Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Pe aripile timpului - expozitie cu sunet si rasunet la MTR

  • Muzee
  • Expoziţii
Muzeul Ţăranului Român

Pe aripile timpului
Sound exhibition

17 septembrie 2011 – 5 februarie 2012, Sala Oaspeţi

Pe aripile timpului reprezintă transpunerea expoziţiei L’air du temps concepute şi inaugurate la Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG) în 2009, cu prilejul comemorării a 50 de ani de la dispariţia savantului român Constantin Brăiloiu. Expoziţia a fost preluată de Muzeul Ţăranului ca semn al preţuirii pentru un mare etnomuzicolog european care face şi astăzi cinste ţării sale de origine.

„Într-o măsură sau alta, toate muzicile sunt marcate de timp. Fiecare dintre ele este totodată produsul tradiţiei şi expresia epocii sale. Pornind de la Arhivele internaţionale de muzică populară (AIMP), constituite la Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG) în anii 1940-1950 de faimosul etnomuzicolog român Constantin Brăiloiu (1893-1958), expoziţia de faţă abordează marile probleme legate de identitate şi de memorie în era mondializării. Pe aripile timpului evocă provocările legate de constituirea, conservarea şi valorificarea arhivelor muzicale. Mărturie a diversităţii culturale, expoziţia revelează raportul intim şi universal dintre muzică şi emoţii. Vizitatorul este invitat să se cufunde într-un univers sonor supus influenţelor celor mai felurite. Muzicile se transformă odată cu lumea, pentru a se adapta circumstanţelor şi a răspunde trebuinţelor şi aşteptărilor noastre. Atunci unde se ascunde autenticitatea unei muzici? În respectul faţă de vechile forme? În puterile şi efectele pe care le produce asupra auditorilor? Sau pur şi simplu în intenţiile interpreţilor săi?
Pe aripile timpului propune în această privinţă câteva piste de reflecţie insolite. De la muzicile ţărăneşti de altădată la manele, cântări moderne care recurg la tehnologiile contemporane cele mai noi, muzicile populare ale României sunt puse în scenă într-un remix audiovizual spectaculos. Expoziţia abordează, în fine, lumea şlagărelor, acele cântări de succes care invadează spaţiul nostru sonor şi ni se gravează în memorie fără să prindem măcar de veste.
Astfel muzica apare totodată ca imagine a societăţii şi ca produs al culturii. În această expoziţie figura lui Brăiloiu şi exemplul muzicilor populare din România servesc drept fir conducător şi pretext al unei reflecţii antropologice mai largi asupra universalităţii muzicii ca fapt uman.”

Laurent Aubert

Expoziţia, realizată în parteneriat cu Muzeul de Etnografie din Geneva şi cu Ambasada Confederaţiei Elveţiene în România şi inclusă în programul Festivalului George Enescu şi al Zilelor Europene ale Patrimoniului din acest an, marchează 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Elveţia.
Expoziţia Pe aripile timpului va rămâne deschisă până pe 5 februarie 2012 şi va putea fi vizitată la Sala Oaspeţi, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

 

La musique „tsigane“ ou le fruit défendu
Rencontre avec les lăutari de Clejani

Conferinţă susţinută de etnomuzicologul Laurent AUBERT

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită vineri, 16 septembrie, ora 16:30, la Librăria Cărtureşti MŢR, la conferinţa La musique „tsigane” ou le fruit défendu. Rencontre avec les lăutari de Clejani, susţinută de Laurent Aubert, etnomuzicolog prezent în România cu ocazia deschiderii expoziţiei Pe aripile timpului.

LAURENT AUBERT, doctor în antropologie, pentru îndelungă vreme conservator în Muzeul de Etnografie din Geneva (MEG), este director al Atelierelor de Etnomuzicologie – un institut consacrat difuziunii muzicilor lumii pe care l-a întemeiat în 1983. În paralel cu cercetările de teren întreprinse îndeosebi în India, el studiază diferite aspecte ale practicilor muzicale în migraţie. Secretar general al Arhivelor internaţionale de muzică populară (AIMP), a căror colecţie de discuri o dirijează – peste 100 de titluri publicate –, este de asemeni fondator al anuarului Cahiers d’ethnomusicologie (cu numele mai vechi de Cahiers de musique traditionnelle) şi autorul a numeroase articole şi cărţi: Les feux de la déesse (2004), Musiques migrantes. De l’exil à la consécration (2005) şi La musique de l’autre (2001, publicată în limba română sub titlul Muzica celuilalt, 2007), unele din ele traduse şi în engleză, italiană, sârbă sau română. Ca responsabil al colecţiilor de instrumente muzicale ale Muzeului de Etnografie, Laurent Aubert a contribuit, de-a lungul timpului, la realizarea mai multor expoziţii, printre care Mondes en musique (1991), Théâtres d’Orient (1997), Le monde et son double (2000), L’air du temps (2009) şi La saveur des arts. De l’Inde moghole à Bollywood (2011).

În cursul primelor sale cercetări din România (1986), Laurent Aubert i-a descoperit cu uimire pe bătrânii muzicieni din Clejani, pentru care a făcut o adevărată pasiune. În 1988 el le-a editat primul disc în Occident (Ocora, Paris) şi le-a organizat un mic turneu în Elveţia şi Franţa: cu alte cuvinte, Laurent Aubert este cel care a deschis calea uimitoarei lor cariere internaţionale.

Colecţia de muzici tradiţionale pe care a fondat-o şi pe care o dirijează mai conţine de altfel încă alte patru CD-uri de muzică românească. Trei sunt incluse în cofretul Roumanie: Musique de village. Olténie, Bucovine, Transylvanie (1988). Cel de-al patrulea, Roumanie. Musiques festives du Gorj, a fost realizat în cooperare cu Muzeul Ţăranului şi inaugurat o dată cu expoziţia L’air du temps (2009).

 

  • Share/Save

Stiri Muzee

TÂRGUL DE SFÂNTUL DUMITRU - de antichități țărănești - la...
28 Oct 2023 - 29 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
LOST SIGNAL. Intervenții: Miki Velciov la Muzeul Național al...
19 Oct 2023 - 25 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc...
24 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
Ziua cinematografelor la MNAR
22 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
„Portretul Regelui. Carol I în Colecția Filatelică a României...
21 Sep 2023 - 1 Apr 2024
Muzeul Naţional de Istorie a României
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan
21 Sep 2023 - 15 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Proiectul “albastru cer” găzduit la Palatele Brâncovenești de...
12 Aug 2023 - 27 Aug 2023
Palatul Mogoşoaia
Expoziția Simbioze a artistului George Păunescu și a...
11 Aug 2023 - 31 Aug 2023
Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact