Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Pianistul Valentin Gheorghiu si violonistul Gabriel Croitoru din nou pe scena Ateneului Român

  • Muzica
  • Concerte
Ateneul Român

Filarmonica “George Enescu” anunta un recital cameral extraordinar.

Ateneul Român, Miercuri, 25 aprilie 2012, ora 19
VALENTIN GHEORGHIU - pian
GABRIEL CROITORU - vioară

Program:
Ludwig van Beethoven
- Sonata op.12, nr.1 în re major
- Sonata op. 24, nr.5, în fa major, „a primăverii”

César Franck
- Sonata în la major

VALENTIN GHEORGHIU s-a născut la Galaţi , la 21 martie 1928. Începe studiul pianului de mic copil. În anul 1934 vine la Bucureşti şi, în urma audierii sale de către pianista Constanţa Erbiceanu şi compozitorul Mihail Jora, este admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti, unde studiază pianul, teoria muzicii şi armonia cu aceşti renumiţi profesori. În anul 1936 debutează cu un recital la Sala Dalles din Bucureşti. În acelaşi an George Enescu îl ascultă şi intervine personal, prin scrisori adresate forurilor competente precum şi profesorilor Noël Gallon şi Lazare Lévy de la Conservatorul Naţional din Paris, pentru acordarea unei burse de studii la Paris, unde pleacă în anul 1937. Reîntors în ţară, îşi continuă studiile la Academia Regală de Muzică din Bucureşti, absolvind în anul 1947.
Debutează la vârsta de 15 ani cu Filarmonica din Bucureşti sub bagheta lui George Georgescu în Concertul nr. 1 de Beethoven. Până în anul 1957 nu are permisiunea de a cânta decât în ţările din estul Europei – URSS, Cehoslovacia, Germania de Est,etc. După anul 1957 i se permite să concerteze şi în Occident, susţinând concerte în toată Europa, SUA, Canada, Israel, Japonia, etc.
A colaborat cu dirijori de prestigiu precum: Seiji Ozawa, Rafael Kubelik, John Pritchard, Sir Simon Rattle, Kurt Masur, Antal Dorati, George Georgescu, Cristian Mandeal, Charles Dutoit, Constantin Silvestri, Sergiu Comissiona, Georges Prêtre, Eric Leinsdorf, Armin Jordan, Horia Andreescu, Lawrence Foster, Ferdinand Leitner, Karel Ancerl, Iosif Conta, Emil Simon etc.
A colaborat cu orchestrele din Dresda, “Gewandhaus”, “Wiener Symphoniker”, Orchestra Colonne din Paris, Société de Concerts –Paris, Suisse Romande, Bayerische Rundfunk, Filarmonica Regală din Stockholm şi Filarmonica Regală din Madrid, orchestrele simfonice din Ierusalim, Baltimore, Houston, etc.
A înregistrat pentru casele de discuri His Masters Voice, Deutsche Gramophon, Supraphon, Electrecord.
A fost invitat în calitate de membru în juriile celor mai prestigioase concursuri internaţionale de pian: „Beethoven” - Viena, „Ceaikovski” - Moscova, „Reine Elisabeth” - Bruxelles, „Chopin” - Varşovia, „Bach” - Leipzig, „Van Cliburn” - SUA, „M. Long - J. Thibault” - Paris, „Paloma O Shea” – Santander, „Leeds” – Marea Brutanie, „Arthur Rubinstein” - Tel Aviv, „Bayerische Rundfunk” - München, „Busoni” – Italia, „Maria Callas” – Atena, Geneva etc.

Violonistul GABRIEL CROITORU este câştigătorul Premiului I la Concursul internaţional de vioară „Henryk Wieniawski” de la Lublin, Polonia - 1979 şi la Concursul internaţional de vioară „Pablo Sarasate” de la Pamplona, Spania - 1991, precum şi al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Deţine de asemenea Premiul II la Concursul internaţional „Tibor Varga” de la Sion, Elveţia, Premiul III la Concursul „N. Paganini” (Genova, Italia), Premiul special al juriului la Concursul internaţional „Fritz Kreisler” de la Viena, Premiul II la Concursul „Zino Francescatti” de la Aix-en-Provence (Franţa - 1987).
Garbiel Croitoru a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti în 1983, la clasa prof. Mihai Constantinescu şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti, în 1987, la clasa prof. Modest Iftinchi. S-a perfecţionat sub îndrumarea maestrului Ştefan Gheorghiu. De asemenea, a urmat cursurile de măiestrie susţinute de Salvattore Accardo şi Zino Francescatti. În 1984 a obţinut bursa Fundaţiei Samson-François şi Premiul special al juriului la Concursul internaţional de vioară „Jacques Thibaud”, Paris.
Gabriel Croitoru a apărut ca solist cu orchestra în mai mult de 1000 de concerte, în Europa şi Asia, acompaniat de orchestre prestigioase, printre care London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra, sub bagheta unor dirijori precum Horia Andreescu, Cem Mansur, Alan Tongue, Claude Bardon, Hiroaki Masuda, Paul Nadler, Michael Tabachnik, Jean Leber, Rudolf Baumgartner, Arturo Tamayo, Leopold Hager şi Emanuel Krivinne. A susţinut recitaluri în ţară şi în Franţa, Spania, Belgia, Olanda, Germania, China, Bulgaria, SUA, ex-USSR, Ungaria etc. Din 1987, Gabriel Croitoru este solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti; este, de asemenea, prim violonist în Cvartetul de Stat „Transilvan” al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj. În paralel cu activitatea concertistică, Gabriel Croitoru predă vioara la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Din bogata discografie a solistului, pe lângă multiple înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune, enumerăm: un CD cu Concertul nr. 1 de Paganini şi Concertul de Ceaikovski, cu Filarmonica din Nice (Franţa), dirijată de Claude Bardon; 3 CD-uri cuprinzând integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Sarasate, alături de Orchestra Simfonică din Malaga, dirijată de Jacques Bodmer; CD cu Concertul de Simoni, acompaniat de Filarmonica din Târgu Mureş, dirijată de Romeo Râmbu; CD „Romanian Feelings” cu Cvartetul Transilvan; CD cu Trio de Valentin Gheorghiu, alături de compozitor şi de Marin Cazacu; CD imprimat live din concertul susţinut alături de corul „Madrigal”. De-a lungul anilor, Gabriel Croitoru a participat ca membru în juriu la multe concursuri naţionale şi internaţionale.
În 2006, Gabriel Croitoru a obţinut diplomă de Doctor la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu teza Pablo Sarasate - Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică.
În 1998, a câştigat concursul organizat de Ministerul Culturii, în colaborare cu Fundaţia Internaţională „Ion Voicu”, pentru atribuirea dreptului de folosinţă asupra singurei viori Stradivarius (supranumită Elder), vioară ce a fost cântată în ultimele decenii de cunoscutul violinist Ion Voicu, iar în 2008 (în urma anulării concursului din 1998) Gabriel Croitoru a fost desemnat câştigătorul viorii ce a aparţinut lui George Enescu, construită de Joseph Guarnerius în anul 1730, supranumită şi Catedrala, datorită sunetului său, instrument pus la dispoziţie de către Muzeul Naţional „George Enescu“.
 

  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact