Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Concert vocal-simfonic în Luna Tinerilor Artişti (Month of Young Musicians)

  • Filarmonica de stat „Transilvania“
  • Muzica
  • Concerte

COMUNICAT DE PRESĂ

Stimaţi Parteneri, Dragi Prieteni ai Filarmonicii,
Luna Tinerilor Artişti (Month of Young Musicians 23 ianuarie – 26 februarie) - primul proiect din cadrul programului Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului în 2015 demarat la iniţiativa Filarmonicii de Stat „Transilvania”, vă invită în continuare la Concertul vocal-simfonic susţinut de Corul de bărbaţi şi Orchestra Filarmonicii, sub bagheta cunoscutului maestru Mihail Agafiţa din Republica Moldova, vineri, 13 februarie, de la ora 19, pe scena Colegiului Academic.
Invitaţi speciali ai acestui concert sunt alţi doi tineri artişti talentaţi, violonistul Vlad Răceu, angajat al Filarmonicii „Transilvania” din anul 2014, şi Andrei Otean din Republica Moldova, bas-bariton, solist al mai multor coruri, însă şi solist vocal de jazz.
Din programul serii fac parte în primă audiţie, Concertul pentru vioară în re minor, de Richard Strauss şi Simfonia a XIII-a în si bemol minor - o simfonie corală compusă de Dmitri Şostakovici pe poeme de Yevgeny Yevtushenko, despre masacrul de la Babi Yar de lângă Kiev, din timpul celui De-al Doilea Război Mondial şi alte aspecte ale vieţii sovietice.
    
Month of Young Musicians propune tinerilor, şi nu numai, o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mediu cultural vast şi o mai bună cunoaştere a ceea ce are de oferit Capitala Tineretului în 2015, în materie de evenimente muzicale. Pentru mai multe detalii vă invităm pe website-ul oficial al Filarmonicii: www.filarmonicatransilvania.ro şi pe profilul proiectului Month of Young Musicians înscris pe platforma www.cluj2015.eu.
    
Mihail Agafiţa este un valoros reprezentant al tinerei generaţii de dirijori, susţinând, în decursul a 18 ani, peste 450 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Ucraina şi Belarus, precum si diverse turnee in Grecia, Portugalia, Italia, Franţa, Malta şi Tunis.
Printre orchestrele pe care le-a condus se numără: Orchestra Naţională Radio Bucureşti, Filarmonicile Naţionale a Republicii Belarus din Minsk şi a Republicii Moldova, Filarmonicile din Cluj, Iaşi, Târgu Mureş, Oradea, Braşov, Bacău, Ploieşti, Craiova, Botoşani, Orquesta de Extremadura (Spania), Pori Sinfonietta (Finlanda), Owensboro Symphony, Great Falls Symphony şi Ohio University Symphony Orchestra (SUA), Baletul de Stat pe Gheaţă din Saint Petersburg (Rusia), Teatrele de Operă şi Balet din Chişinău, Harkov şi Dnepropetrovsk (Ukraina).
Născut în 1973 în oraşul Călăraşi din Republica Moldova, Mihail Agafiţa studiază dirijatul la Institutul de Stat al Artelor din Chişinău, absolvind apoi Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la clasa de dirijat al distinsului profesor Dumitru Goia, sub a cărui îndrumare studiază ulterior ca masterand la cursul de studii aprofundate, specializarea Stilistică dirijorală-Dirijat orchestră. În anii 2005 –  2007 se perfecţionează la cursurile de măiestrie susţinute de reputatul dirijor Patrick Strub, organizate de Ambasada Germaniei la Chişinău.
În perioada 2009 – 2013 este dirijor permanent al Filarmonicii “Transilvania” din Cluj, iar din 2004 deţine funcţia de dirijor al Filarmonicii Naţionale a Republicii Moldova.   
Mihail Agafiţa participă la prestigioase festivaluri internaţionale de muzică, unde prestaţia sa dirijorală este întâmpinată cu entuziasm de public şi apreciată la superlativ de către mass-media. Printre personalităţile de renume cu care a colaborat se numără Robert Levin, Leontina Văduva, Dana Borşan, Cristina Anghelescu, Valentin Gheorghiu, Daniel Podlovschi, Georg Sava, Csiky Boldizsar, Şerban Lupu, Gabriel Croitoru, Florin Croitoru, Perényi Miklós, Anatoly Krastev, Philippe Cuper, Alexei Nabiulin, Anton Niculescu, Mihai Ungureanu, Viniciu Moroianu, Maria Bieşu, Mihail Munteanu, Marko Ylönen, Iurie Mahovici, Anatol Lapicus, Ilian Gârneţ, Patricia Kopatchinskaja, Radu Marian, Răzvan Suma, Rolando Saad, Jean-François Antonioli, Balint Janos, Mark Drobinsky, Constantin Sandu, Boris Andrianov, Vlad Dimulescu, Thomas Pandolfi, Marjorie Bagley, Gintaras Janusevicius, Lorene de Ratuld.
Colaborarea sa cu celebra cântăreaţă spaniolă Isabel Pantoja, cu care a susţinut concerte în marile oraşe ale Spaniei, printre care se remarcă trei concerte în prestigioasa sală Palau de la Música din Barselona, reprezintă un punct de reper în activitatea sa profesională. Înregistrările din aceste concerte au fost lansate ulterior sub formă de CD si DVD (Sony).
    Un moment inedit al carierei sale îl constituie evoluţia în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu” (Bucureşti, 2011) la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj.
Din anul 2010 Mihail Agafiţa devine membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova.
Repertoriul său impresionant conţine creaţii muzicale de diverse genuri şi stiluri de la preclasic la contemporan, printre care şi lucrări în primă audiţie.
Încă de la debutul carierei sale dirijorale, Mihail Agafiţa a fost apreciat pentru personalitatea şi talentul său artistic, pentru forţa şi sensibilitatea interpretării operelor muzicale, precum şi pentru tehnica dirijorală impecabilă care i-a permis reproducerea fidelă a particularităţilor stilistice inerente fiecărei creaţii abordate.
Pentru merite deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale şi activitate concertistică intensă, prin decret prezidenţial (în Republica Moldova), dirijorului Orchestrei Simfonice, Mihail Agafiţa, i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Artă”. Website: http://www.mihailagafita.com/

Vlad Răceu s-a născut în data de 27 februarie 1987 în Satu Mare, într-o familie de muzicieni, ambii părinţi fiind violonişti. A început studiul viorii la frageda vârstă de şase ani, sub îndrumarea tatălui său, care de pe atunci deţinea funcţia de concert-maestru al Filarmonicii ,,Dinu Lipatii” din Satu Mare.
Încă din perioada studiilor preuniversitare s-a remarcat la concursurile şi olimpiadele naţionale, dovada fiind numeroasele premii obţinute.
De la debutul scenic ca solist în cadrul concertelor pentru elevi organizate de Filarmonica Satu-Mare, din anul 1995, activitatea sa concertistică include turnee atât în ţară, cât şi în Ungaria, Germania, Elveţia și Olanda.
În septembrie 2007 a obţinut locul I la Concursul Internaţional ,,Ştefan Ruha'', iar în luna decembrie a aceluiaşi an , premiul I şi Marele Premiu la Concursul Internaţional ,,Remember Enescu".
    A participat la cursurile de măiestrie ale violoniştilor Gabriel Croitoru şi Nicuşor Silaghi, Anke Schittenhelm, Ernst Kovacic şi David Grimal, Sherban Lupu, Ladislau Kiss, Silvia Marcovici şi Florin Paul.
    Susţine frecvent concerte în calitate de solist, în compania orchestrelor filarmonicilor din Satu Mare, Oradea, Botoşani, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov, Târgu Mureş şi Sibiu.
A urmat studiile de licență și ciclul de studii masterale ale Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de vioară a Prof. Univ. Dr. Victoria Nicolae, absolvind în anul 2010 și respectiv 2012 cu nota maximă. În prezent este doctorand și asistent universitar la catedra de vioară a Academiei de Muzică ”Gh. Dima” şi violonist în cadrul Filarmonicii „Transilvania”.

Bas-baritonul Andrei Otean s-a născut în Republica Moldova, la Chişinău, unde a urmat mai târziu studiile muzicale la „Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastică”, catedra de canto clasic.
În calitate de solist a participat în proiecte precum Tosca de G. Puccini, Dixit Dominus de A. Vivaldi, Recviem-ul de G. Fauré, Missa de C. Saint-Saëns, Carmina Burana de Carl Orf, Recviem-ul de W. A. Mozart, colaborând cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Madrid, Orchestra Naţională a Galiciei (Spania), Orchestra Simfonică a Companiei de Stat „TeleRadio Moldova”, Orchestra Naţională de Cameră, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Orchestra Simfonică AMTAP.
Andrei Otean a concertat sub bagheta unor importanţi dirijori , printre care se numără: Parick Strub (Germania), Misha Katz (Franţa), Didier Talpain (Franţa), Henri Gallois (Franţa), Cristian Portois (Franţa), Crispin Ward (Marea Britanie), Michael Flaschberger (Austria), Cristian Florea (România), Pascual Osa (Spania), Octav Calleya (Spania), Mihail Agafiţa (Moldova), Vladimir Andrieş (Moldova) şi Ilona Stepan (Moldova).
În prezent este solist  al Corului Union Fenosa, solist al Corului Naţional De Cameră, solist al jazz vocal bandului UNIVOX şi lector  la catedra de canto a „Academiei de Muzică, Teatru si Arte Plastice” din Chişinău.

Vineri, 13 februarie 2015, ora 19, Abonament nr. 15
Colegiul Academic
Corul de bărbaţi şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Mihail Agafiţa dirijor (Republica Moldova)
Vlad Răceu vioară
Andrei Otean bas-bariton (Republica Moldova)
Cornel Groza dirijorul Corului

Richard Strauss  - Concertul pentru vioară, în re minor, op. 8, p.a.
Dmitri Şostakovici  - Simfonia a XIII-a în si bemol minor, op. 13, Babi Yar

Concert realizat în cadrul proiectului Month of Young Musicians
23 ianuarie – 26 februarie 2015

PREŢUL BILETELOR
Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!
Pentru a primi cele mai recente informaţii cu privire la activitatea Filarmonicii, vă invităm să deveniţi fani Facebook
FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”
P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca
Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12
Mail: office@filacluj.ro, publicrelations@filacluj.ro
Web: www.filarmonicatransilvania.ro

 

  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact