Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Programul Festivalului Naţional de Teatru în perioada 23 – 27 octombrie

  • Teatru
  • Spectacole
Teatrul Odeon

Săptămâna aceasta începe Festivalul Naţional de Teatru, ajuns la ediţia aniversară cu numărul 25

În perioada 23 octombrie – 1 noiembrie 2015, Teatrul Odeon este partener al Festivalului Național de Teatru, găzduind opt spectacole din festival, unul fiind producția proprie selectată, Viză de clown.

Prima jumătate a programului FNT (perioada 23 – 27 octombrie) o aflaţi mai jos:

Ø Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Vineri, 23 octombrie, de la ora 18.00 și de la ora 21.00 la Sala Majestic: DINTE PENTRU DINTE, după „Zeul carnagiului” de Yasmina Reza, regia Cristi Juncu, decor şi costume Cosmin Ardeleanu. Durată: 1h40min fără pauză, prețul biletelor: 53 lei și 31,80 lei.

Povestea scrisă de Yasmina Reza este simplă: doi băieţi se bat în curtea şcolii; unul îi rupe doi dinţi celuilalt cu un băţ. Acţiunea se mută repede într-un apartament la uşa căruia sună părinţii „agresorului” pentru a răspunde chemării părinţilor „victimei”. Aceştia nu doar că le răspund, dar îi şi invită înăuntru pentru a rezolva civilizat situaţia creată de incidentul violent dintre progenituri. Cele două cupluri de părinţi sfârşesc prin a-şi da arama pe faţă. Dincolo de ipocriziile bunelor maniere, cei patru ajung să se chestioneze unii pe ceilalţi, să îşi pună în discuţie propriile căsnicii şi să se arate aşa cum sunt cu adevărat.

Ø Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Duminică 25 și luni 26 octombrie la Sala Majestic de la ora 20.00 găzduim UbuZdup!, o adaptare de Gábor Tompa după „Ubu înlănţuit” şi alte texte de Alfred Jarry, regia Gábor Tompa, scenografia Carmencita Brojboiu. Durată: 2h cu pauză. Prețul biletelor: 53 lei și 31,80 lei.

În spectacolul creat de Gábor Tompa, printre celelalte personaje din "Ubu înlănțuit" – luat ca bază pentru scenariu –, apare însuși autorul, rostindu-și discursul ținut cu prilejul primei reprezențatii a piesei "Ubu Rege" precum și textul prezentării din programul de sală de atunci. Figura dramatică a lui Ubu conţine în germene toate atributele teatrului cruzimii, ale cărui principii le va dezvolta Artaud după treizeci de ani. Ubu şi Doamna lui fac să înflorească haosul şi dezordinea, iar mulțimea amorfă, trăind în starea de sclavie paradisiacă, nu va mai ajunge să exerseze libertatea. Piesa lui Jarry este de o copleșitoare actualitate, amplificându-și sensurile într-o paradigmă a puterii confiscate, aceasta, sub atenta privire a mereu înnoitelor „garnituri" de politicieni, care golesc de conținut (toate) valorile, ceea ce rezultă fiind o adevărată descreierisire, cum ar spune Dom’Ubu. Cei doi Ubu, uciși de furia populară și înmormântați la cimitirul Monstre-Martre, vor reînvia, re-intrând (mereu și mereu) în poveste. Domnul și Doamna Ubu, „retrași“ în pușcărie, loc mult mai sigur și mai comod – că doar, vorba aceea: „Azi la guvernare, mâine la închisoare“ – vor conduce de acolo armata de ocnași, totul pe muzica creată de Ada Milea ce va acompania isprăvile celor prinși în vîrtejul întâmplărilor. Iar când victimele înalță imnuri în onoarea călăilor, nu mila se declanşează, ci râsul.

Ø Teatrul Odeon

Duminică 25 și luni 26 octombrie de la ora 19.00 la Sala Studio puteți vedea VIZĂ DE CLOWN de Saviana Stănescu, traducere coordonată de Iulia Popovici, regia Alexandru Mihail, scenografia Vladimir Turturică. Cu: Nicoleta Lefter, Marius Damian, Alexandru Papadopol, Meda Victor, Ionuţ Kivu, Relu Poalelungi, durata spectacolului 1h 45min, preţul biletelor: 21,20 lei. Spectacol cu supratitrare în limba engleză, la cerere

Povestea este inspirată de un fapt real relatat într-un articol din Florida Observer: un român şi un ucrainian au adus în SUA peste 800 de imigranţi ilegali pe vize false de artişti de circ ("Aliens with extraordinary abilities in the circus").
Saviana Stănescu îşi imaginează traiectoria a doi dintre aceşti aliens, o fată din Moldova şi un tânăr din Rusia, care pleacă din Florida la New York pentru a scăpa de deportare. Dincolo de acest moment iniţial, piesa prezintă o istorie tragicomică din oraşul care nu doarme niciodată, New York, unde oameni din diverse colţuri ale lumii îşi intersectează vieţile şi aspiraţiile într-o echilibristică de zi cu zi pe balustrada Visului American.

Ø Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Marți, 27 octombrie, de la ora 18.00 și de la ora 21.00, ne amintim de copilărie cu APOLODOR după Gellu Naum, spectacol-concert de Ada Milea, scenografia Cristian Rusu. Durata: 1h20min fără pauză, prețul biletelor: 53 lei și 31,80 lei.

APOLODOR redivivus! Inspirată de întâlnirea cu actorii Naţionalului clujean, Ada Milea propune un nou spectacol-concert: un încântător drum de poveste, o rememorare interactivă a călătoriilor celebrului pinguin creat de Gellu Naum, într-o interpretare foarte specială, așa cum a obișnuit publicul de toate vârstele.

"Apolodor este un fel de hartă muzicală a călătoriilor pinguinului lui Gellu Naum. În loc de fotografii, el are un ecran cu umbre mișcătoare. În acea zonă, orice om își poate schimba forma pentru a deveni personaj. Există și personaje (în special animale) care îndată ce ies din ecran pot părea oameni. Se interacționează mult cu publicul, iar echipa muzicală e mereu gata să pară transportată în altă parte a Globului. Memoria tuturor este ajutată de hârtiuțe lipite peste tot (inclusiv pe instrumente și personaje) și povestea se recompune cu ajutorul unui personaj care locuiește în frigiderul mobil al pinguinului. Cântecele sunt adaptări ale vechilor piese de pe albumul Apolodor. Pe acea înregistrare am cântat împreună cu Dorina Chiriac, Radu Bânzaru și Adrian Mihai, iar acum am reconstruit piesele folosind actori ai Naționalului clujean. Sper să transmitem măcar o fărâmă din frumusețea acestui text minunat." (Ada Milea)

Biletele se pot cumpăra online de pe site-ul www.mystage.ro şi de la casa de bilete a teatrului.

 

 

  • Share/Save

Stiri Teatru

„Lacrima de Argint” la al treilea spectacol - sau cum ne...
20 Oct 2023
Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”...
2 Oct 2023 - 19 Nov 2023
Nopţile Barbare în Ulaanbaatar motiv de teatru şi istorie
24 Sep 2023
Programul Teatrului Odeon în perioada 18 - 24 septembrie
24 Sep 2023
Teatrul Odeon
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
Festivalul de teatru amator „AMA-torissima”
22 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Seri de lectură AMTeatru
22 Sep 2023 - 15 Oct 2023
Chestionar online / Teatrul Odeon
5 Jul 2023
Teatrul Odeon
A 8-a ediție a festivalului de artă „Teatru sub lună” (30...
30 Jun 2023 - 16 Jul 2023
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact