Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Gala Giuseppe Verdi – Richard Wagner: 200 de ani de la naştere

  • Alexandru Badea
  • Dan Paul Dumitrescu
  • Muzica
  • Teatru
  • Valentina Naforniţă
  • Spectacole
Opera Naţionala Bucureşti

 

Concert de gală extraordinar cu participarea artiştilor români de renume internațional Valentina Naforniţă, Alexandru Badea şi Dan Paul Dumitrescu
 
30 şi 31 martie 2013, ora 19.00 – Sala Mare
 
Opera Naţională Bucureşti (ONB) organizează sâmbătă, 30 martie, respectiv duminică 31 martie, începând cu ora 19.00, Gala Giuseppe Verdi – Richard Wagner: 200 de ani de la naştere.
Una dintre cele mai importante instituţii muzicale din România aniversează 200 de ani de la naşterea celor doi mari compozitori printr-un concert de gală extraordinar, cu participarea soliştilor români de renume internațional Valentina Naforniţă, Alexandru Badea şi Dan Paul Dumitrescu, alături de tenorul invitat Marius Vlad Budoiu, precum şi de solişti ai Operei Naţionale Bucureşti ca Andreea Iftimescu, Ionuţ Pascu, Madeleine Pascu şi Şerban Vasile, acompaniaţi de Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.
Evenimentul celebrează astfel valorile naţionale autentice ale muzicii de operă, dându-le acestora oportunitatea de a interpreta cele mai frumoase pagini din operele celor doi compozitori, în contextul succesului obţinut pe marile scene ale lumii. 
Încercarea de a reuni cu această ocazie mai mulţi artişti care reprezintă cu succes România peste hotare are la bază nu doar o simplă recunoaştere a valorii lor, ci mai ales dorinţa de a sublinia apartenenţa lor la cultura naţională şi necesitatea de a-i încuraja să se prezinte cât mai adesea în faţa publicului din România.
De asemenea, acest concert va aduce în prim-plan Orchestra instituţiei, care va fi de această dată una dintre vedetele serii. 
Evenimentul din 31 martie va prilejui totodată prezentarea însemnului heraldic creat special pentru instituţie de către domnul Tudor Tiron, Doctor in istorie, specializarea heraldică, membru al Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române. Acest însemn are valoare de simbol şi urmează să fie utilizat în continuare în toate materialele de comunicare şi informare ale instituţiei, ca logo al instituţiei.
Tot în cadrul concertului din data de 31 martie, în semn de preţuire, soliştilor invitaţi le vor fi înmânate contracte onorifice care simbolizează angajamentul luat de către părţi în sensul perpetuării colaborării lor. Contractele sunt executate prin tehnica gravurii, caligrafiate şi ştanţate cu un sigiliu având ca reprezentare noua stemă.
 
GALA GIUSEPPE VERDI – RICHARD WAGNER: 200 DE ANI DE LA NAŞTERE
30 şi 31 martie 2013, ora 19.00 – Sala Mare
 
Dirijor: Cristian Mandeal 
Maestru de cor: Stelian Olariu
Scenograf: Viorica Petrovici
Lighting design: Ionuţ Dolănescu
 
Solişti invitaţi:
Valentina Naforniţă
Alexandru Badea
Dan Paul Dumitrescu
Marius Vlad Budoiu
 
Solişti ai ONB:
Andreea Iftimescu
Madeleine Pascu
Ionuţ Pascu
Şerban Vasile 
 
Cu participarea Orchestrei şi a Corului Operei Naţionale Bucureşti
 
Foto: Valentina Nafornita - credit Christopher Dunlop

Valentina Naforniţă
Soprana Valentina Naforniţă a absolvit Colegiul „Ştefan Neaga” din Chişinău, continuându-şi studiile muzicale la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu sopranele Maria Slătinaru Nistor şi Eleonora Enăchescu. Soprana a câştigat numeroase premii, cel mai important dintre acestea fiind BBC Cardiff Singer of the World, în 2011, la vârsta de doar 24 de ani, alături de Premiul Esordienti („Tineri la început de carieră”) la cea de-a LXII-a ediţie a Concursului Anual pentru Tineri Artişti de Operă (Asociazione Lirica e Concertistica Italiana, 2011) şi Premiul de Excelenţă la Concursul Trofeul „Ion Dacian” Bucureşti (2011). De asemenea, a câştigat Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (Brăila, 2010) şi Premiul Orange pentru Tineri Muzicieni (în 2009). Angajată ca solistă a Operei de Stat din Viena din stagiunea 2011-2012, Valentina Naforniţă a interpretat rolurile Lisa din La Sonnambula de Vincenzo Bellini, Papagena din Die Zauberflöte (Flautul fermecat) de Wolfgang Amadeus Mozart, Barbarina din Le Nozze di Figaro (Nunta lui Figaro) de acelaşi compozitor, Giannetta din L’Elisir d’amore (Elixirul dragostei) de Gaetano Donizetti. De asemenea, a participat la Festivalul Internaţional Eisteddfod de la Llangollen. În 2012, a fost invitată să cânte la Concursul Internaţional de Operă de la Paris, unde a primit Premiul al II-lea. Programul Valentinei Naforniţă în stagiunea 2012-2013 a inclus debutul său la Teatro alla Scala din Milano în rolul Gilda din Rigoletto de Giuseppe Verdi, un recital la Wiener Musikverein, după care vor urma rolul Musetta din La Bohème de Giacomo Puccini, alături de Orchestra Radio Olandeză la Concertgebouw din Amsterdam şi Gala AIDS de la Bonn. La Opera de Stat din Viena, soprana Valentina Naforniţă interpretează, stagiunea aceasta, rolurile Marzelline din Fidelio de Ludwig van Beethoven, Musetta din La Bohème de Giacomo Puccini, Najade din Ariadne auf Naxos de Richard Strauss, Clorinda din La Cenerentola (Cenuşăreasa) de Gioachino Rossini şi multe altele. Ea a efectuat şi un turneu alături de compania Operei de Stat din Viena în Japonia, cu Le Nozze di Figaro de Wolgang Amadeus Mozart şi Die Zauberflöte de acelaşi compozitor, iar stagiunea viitoare va debuta la Opera de Stat din Berlin.
 
Alexandru Badea
Tenorul român Alexandru Badea a debutat pe scenele europene la Landestheater din Salzburg în rolul Nemorino din opera L'Elisir d'amore (Elixirul dragostei) de Gaetano Donizetti. S-a stabilit în Germania unde, la începutul carierei sale internaţionale, a colaborat cu Hessisches Staatstheater din Wiesbaden, unde a interpretat Lord Percy din Anna Bolena de Gaetano Donizetti şi cu Opera din Dortmund, unde a cântat Ducele de Mantua din Rigoletto de Giuseppe Verdi. A fost invitat la Volksoper din Viena, unde a interpretat Faust din opera cu acelaşi titlu de Charles Gounod, sub bagheta dirijorului Asher Fisch, care mai târziu l-a ales pentru premiera mondială a lucrării Călătorie la sfârşitul mileniului, la New Israeli Opera din Tel Aviv. Au urmat colaborări cu Teatro Regio di Torino şi Théatre de la Monnaie din Bruxelles, Alexandru Badea cântând de-a lungul timpului pe numeroase scene din lume, la Trieste, Tel Aviv, Stockholm, Basel, Bologna, Catania, Los Angeles, Washington, la Festivalul de la Salzburg, Festivalul Aix en Provence etc. La invitaţia celebrului Plácido Domingo, în 1999, Alexandru Badea a interpretat rolul Arturo din I Puritani de Vincenzo Bellini la Washington Opera, urmat de alte succese la Grand Théâtre de Genève, Deutsche Oper Berlin, Nationaltheater Mannheim, Theater Basel, Royal Opera Stockholm. Începând cu stagiunea 2007 – 2008, tenorul Alexandru Badea a revenit pe scenele din Germania cu roluri de primă mărime precum Ducele de Mantua (Rigoletto de Giuseppe Verdi), Hoffmann (Les contes d'Hoffmann de Jacques Offenbach) şi Pollione din Norma de Vincenzo Bellini la Regensburg şi la Festivalul de Operă de la Chiemgau. În perioada următoare, tenorul Alexandru Badea va interpreta rolul Ducelui din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi la Staatstheater Saarbrücken din Germania. 
 
Dan Paul Dumitrescu
Basul Dan Paul Dumitrescu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „George Enescu” din capitală, continuându-şi pregătirea la Conservator, astăzi Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În 1996, el a absolvit Academia Internaţională de Operă de la Verona. În 1997, Dan Paul Dumitrescu a devenit solist la Operei Naţionale Bucureşti, iar din anul 2000 este solist al Operei de Stat din Viena. De-a lungul carierei, Dan Paul Dumitrescu a fost laureat al mai multor concursuri. Astfel, el a obţinut Premiul Special al Juriului la Concursul Naţional „Hariclea Darclée” (1995), Marele Premiu la Concursul Internaţional „Nicolae Bretan” (1996), Marele Premiu al Municipalităţii la Concursul Internaţional de Canto de la Budapesta şi Premiul I pentru rolul Pistola din Falstaff de Giuseppe Verdi (1997), Premiul I la Concursul Internaţional „Sabin Drăgoi” (1998) şi Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (1999). Dan Paul Dumitrescu a cântat pe mari scene ale lumii precum Royal Albert Hall din Londra, Arena di Verona, Teatro alla Scala din Milano, Teatro Liceu din Barcelona, Musikverein din Viena şi în oraşe ca Tel Aviv, München, Berlin, Paris, Tokyo, Salzburg etc. Ca solist al Operei de Stat din Viena, repertoriul său cuprinde peste cincizeci de roluri, precum Sarastro (Die Zauberflöte de Wolfgang Amadeus Mozart), Ramfis (Aida de Giuseppe Verdi), Sparafucile (Rigoletto de Giuseppe Verdi), Colline (La Bohème de Giacomo Puccini) ş.a.m.d. Stagiunea aceasta, Dan Paul Dumitrescu va interpreta la Opera de Stat din Viena rolurile: Călugărul din Don Carlos de Giuseppe Verdi, Doctorul Grenvil din La Traviata de Giuseppe Verdi, Colline din La Bohème de Giacomo Puccini, Narumov din Dama de pică de Piotr Ilici Ceaikovski, Ramfis din Aida de Giuseppe Verdi şi Frère Laurent din Roméo et Juliette de Charles Gounod. De-a lungul carierei, Dan Paul Dumitrescu a colaborat cu nume mari ale scenei lirice precum cântăreţii Edita Gruberová, Ramón Vargas, Thomas Hampson, Plácido Domingo, Ferrucio Furlanetto, Anna Netrebko, Elina Garanča, Ildebrando d`Arcangelo etc.
 
Marius Vlad Budoiu
În palmaresul tenorului Marius Vlad Budoiu se numără premii precum: Premiul I la Concursul Traian Grozăvescu (Lugoj) şi la Concursul Mozart (Cluj-1995); Premiul al III-lea la Concursul de lied Robert Schumann (Zwickau, Germania), Premiul I la Concursul Internațional Hariclea Darclée din Brăila (1997); Premiul Revistei VIP pentru cel mai bun solist de operă al anului 2010 și Premiul de excelență al Galei 10 pentru România, pentru întreaga activitate artistică și pedagogică (2010). Repertoriul său conţine roluri precum: Rodolfo din  La Bohème, Mario Cavaradossi din Tosca şi Pinkerton din Madama Butterfly (Giacomo Puccini); Alfredo din La Traviata, Radames din Aida şi Otello din opera omonimă (Giuseppe Verdi); roluri mozartiene: Don Ottavio din Don Giovanni, Tamino din Die Zauberflöte şi Idomeneo din opera omonimă; Don José din Carmen (Georges Bizet); Turiddu din Cavalleria Rusticana (Pietro Mascagni);  Samson din Samson et Dalila (Camille Saint-Saëns); Erik din Der Fliegende Holländer (Richard Wagner). Marius Vlad Budoiu a cântat în Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Japonia. Începând cu data de 20 decembrie 2012, în urma câştigării concursului organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Marius Vlad Budoiu devine director al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea solistică, Marius Vlad Budoiu este Doctor în muzică și predă de 17 ani la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.
 
 
 
  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact