Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie, editia 10 - concluzii

  • Teatru
  • Festivaluri
Teatrul Ţăndărică

Ediţia a 10-a a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie “Spectacole de colecţie” s-a încheiat în aplauze. La Ţăndărică încep pregătirile pentru ediţia a 11-a.
 
Bucureşti, 24 noiembrie - Ediţia cu numărul 10 a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL AL TEATRULUI DE ANIMAŢIE ”SPECTACOLE DE COLECŢIE” (13-23 noiembrie) s-a încheiat cu aplauze, duminică 23 noiembrie, la Teatrul de Animaţie Ţăndărică. Aproximativ 9000 de spectatori, artişti şi invitaţi din 9 ţări (Franţa, Belgia, Spania, Grecia, Italia, China, Croaţia, Austria şi România) şi 8 locaţii gazdă (Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Teatrul Nottara, Teatrul Excelsior, Palatul Naţional al Copiilor, Muzeul Ţăranului Român, Spitalul „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Marie Curie, Institutul Oncologic Bucureşti) au făcut posibile cele 70 de evenimente - spectacole, conferinţe, lansări de carte şi workshop-uri - din cele 11 zile în care Bucureştiul a redevenit capitala internaţională a teatrului de animaţie.

„Succesul spectacolelor de anul acesta – majoritatea jucate cu casa închisă – dovedeşte buna intuiţie a selecţionerilor şi a juriului acestui festival. Am avut piese pentru copii care au confirmat nivelul unor teatre şi proiecte independente, precum şi producţii „de generaţie nouă”, pentru o generaţie nouă de spectatori. Ne aflăm, credem noi, într-un punct de cotitură pentru teatrul vizual autohton şi, fie că punem în scenă spectacole pentru copii, fie că ne adresăm unui public mai larg şi mai eterogen, ceea ce contează este autenticitatea şi curajul cu care venim în faţa spectatorilor. Sperăm ca ediţia de anul viitor să aducă încă şi mai multe producţii inovatoare pe scenă şi de noi şi noi iubitori ai teatrului vizual şi de animaţie în sălile de spectacole” a declarat Călin Mocanu, Director, Teatrul de Animaţie Ţăndărică şi director al festivalului.

Corabia pe valuri: Odiseea, Muzicanții din Bremen, Amintiri din copilărie, Prinț și cerșetor, Trei daruri fermecate, Kiki și Bozo, Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc, Kajtus, vrăjitorul sunt numai câteva dintre piesele care s-au bucurat în egală măsură de aprecierea publicului şi a juriului festivalului, în special datorită temelor alese, expresivităţii, calităţii vizuale şi curajului de a inova la nivelul mijloacelor artistice.

Spectacolele acestea demonstreaza că poveştile – vechi şi noi – sunt cele care aduc copiii la teatru, dar că modalitatea de punere în scenă este crucială. Publicul tânăr şi foarte tânăr al festivalului s-a dovedit a fi curajos. Acest public savurează adaptările şi rapelul la realitatea contemporană - costumele urbane, replicile şi glumele din cotidian, morala actualizată, elementele de inovaţie presărate abil în ţesătura unor poveşti clasice sau a unor teme arhi-cunoscute şi obligă teatrul de profil să se adapteze.

Majoritatea invitaţilor festivalului au subliniat, de altfel, funcţia educativă, formatoare a artelor performative, iar Simon Wong (director fondator al institutului Ming Ri pentru terapie prin teatru din Hong Kong) a detaliat, în cadrul unei dezbateri, modul profund în care teatrul poate influenţa pozitiv educaţia copiilor de toate vârstele. Acesta a atras atenţia în special asupra faptului că predarea artei teatrale echipează, în primul rând, elevii cu un set de abilităţi şi de cunoştinţe esenţial pentru dezvoltarea lor echilibrată şi completă.

Pentru a continua aproprierea dintre teatrul de animaţie şi publicul tânăr, tema ediţiei a 11-a a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie va fi Teatrul pentru copii şi tineret faţă în faţă cu publicul său.

Festivalul nu va neglija, însă, nici spectacolele pentru adulţi şi public tânăr – o secţiune care în ediţia de anul acesta s-a bucurat de o apreciere deosebită, mai ales datorită unor titluri precum Allegro ma non troppo, Compania Zero En Conducta, Barcelona (care integrează natural şi convingător animaţia, alături de dans şi mimă, într-o prestaţie care a impresionat juriul şi publicul deopotrivă), Corabia pe valuri: Odiseea, compania Philippe Genty, Franţa (impresionantă prin inventivitate şi virtuozitate în ilustrarea unei capodopere), Kajtus, vrăjitorul (premiu pentru regie) sau Tabula rosa, Teatrul Hop Signor, Grecia (premiul pentru puritatea expresiei şi rafinament în teatrul cu marionete).

Iată lista completă a premiilor acordate la finalul celei de-a 10-a ediţii a Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie ”Spectacole de colecţie”

• Mențiune acordată copiilor Vlad și Cristian Munteanu, frați gemeni, pentru interpretarea rolurilor principale din spectacolul “Prinț și cerșetor”- Teatrul pentru copii și tineret ”Căluțul de mare”, Constanța
• Mențiune pentru aspirația poetică și individualitatea discusului artistic, spectacolului “Iubitafizica” – Compania de teatru Lightwave, București
• Mențiune specială pentru dăruirea profesională, oferită de președintele de onoare al juriului, domnul Xiaodong Yin, și domnul Ion Parhon, președintele juriului, actorilor de la Teatrul de Animație Țăndărică, pentru spectacolele “Motanul încălțat” și “Capra cu trei iezi”, desfășurate în afara concursului la Institutul Oncologic București, Spitalul Marie Curie și Spitalul Grigore Alexandrescu  
• Premiul pentru varietatea și plasticitatea expresiei corporale spectacolului “Allegro ma non troppo” - Compania Zero en Conducta, Barcelona, Spania
• Premiul “restitutio” spectacolului “Trei daruri fermecate” după Edward Gordon Craig, UNATC, București
• Premiul de scenografie Iuliana Vîlsan pentru spectacolele ”Amintiri din copilărie”- Teatrul Ion Creangă și “Kiki și Bozo”- Teatrul Excelsior, București
• Premiul pentru interpretare colectivă a personajelor din spectacolul ”Dragonul”- Teatrul “Toma Caragiu”, secția păpuși, Ploiești
• Premiul pentru expresivitatea și performanța mijloacelor artistice spectacolului ”Muzicanții din Bremen”, Teatrul de animație Țăndărică, București
• Premiul pentru ingenuitatea și rafinamentul spectacolului de marionete ”Tabula Rosa”- Teatrul Hop Signor, Atena, Grecia
• Premiul de regie (ex aequo) - Konrad Dworakowski pentru spectacolul ”Kajtus, vrăjitorul”- Teatrul pentru copii și tineret ”Luceafărul”, Iași și lui Radu Dinulescu pentru spectacolul ”Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc”, Teatrul clasic “Ioan Slavici” - trupa de marionete, Arad     
• Premiul pentru inventivitatea și virtuozitatea ilustrării unei capodopere, spectacolului “O corabie pe valuri: Odiseea”, Compania Philippe Genty, Paris, Franța.
Mai multe informaţii, precum şi fotografii din ediţia cu numărul 10, sunt disponibile pe pagina Facebook a festivalului.
     
Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie „Spectacole de colecţie” se bucură anual de sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti şi al Ministerului Culturii şi se desfăşoară sub egida UNIMA România şi ASSITEJ România. Mulţumim partenerilor media ai festivalului: Itsy Bitsy, Digi24, Radio România Cultural, Bucureşti FM, Media & Advertising, ANZIsoft, România Liberă, Mediafax, Ring, Cărtureşti, Şapte Seri, BeWhere, Observator cultural, Blitz TV, Think Outside The Box, SUB25, feeder.ro, Gazeta de Artă Politică, LiterNet.ro, orasulmeu.ro, getlokal.ro, onlinegallery.ro, garbo.ro, DCNews, copilul.ro, urbankid.ro, book-land.ro, gradinite.ro, prokid.ro, Paptot.ro, bebelu.ro, totuldespremame.ro, listegradinite.ro, mamica.ro, Agenda culturala a copiilor şi Calendar evenimente.
După cele zece ediţii desfăşurate până acum, care au însumat peste 550 de spectacole, 20 de ţări invitate şi aproape 60.000 de spectatori, Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie este deja un eveniment tradiţional pe agenda culturală a Bucureştiului. Mai multe informaţii despre ediţiile trecute ale Festivalului Internaţional al Teatrului de Animaţie puteţi găsi pe pagina web a Teatrului de Animaţie Ţăndărică, secţiunea Festivaluri.

Teatrul Ţăndărică este un reper pentru teatrul de animaţie românesc. Fondat în 1945, cu o strategie repertorială consolidată în timp şi un portofoliu de titluri din literatura românească şi universală care nu mai au nevoie de nicio introducere (Pinocchio, Cenuşăreasa, Capra cu trei iezi, Punguţa cu doi bani, Păcală, Cei trei purceluşi, Lampa lui Alladin, Motanul Încălţat etc), Teatrul Ţăndărică urmăreşte, în permanenţă, să alinieze teatrul de animaţie şi teatrul vizual din România la tendinţele mondiale.

Teatrul se implică, astfel, constant, în iniţiative care au rolul de a promova şi de a creşte calitatea teatrului românesc vizual şi de animaţie: programe pentru artişti debutanţi, proiectul Studio Animart (unde se joacă adaptări libere după opere clasice: Faust, Candid, Play Shakespeare, Golem sau Galaxia Svejk) şi deja consacratele festivaluri internaţionale - Festivalul de vară „Teatru, stradă şi copil” (ajuns la cea de-a treia ediţie), respectiv Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie.

 

  • Share/Save

Stiri Teatru

„Lacrima de Argint” la al treilea spectacol - sau cum ne...
20 Oct 2023
Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”...
2 Oct 2023 - 19 Nov 2023
Programul Teatrului Odeon în perioada 18 - 24 septembrie
24 Sep 2023
Teatrul Odeon
Nopţile Barbare în Ulaanbaatar motiv de teatru şi istorie
24 Sep 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
Festivalul de teatru amator „AMA-torissima”
22 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Seri de lectură AMTeatru
22 Sep 2023 - 15 Oct 2023
Chestionar online / Teatrul Odeon
5 Jul 2023
Teatrul Odeon
A 8-a ediție a festivalului de artă „Teatru sub lună” (30...
30 Jun 2023 - 16 Jul 2023
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact