Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

BURSA GABRIELA TUDOR 2019

  • Institutii culturale
  • Burse

În luna ianuarie 2019 s-au împlinit 10 ani de la dispariția fulgerătoare a Gabrielei Tudor, unul din puținii manageri culturali vizionari din România, personalitate culturală care a avut un rol important în susținerea și dezvoltarea sectorului cultural românesc și a scenei de artă contemporană în perioada 1990-2008.

În memoria ei, Fundația Gabriela Tudor anunță lansarea ediției 2019 a Bursei Gabriela Tudor în management cultural ce va fi acordată în acest an pentru doi tineri manageri, producători sau antreprenori culturali aflați la început de drum. 2019 va marca ultima ediției a bursei, iar în premieră aceasta va fi oferită în 2019 și artiștilor interesați să-și dezvolte competențele în management cultural.

Gabriela Tudor a fost impresar, manager cultural, consultant artistic, producător, expert și coach specializat în dezvoltare organizațională și director al Programului Cultural Elvețian în România. Prin proiectele la care a contribuit sau pe care le-a inițiat a avut a avut un rol esențial în dezvoltarea scenei de artă contemporană după 1990. Printre altele, în colaborare cu Corina Șuteu a participat la construcția primului teatru de proiecte culturale, Theatrum Mundi (actualmente Teatrul Metropolis) și a primului master în management cultural în România, a fost directorului Centrului Inter/Național pentru Dans Contemporan (1997-1999), inițiatoarea programului de rezidențe artistice la nivel național “ArtistNe(s)t” (2005-2015), a programului-pilot Phoenix’05 de dezvoltare culturală rurală și a mărcii de dezvoltare culturală United Experts (2007-2008). Mai multe informații despre activitatea și proiectele Gabrielei Tudor pot fi găsite pe site-ul memorial www.gabrielatudor.ro sau în portretul memorial care urmează la finalul comunicatului de presă.

Bursele Gabriela Tudor 2019 sunt în valoare de 7000 lei fiecare (aprox. 1500 Euro) și vor fi oferite pentru realizarea unor călătorii profesionale în străinătate, plata taxelor pentru participarea la un atelier de management cultural sau a unui program de formare profesională în țară sau în străinătate sau pentru costurile de înființare a unui nou PFA/ SRL/ ONG cu activitate culturală. Selecția bursierilor va fi realizată de către o comisie formată din Aurora Kiraly, Raluca Iacob (bursieră 2011) și Cosmin Manolescu. Data limită de depunere a dosarelor de candidatură este 15 martie 2019, ora 18:00, iar rezultatele selecției vor fi anunțate la începutul lunii aprilie 2019.

Cei interesați să participe la acest program de dezvoltare profesională sunt invitați să completeze și să trimită electronic la adresa de email office@gabrielatudor.ro următoarele documente: formularul de candidatură (disponibil în anunțul bursei la adresa https://dans.ro/bursa-gabriela-tudor-2019/), scrisoare de motivație (maxim 1 pagină A4), o scrisoare de recomandare și un curriculum vitae (maxim 2 pagini A4). Pentru informații suplimentare, cei interesați sunt invitați să trimită un mesaj electronic la adresa office@gabrielatudor.ro, persoană de contact Cosmin Manolescu.

***
Bursa Gabriela Tudor a fost lansată de Cosmin Manolescu & United Experts în februarie 2009, la puțin timp după dispariția Gabrielei Tudor. În perioada 2009-2012, bursa Gabriela Tudor a fost realizată în parteneriat cu Fundația Rațiu din Marea Britanie, body>data>space, CEC ArtsLink cu sprijinul financiar oferit de Fundația Trust for Mutual Understanding și a constat într-un stagiu de dezvoltare profesională de 4-6 săptămâni la Londra, București și Los Angeles de care au beneficiat Corina Bucea, Raluca Pop, Mihaela Ion, Irina Cios și Ben Pryor. Bursa din 2013 a fost acordată lui Jean-Lorin Sterian pentru organizarea primei ediții a festivalului HomeFest și Ioanei Calen pentru lansarea proiectului Modulab, bursa fiind oferită în parteneriat cu Maria Rus Bojan & Fundația Project Stichting din Amsterdam. În 2014 bursa a fost acordată lui Miki Braniște (director festival Temps d'Images) și coregrafei Catherine Gallaso din New York care au beneficiat de o rezidență la New York, respectiv la București și Cluj-Napoca realizate cu sprijinul financiar al Fundației Trust for Mutual Understanding, în parteneriat cu New York University/ Tisch School for the Arts. În 2015 bursa i-a fost Cristinei Bogdan pentru proiectul ODD Theory, iar în 2016 bursa i-a fost acordată curatorei Livia Pancu de la Iași pentru a participa la o bienala de artă contemporană în Canada. Mai multe informatii despre Bursa Gabriela Tudor și bursierii care au fost sprijiniți în ultimii ani sunt disponible pe blogul https://bursagabrielatudor.wordpress.com.

Începând cu 2020, Bursa Gabriela Tudor se va transforma într-un program de rezidențe europene a cărui ediție-pilot va avea loc în mai 2019 la Bacău în parteneriat cu Centrul de Cultură Georghe Apostu și la Lisabona în luna septembrie în parteneriat cu Asociația Forum Dança.

Bursele Gabriela Tudor 2019 sunt oferite în cadrul programului de dezvoltare profesională #START, parte a Platformei ZonaD, program cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

PORTRET MEMORIAL GABRIELA TUDOR [1957 – 2009]
www.gabrielatudor.ro

“Fii creativ și inovativ în munca ta. Asigură-te că iniţiativele tale răspund nevoilor sectorului cultural.
Promovează arta şi produsele culturale de cea mai bună calitate.
În tot ceea ce faci lasă-te călăuzit de propriile sentimente, intuiţii şi bun simţ.
Crede în ceea ce faci: misiunea programului/organizaţiei este propria ta misiune.
Fii un bun negociator; fii capabil să armonizezi interesele partenerilor, să generezi armonie în jurul tău.
Transformă dificultăţile în provocări.
(Gabriela Tudor, text scris cu ocazia întâlnirii anuale a birourilor Fundației Pro Helvetia, Zurich, 2007)

Gabriela Tudor a fost o persoană de excepție, vizionară și unul din puținii manageri culturali care s-a dedicat scenei artistice din România. Traseul ei profesional, deși scurt, a fost unul de excepție, cu realizări notabile și de impact. Activitatea pe care a desfăşurat-o mai ales după 1990 marchează repere importante în arta contemporană din România. Prin initiaţivele şi proiectele realizate, prin sprijinul direct pe care l-a acordat artiştilor şi organizaţiilor culturale, Gabriela Tudor a contribuit din plin la dezvoltarea sectorului cultural românesc.

S-a născut la Ploiești pe 20 iulie 1957 și a fost absolventă a Academiei de Studii Economice (1980) şi a Certificatului European de Administrare a Proiectelor Culturale de la Bruxelles gestionat de Asociația Marcel Hicter din Bruxelles (1995). În 1984 se angajează la Agenția Română de Impresiart Artistic (A.R.I.A) unde începe să colaboreze și să impresarieze diferiți artiști români în străinătate. În 1988 are loc prima sa întâlnire cu dansul în cadrul unui turneu organizat de Teatrul de Balet “Oleg Danovschi” în Germania, iar în 1989 se ocupă de castingul filmului “Tinereți frânte” regia Maria Maric, unde colaborează cu actorul Dan Puric.

Imediat după revoluţie, Gabriela se alătură echipei conduse de Ion Caramitru la UNITER, unde a activat în calitate de director de relaţii internaţionale și unde, împreună cu criticul de teatru Marian Popescu și regizorul Horia Gârbu, creează Teatrul Inoportun (1991). În toamna anului 1992, Ministerul Culturii şi al Comunicaţiilor din Franţa îi oferă o bursă de 2 luni „Courant d’Est” la Paris şi Strassbourg. La întoarcerea din Franţa, în decembrie 1992, se alătură Corinei Șuteu în lansarea primului teatru de proiecte din România – „Theatrum Mundi” şi colaborează cu ea, ulterior, la implementarea la Institutul Francez a primului Master European în management cultural – Programul ECUMEST.

În 1997, Gabriela Tudor împreună cu Cosmin Manolescu fondeză Fundatia Proiect DCM, organizație care are un rol esențial în promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România. În calitate de Președinte al Fundației, Gabriela iniţiează şi realizează o serie de proiecte importante în zona dansului contemporan – Centrul Inter/Naţional pentru Dans Contemporan, Platforma Dansului Românesc, Zilele Dansului Portughez la Bucureşti, British Spring Festival, stagiunea de spectacole de dans la Teatrul L.S.Bulandra, Sibiu Dans Festival. În perioada 2003-2007 este producătorul și impresarul spectacolului “Paradis Serial”, prezentat cu succes în peste 30 de festivaluri și teatre din Europa și SUA.

În perioada 1999-2008 Gabriela a fost directorul Fundaţiei Pro Helvetia România şi, ulterior, a condus Programul Cultural Elveţian în România. În această calitate, Gabriela a sprijinit promovarea şi realizarea unor proiecte inovatoare în toate domeniile artistice. Pe întreg parcursul vieții, Gabriela a investit mult în artiști și manageri culturali, a iniţiat programe de rezidenţă şi schimburi artistice cu artiştii români şi elveţieni, a încurajat scena de artă contemporană independentă, producerea de spectacole şi a sprijinit organizarea de festivaluri de dans, muzică, teatru şi film.

La inițiativa Gabrielei, Aurora Kiraly (curator) şi Irina Cios (CIAC) au fondat în 2001 Galeria Nouă, una dintre primele galerii de artă contemporană independente din București. În colaborare cu artistul Matei Bejenaru şi Asociaţia Periferic, Gabriela a realizat cARTier, un proiect de reabilitare culturală a cartierului Tătăraşi din Iaşi. La Timişoara, în colaborare cu Centrul de Asistenţă Rurală, a iniţiat proiectul de co-operare regională “Phoenix 05”, proiect de dezvoltare culturală la nivel rural în cinci comune din România.

În 2006, Gabriela Tudor a lansat, pentru o perioadă de trei ani, în colaborare cu Centrul Cultural European din Sinaia, Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacău, Centrul Cultural Arcuș şi Centrul Cultural “Rosetti Tescanu-George Enescu” din Tescani, programul de rezidenţe “ArtistNe(s)t”, destinat artiştilor din teatru, dans, arte vizuale şi literatură.

În 2007, la închiderea Programului Cultural Elveţian în România, a lăsat bucureştenilor “Grădina pentru oamenii care nu dorm”, un proiect artistic realizat împreună cu curatoarea Aurora Kiraly și artistele Suzana Dan și Anca Benera în Parcul Kiseleff, ale cărui urme mai pot fi observate și astăzi. În 2007, Gabriela Tudor pune bazele unei firme de experți culturali “United Experts”, o marcă culturală de calitate ce și-a propus să ofere servicii de coaching şi consultanţă culturală, al cărei director a fost până la trecerea în neființă în ianuarie 2009.

La puțin timp după dispariția ei, pentru păstrarea memoriei sale, Fundația Proiect DCM își schimbă numele în Fundația Gabriela Tudor, iar “United Experts” devine o marcă inregistrată a Fundației Gabriela Tudor. De asemenea cei apropiați, colegii și familia, îi dedică în 2009 o carte specială cu fotografii și texte care poate fi descărcată de la adresa https://www.gabrielatudor.ro/site/carte/carteGabrielaTudor.pdf.

În iunie 2009 Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacîu și Muzeul Național „George Enescu” pun bazele Asociației ArtistNe(s)t – Rețeaua Centrelor de Rezidență pentru Artiști, care în perioada 2010-2015 a continuat să dezvolte împreună programul de rezidențe ArtistNe(s)t imaginat de Gabriela Tudor în 2005.

Criticul de teatru și film Alex. Leo Șerban, un prieten apropiat al Gabrielei scria despre ea în cartea memorială care i-a fost dedicată: “Când mă gândesc la toate lucrurile pe care le-a lăsat – pe care ni le-a lăsat (și galerii, și granturi, și plaforme de dans, și parcuri...), mă gândesc că, într-adevăr, omul acesta ca o vrăbiuță a pus niste temelii solide pe care toți am construit câte ceva, fiecare cum a putut. Dădea, poate, impresia că se joacă – dar, cu ochelarii pe vârful nasului și cu ochii-n computer (unde avea planificări, grafice orare și socoteli – chestii plicticoase...), muncea din greu. Cineva spunea că cel mai frumos lucru e să nu lași să se vadă efortul. Gabi avea această eleganță: făcea lucruri (lucruri durabile și, în orice caz, importante, interesante, inspiratoare pentru mulți) cu aerul că experimentează. Construia proiecte ca și cum ar fi prins aerul timpului cu plase de fluturi.”

Deși Gabriela Tudor nu mai este printre noi, prin toate cele realizate sau puse în operă, ea continuă să ne fie alături. Bursa Gabriela Tudor și noile rezidențe ce îi sunt dedicate începând cu 2019 reprezintă un gest de recunoștință pentru un suflet mare care ne-a părăsit mult prea devreme.

Linkuri video:

Phoenix ’05 – un model de dezvoltare culturală rurală – un film de/cu Gabriela Tudor https://vimeo.com/83388784

Programul de Rezidențe ArtistNe(s)t (2004-2009)
https://vimeo.com/59112691

Gabriela Tudor – Escale a Bucarest (într-un interviu realizat în Parcul Ioanid)
https://www.youtube.com/watch?v=-8r0k0ZDpVA

Atât de Fragedă – spectacol dedicat memoriei Gabrielei Tudor, CNDB, 14 februarie 2009
https://www.youtube.com/watch?v=dJpDaY47Yc8

.

  • Share/Save

Stiri Institutii culturale

Elite Art Gallery sprijină tinerii artiști și anunță lansarea...
15 Nov 2023
Elite Art Gallery
Propuneri evenimente ale Uniunii Artistilor Plastici din...
22 Oct 2023
„Lacrima de Argint” la al treilea spectacol - sau cum ne...
20 Oct 2023
Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Conferința Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor...
18 Oct 2023 - 20 Oct 2023
Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”...
2 Oct 2023 - 19 Nov 2023
Recomandări ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania - 18...
24 Sep 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact