Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Inedit la Noaptea Muzeelor: Obiecte și povești

  • Arta
  • Etnografie
  • Muzee
  • Expoziţii
  • Festivaluri
Muzeul Naţional de Artă al României

19 mai 2012

La inițiativa organizatorilor din Franța ai Nopții Europene a Muzeelor, vă invităm să descoperiți povestea ascunsă a unei selecții inedite de obiecte găzduite de muzee participante la a opta ediție a evenimentului, care se va desfășura în ziua de sâmbătă, 19 mai 2012. Imaginile și poveștile acestor obiecte mai speciale din România sunt disponibile și pentru publicul internațional (atât în limba franceză, cât și în română sau engleză), putând fi descoperite pe site-ul http://www.nuitdesmusees.culture.fr, la secțiunea intitulată “Une oeuvre, une histoire” („Un obiect, o poveste”).
 
Pentru că Noaptea Muzeelor este doar o dată pe an și nu este posibil să fim în mai multe locuri deodată, deși ne-am dori, vă invităm să descoperiți, într-o călătorie virtuală, muzeele care ne împărtășesc povestea secretă a obiectelor pe care le dețin: Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Județean Argeș, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” și Muzeul Național al Țăranului Român din București, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, Muzeul de Mineralogie al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Muzeul Olteniei Craiova, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia.
 
Printre piesele care așteaptă să fie descoperite cu ocazia Nopții Muzeelor se numără obiecte foarte diverse, uneori importante pentru valoarea lor, alteori cu o istorie ieșită din comun, interesante, cu o tradiție în spate sau chiar cu detalii amuzante. 
  • Imaginea simbolică a „României revoluţionare” este descompusă de către Muzeul Național de Artă al României, care ne convinge astfel că această pictură este un adevărat puzzle, explicându-ne însă și motivele, pe care vă invităm să le descoperiți.
  • O mașină zgomotoasă de cărat gunoiul, folosită în București la 1900, a devenit o curiozitate adăpostită de Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida”.
  • Una dintre cele mai vechi ocupații a locuitorilor Dobrogei este reprezentată la Muzeul Național al Țăranului Român, prin Vintirul folosit la pescuit în apele cu adâncimi mici; dar cine și-ar putea imagina că un singur pescar se poate ocupa de aproape 80 de vintire?
  • La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia se află aparatul cu care s-au realizat cele 5 fotografii ale Unirii din 1918.
  • Biroul Dr-lui Ioan Raţiu – la care este probabil să fi fost redactat, în Turda, Memorandumul înaintat Curţii de la Viena – este, de exemplu, o piesă de referință a Muzeului de Istorie Turda.
  • Muzeul de Mineralogie al Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, prin povestea Pseudometeoritului Shirokovsky, ne atenționează că trebuie să ne ferim de falsuri, care pot cădea până și din cer.
  • Descoperim și Tractorul Fordson, un produs al uzinelor Ford Motor Company (S.U.A.), care deține un motor cu aprindere prin scânteie și a fost achiziționat în jurul anului 1932 de către Barbu Marius, profesor în Arad. Tractorul a trăit o adevărată aventură până să fie achiziționat de către Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia în 2001.
  • Sabia Cavalerului Ubul, castelanul oraşului Caransebeş, ne poartă într-o lume legendară din perioada lui Richard I (Inimă de Leu).
  • Muzeul Județean Argeș dezvăluie detalii despre colecționarii Aureliu și Lelia Popescu, care au fost nevoiți să vândă pentru sume modice obiecte valoroase, printre care și o hartă a Peninsulei Balcanice, datată 1584.
  • Muzeul Județean Ialomița ne prezintă un obiect valoros, declarat piesă de tezaur: Rhytonul descoperit în zona sacră a davei getice de la Piscul Crăsani (jud. Ialomița), modelat în formă de corn și datând din sec. I î.Hr.
  • Muzeul Olteniei Craiova dezvăluie povestea unui obiect din ceramică, restaurat din 22 bucăți de dimensiuni variabile – o reconstituire plină de măiestrie, care a redat forma inițială a vasului de nuntă. 
Și alte muzee prezintă obiecte cu povești interesante, care așteaptă să fie descoperite, atât la Noaptea Muzeelor, cât și în restul anului.
 
Programele muzeelor participante la Noaptea Muzeelor sunt disponibile pe site-ul special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro, pus la dispoziția vizitatorilor de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România.
 
Obiectele de la muzeele din România și poveștile acestora pot fi accesate urmând link-urile:
http://nuitdesmusees.culture.fr/un-appareil-hors-du-commun/
http://nuitdesmusees.culture.fr/une-histoire-de-bureau/
http://nuitdesmusees.culture.fr/des-combattants-acharnes/
http://nuitdesmusees.culture.fr/le-noble-ubul-et-ses-chameaux/
http://nuitdesmusees.culture.fr/de-la-rouille-et-des-roues/
http://nuitdesmusees.culture.fr/un-precieux-vestige/
http://nuitdesmusees.culture.fr/une-oeuvre-dart-tres-bruyante/
http://nuitdesmusees.culture.fr/letoile-mysterieuse/  (engleză și franceză)
http://nuitdesmusees.culture.fr/en-mille-morceaux/  (engleză și franceză)
http://nuitdesmusees.culture.fr/une-carte-qui-vaut-de-lor/  (engleză și franceză)
„România revoluţionară”
Muzeul Național de Artă al României, București
 
Imagine simbolică a „României revoluţionare”, pictura aceasta este un adevărat puzzle.
România, reprezentată simbolic ca tânără femeie îmbrăcată într-un costum naţional de sărbătoare, purtând pe umăr stindardul iar în mâna dreapta un pumnal în plin elan vitejesc, ia aici înfăţişarea soţiei de origine engleză a lui C.A. Rosetti, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848 din Ţările Române.
Născut în Ungaria, autorul lucrării, pictorul Daniel Rosenthal, a fost naturalizat datorită abnegaţiei cu care a luptat alături de revoluţionarii români. Nu este exclus ca prenumele de Constantin pe care şi l-a luat să se datoreze admiraţiei pe care i-o purta lui C.A. Rosetti.
Pictura sintetizează idealurile unei generaţii: pentru tânăra femeie, „mamă care să ne corijeze corupţia” după cum spunea chiar pictorul, valorile de ţară, dreptate şi fraternitate erau mai presus de viaţa propriilor copii; ea întrupează convingerile pictorului şi implicarea lui în îndeplinirea idealurilor generaţiei sale.
 
„România revoluţionară”
Autor: Constantin Daniel Rosenthal
Anul: 1850
Tehnica: ulei pe pânză
***

Cum se căra gunoiul în București la 1900

Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida”
 
Faima muzeelor este dată în toată lumea de valoarea colecţiilor deţinute, de existenţa unor exponate unicat, de monumentalitatea clădirilor care adăpostesc aceste bunuri, de amplasamentul lor într-o zonă turistică şi, uneori, de semnalarea unor curiozităţi ştiinţifice.
Muzeul Naţional Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” beneficiază de toate calităţile amintite mai sus, mai puţin de monumentalitatea clădirii – dar şi aceasta are unele particularităţi demne de a fi văzute.
Iată pe scurt povestea unui exponat unicat:
În 1895 Primăria Capitalei a achiziţionat un camion cu abur marca „Gardner Serpolet” pentru tractarea căruţelor cu gunoaie de la rampele din oraş la gropile de gunoi de la marginea oraşului.
Maşina însă făcea un zgomot infernal când trecea pe străzile Bucureştiului speriind copiii, animalele şi gâştele care îi ieşeau în cale.Revoltaţi, oamenii au depus sute de plângeri la administraţie, pentru a se renunţa la acest vehicol. În cele din urmă primăria l-a scos din uz.
 
În prezent acest automobil se află expus la Muzeului Naţional Tehnic – secţia Auto-moto-velo.
***

Vintirul
Muzeul Național al Țăranului Român
 
Pescuitul este una dintre cele mai vechi ocupaţii ale locuitorilor Dobrogei şi sursa cea mai importantă de hrană. Această ocupaţie s-a transmis din tată-n fiu. În apele cu adâncimi mici din zonă (1-1,5 m) se pescuia „la vârşe“.
Vârşa sau vintirul este unealta tradiţională de pescuit, de formă conică, alungită, lucrată din plasă de sfoară, întinsă pe mai multe cercuri de nuiele sau chiar din împletitură din ramuri de răchită. Gura vintirului este răsfrântă în interior, ca o pâlnie, prin care intră peştele. Vintirul se scufundă în apă, se fixează cu ţăruşi în locurile „circulate“ de peşte (pe care pescarii cu experienţă le cunosc) şi se lasă o perioadă de timp pentru a intra cât mai mulţi peşti. Se folosesc mai multe vintire deodată, acestea fiind aşezate în şir, uşor înclinate.
Pescarii le „încearcă“ din barcă, la anumite intervale de timp, pentru a vedea câţi peşti s-au prins. Un singur pescar se poate ocupa de aproape 80 de vintire.
Pentru a scoate peştele, vintirul e „scuturat“ în barcă.
 
 
 
  • Share/Save

Stiri Arta

Elite Art Gallery sprijină tinerii artiști și anunță lansarea...
15 Nov 2023
Elite Art Gallery
Propuneri evenimente ale Uniunii Artistilor Plastici din...
22 Oct 2023
LOST SIGNAL. Intervenții: Miki Velciov la Muzeul Național al...
19 Oct 2023 - 25 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
Cadourile lui Nicolae Ceaușescu, care au parcurs „Drumul...
27 Sep 2023
Recomandări ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania - 18...
24 Sep 2023
Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc...
24 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
Ziua cinematografelor la MNAR
22 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Expoziția de pictură „Porțile sufletului” la Artoteca BMB
21 Sep 2023 - 9 Oct 2023
Horia Bojin @ Galeria Brăteanu din Timişoara
21 Sep 2023
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact