Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Între gogoși pe abur din Banat și patrimoniu imaterial

  • Institutii culturale
  • Timişoara
  • Concursuri

Premierea rețetelor câștigătoare în concursul Gustul ca patrimoniu

În cadrul proiectului La Pas / Slowing down, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare au propus un concurs de rețete tradiționale, dorind să pună în valoare gastronomia locală ca parte a patrimoniului cultural din Banat. După jurizarea celor 17 rețete primite, 3 dintre acestea vor fi premiate și gătite de către experți culinari în cadrul evenimentului de premiere.
Concursul de rețete tradiționale Gustul ca patrimoniu, prima acțiune din cadrul proiectului La Pas, s-a derulat în luna septembrie 2018, adresându-se unui public larg și urmărind să pună în lumină relația dintre gastronomia și cultura regională.
Miercuri, 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, se va organiza la Centrul Cultural Ambasada, de la ora 19.00, evenimentul de premiere a rețetelor câștigătoare. Acesta va fi urmat de o masă rotundă pe tema valorizării relației dintre hrană și cultură.
De la „varză a la Cimișoara”, „porumbei cu mere și merișoare”și „plăcintă acră cu ludaie, mere și nucă”, trecând prin „turcii cu pături” și „păturată pe crumpi” și ajungând la „gogoși pe abur” și „caș de gutui”, toate rețetele primite au intrat în atenția membrilor juriului. Laura Laurențiu, bucătar și blogger la RețeteCaLaMama, Horia Șimon, chef la Dor de Origini Românești, și Lucian Cuibus, reprezentant Slow Food Cluj- Transilvania, au punctat specificului regional, utilizarea ingredientelor naturale și originalitatea abordării.
Rețetele câștigătoare vor fi preparate în prealabil de către bucătarii La Pas, iar în cadrul evenimentului vor fi oferite publicului spre degustare. Participanții la eveniment vor putea degusta și alte produse artizanale de panificație și vin local oferite de partenerii evenimentului. Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, și se poate realiza doar pe bază de înscriere la adresa lapas@cries.ro

Eveniment de premiere: 10 octombrie 2018, ora 19.00, Centrul Cultural Ambasada, Str. Anton Seiller nr. 2, Timișoara
Eveniment Faceobook: https://www.facebook.com/events/2253105841641184/

Producători: Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare
Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.
Parteneri: Centrul de Informare Turistică Margina, Prospero, Crama PetroVaselo, Reciproc Cafe și Băcănie, Șef Horia Șimon, Slow Food Cluj-Transilvania.
Parteneri media: Modernism.ro, Practic în Bucătărie, Radio România Cultural, Gastro Art, Observator Gastronomic, Manifest Bon Vivant.
Proiect desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.
///
La Pas/Slowing down este un proiect cu o dezvoltare graduală în anii viitori, prin care se încurajează un model responsabil de consum și producție din partea tinerilor, micilor producători, organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor și cafenelelor interesate să introducă în oferta lor produse locale. În anul 2018, în cadrul proiectului se va coagula un grup de analiză strategică (BREAD), se vor realiza 2 prototipuri de vehicule alternative pentru promovarea producției și consumului sustenabile, se va dezvolta o bază de date cu mici producători locali din județul Timiș, se va iniția un program educațional pentru promovarea consumului responsabil în rândul tinerilor și se va alcătui un ghid pentru evenimente culturale sustenabile. Pentru 2019, se elaborează conceptul pentru organizarea unei competiții artistice având ca tematică hrana, precum și a Festivalului La pas, un eveniment cultural de dezvoltare durabilă.
Despre proiect http://www.la-pas.cries.ro și https://www.facebook.com/lapas.cries/

 

  • Share/Save

Stiri Institutii culturale

Elite Art Gallery sprijină tinerii artiști și anunță lansarea...
15 Nov 2023
Elite Art Gallery
Propuneri evenimente ale Uniunii Artistilor Plastici din...
22 Oct 2023
„Lacrima de Argint” la al treilea spectacol - sau cum ne...
20 Oct 2023
Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Conferința Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor...
18 Oct 2023 - 20 Oct 2023
Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”...
2 Oct 2023 - 19 Nov 2023
Recomandări ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania - 18...
24 Sep 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact