Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Concert Simfonic sub bagheta dirijorului József Horváth

  • Filarmonica de stat „Transilvania“
  • Muzica

Violonistul Alexander Sitkovetsky revine la Filarmonica „Transilvania”

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 10 iunie, începând cu ora 19, la concertul simfonic dirijat de József Horváth. Pe scena Colegiului Academic e invitat şi tânărul violonist Alexander Sitkovetsky, care revine la Cluj, interpretând de această dată Concertul pentru vioară, în sol minor, de Max Bruch. Din programul serii fac parte şi Uvertura operei Der Freischütz, de Carl Maria von Weber şi Simfonia nr. 4, în Mi bemol major, compusă de Alexander Glazunov.

József Horváth a studiat dirijat cor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, cu Florentin Mihăescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. În anul 2001, a absolvit, în cadrul aceleiaşi instituţii, a doua specializare, dirijat orchestră, sub îndrumarea lui Petre Sbârcea.

După terminarea studiilor, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur. Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi de participarea sistematică la repetiţiile şi concertele maeştrilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos şi George Prêtre.

Începând din luna octombrie 1999, este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 al Operei Naţionale Române din Cluj. Ca dirijor invitat a condus Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Ploieşti, Târgu-Mureş, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Operele Naţionale din Bucureşti şi Iaşi, Corul Radiodifuziunii din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid, Spania.

Este fondator şi Director Artistic al Orchestrei CLASSICA din Cluj-Napoca, prin care doreşte sa promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.
Născut la Moscova, într-o familie cu o tradiţie muzicală îndelungată, Alexander Sitkovetsky a debutat la vârsta de opt ani, imediat după aceea fiind admis la Şcoala Menuhin. Yehudi Menuhin a fost inspiraţia sa de-a lungul anilor de şcoală, cei doi interpretând adesea, printre altele, Dublul concert de Bach, duete de Bartók la St. James’s Palace sau Concertul de Mendelssohn, sub bagheta marelui artist.

Alexander Sitkovetsky a colaborat apoi cu Orchestra Filarmonicii Olandeze, cu Orchestra Philharmonia, Royal Philharmonic, English Chamber Orchestra, Konzerthaus Orchester Berlin, Filarmonica din Bruxelles, Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra Simfonică din Malmo, Academy of St. Martin’s in the Fields, Orchestra Simfonică din Sankt Petersburg, Opera Naţională Galeză sau BBC Concert Orchestra. Printre dirijorii cu care a cântat regăsim nume ca Sir Mark Elder, Yakov Kreizberg, Dmitri Sitkovetsky, Denis Russell Davies, Andrew Sewell, Alexander Dmitriev, George Hanson şi Joseph Swensen.

În stagiunea 2014/2015, violonistul a concertat în compania Royal Philharmonic Orchestra, a Orchestrei Simfonice din Sankt Petersburg şi a Filarmonicii din Bruxelles, dar şi cu London Mozart Players şi cu Orchestra de Cameră a Australiei. În această stagiune, a debutat la Bruxelles, Poznan, Santa Cruz (Bolivia) şi Sankt Petersburg şi la festivalurile din Verbier şi Lockenhaus.

Înregistrările lui Alexander au fost lansate sub numele caselor de discuri Angel/EMI, Decca, Orfeo, Onyx şi Avanti Classics şi includ, printre altele, Dublul concert de Bach împreună cu Julia Fischer şi Concertul pentru vioară de Andrzej Panufnik.

În 2011, violonistul a fost distins cu Premiul I la Concursul Trio di Trieste, împreună cu pianistul Wu Qian, cu care, ulterior, a concertat în întreaga Italie şi la Carnegie Hall. Anul acesta a primit, împreună cu pianista Wu Qian, prestigiosul „Emerging Artist Award”, oferit de Chamber Music Society of Lincoln Center din New York.

Muzica de cameră se află printre preocupările principale ale lui Alexander. Este membru fondator al Sitkovetsky Piano Trio, împreună cu Wu Qian şi violoncelistul Leonard Elschenbroich, ansamblu cu care a câştigat numeroase premii, printre care Mecklenburg Vorpommern Kammermusik şi cu care a concertat peste tot în Marea Britanie, dar şi în Europa, inclusiv la Frankfurt Alte Oper, Concertgebouw Amsterdam şi Wigmore Hall din Londra.

A colaborat cu artişti precum Janine Jansen, Maxim Rysanov, Alexander Chaushian, Misha Maisky, Natalie Clein, Eric Le Sage, Polina Leschenko, Julian Rachlin sau Boris Brovtsyn. De asemenea, interpretează frecvent şi cu Ansamblurile Razumovsky şi RARO.

Vineri, 10 iunie 2016, ora 19, Abonament 30
Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

József Horváth Dirijor
Alexander Sitkovetsky Vioară

Carl Maria von Weber
Uvertura operei Der Freischütz
Max Bruch
Concertul pentru vioară, în sol minor, op. 26
Alexander Glazunov
Simfonia nr. 4 în Mi bemol major, op. 48 

BILETE
Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online, de pe biletmaster.ro.
Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

 

 

  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact