Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Proiectele stagiunii 2013/2014 la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

  • Teatru
  • Spectacole
Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca

Conferinţă de presă la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Joi, 5 septembrie, în cadrul conferinţei de presă organizate cu prilejul deschiderii stagiunii cu numărul 221, Gábor Tompa, directorul general a Teatrului Maghiar de Stat Cluj a anunţat repertoriul şi premierele stagiunii 2013/2014.
Pe parcursul anului teatral în curs vor avea loc numeroase premiere în ambele săli ale Teatrului, se vor relua spectacolele stagiunilor anterioare, unele cu o nouă distribuţie, vor avea loc turnee şi participari la festivaluri.
Directorul a anunţat componenţa noii echipe a Direcţiei Strategii culturale, Proiecte şi Marketing formată din: Kinga Kovács (director), Mirela Sandu (şef birou marketing), Zoltán Csép (secretar literar), Katalin Szepessy, Ildikó Lőrincz, Ildikó Csüdöm şi Csilla Majoros.
Pe 16 octombrie, în Sala Mare a Teatrului va avea loc premiera spectacolului L-am servit pe regele Angliei, o adaptare scenică după celebrul roman a lui Bohumil Hrabal, regia fiind semnată de Michal Dočekal, directorul artistic al Teatrului Naţional din Praga. Spectacolul face parte dintr-un proiect de patru ani al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), numit The Fallen Angel of History, care vorbeşte despre consecinţele pe care le-a avut primul război mondial din punct de vedere geografic şi politic. În cadrul aceluiaşi proiect, Teatrul va prezenta, tot în Sala Mare, în luna februarie 2014, spectacolul Leda de Miroslav Krleža, pus în scenă de regizorul croat Robert Raponja.
Pe 3 şi 4 noiembrie va putea fi vizionat, în Sala Mare a teatrului, spectacolul Social Error. Ultimul om din…, regizat de Viktor Bodó şi realizat sub egida UTE în cadrul unui alt proiect de cooperare.
Silviu Purcărete va pune în scenă, cu premiera în noiembrie, spectacolul Victor sau copiii la putere de Roger Vitrac, Dragoş Galgoţiu va monta celebrul musical Sweeney Todd, iar István Albu va regiza Serena in X-tremis, tot un musical al autorilor contemporani Stephanie Robinson şi Theodore Shank.
Primul spectacol al stagiunii va avea loc pe 8 septembrie la Sala Studio; este vorba de avanpremiera spectacolului Plugarul şi moartea de Johannes von Trepl, regia: Mihai Măniuţiu, care montează pentru a şaptea oară la Teatrul Maghiar din Cluj. Premiera va avea loc în octombrie, în cadrul Întâlnirilor Internaţionale de la Cluj – Întâlnirile George Banu, organizate de Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj în parteneriat cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Vor urma: premiera piesei contemporane Bolero de Péter Demény, regia: István Albu, Brad de Crăciun la familia Ivanov de Al. I. Vvedenski, regia: András Urbán şi Caravaggio pus în scenă de Robert Woodruff, regizorul care a montat la Teatrul Maghiar şi spectacolul de mare succes, Aniversarea.
Vor fi organizate şi o serie de evenimente conexe, proiecte care au fost prezentate de András Visky, directorul artistic al Teatrului: vor avea loc atât întâlniri şi dezbateri cu cunoscuţii scriitori: Péter Esterházy, Péter György, György Dragomán, dar şi concerte, spectacole lectură şi proiecţii de film.
Două dintre spectacolele aflate în repertoriu, Născut pentru niciodată András Visky, regia: Gábor Tompa şi Unchiul Vania de A.P. Cehov, regia: Andrei Şerban, se vor juca cu noi distribuţii. O nouă variantă a spectacolului Născut pentru niciodată este programată în cadrul Întâlnirilor George Banu, iar Unchiul Vania va avea premiera cu noua distribuţie în luna decembrie.
Gábor Tompa a vorbit şi despre succesele reputate în vară la festivalurile de la Giessen şi Avignon. La sfârşitul stagiunii trecute, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a prezentat spectacolul Leonce şi Lena de Georg Büchner (regia: Gábor Tompa) la Büchner International Festival Giessen şi, de 24 de ori, spectacolul Ubu rege de Alfred Jarry (regia: Alain Timar) în cadrul programului Off al celei de-a 67-a ediţii a Festivalului de la Avignon. Datorită succesului din festival, teatrul se aşteaptă ca în viitorul apropiat Ubu rege să fie prezentat pe scena a aproximativ 25-30 teatre din Franţa. Directorul a folosit acest prilej pentru a aminti că, acum 20 de ani, în septembrie 1993, pentru prima dată în istoria Teatrului Maghiar din Cluj, a avut loc un turneu în Marea Britanie, în cadrul căreia Cântăreaţa cheală de Eugene Ionesco, regia: Gábor Tompa, a putut fi văzut de publicul din Londra, Glasgow, Derry, Leeds şi Oxford, iar spectacolul a fost ales atunci de criticii de teatru britanici Cel mai bun spectacol străin al anului. Succesul acestui turneu a făcut ca atenţia presei de specialitate să se îndrepte spre teatrul clujean. În dezvoltarea relaţiilor internaţionale ale Teatrului Maghiar următorul moment decisiv a fost votul unanim al membrilor Uniunii Teatrelor din Europa datorită căruia teatrul a devenit membru al prestigioasei organizaţii. Festivalul Internaţional de Teatru INTERFERENŢE, organizat odată la doi ani de Teatrul Maghiar, prezenţa teatrului pe scene importante ale lumii, precum şi prezentarea unor companii de teatru dintre cele mai cunoscute în faţa publicului clujean, arată că oraşul Cluj a devenit în timp un important centru internaţional al artelor spectacolului.
Directorul a ţinut să precizeze şi faptul că, în scopul eficientizării contactului cu spectatorii, teatrul îşi va anunţa programul lunar cu cel puţin trei luni dinainte, moment în care va începe şi vânzarea de bilete, atât online, pe biletmaster.ro, cât şi prin Casa de bilete. El a mai precizat şi un fapt în prea mică măsură conştientizat: toate reprezentaţiile spectacolelor Teatrului Maghiar de Stat Cluj sunt supratitrate în limba română.

 

foto: István Biró

 

 

  • Share/Save

Stiri Teatru

„Lacrima de Argint” la al treilea spectacol - sau cum ne...
20 Oct 2023
Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”...
2 Oct 2023 - 19 Nov 2023
Nopţile Barbare în Ulaanbaatar motiv de teatru şi istorie
24 Sep 2023
Programul Teatrului Odeon în perioada 18 - 24 septembrie
24 Sep 2023
Teatrul Odeon
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
Festivalul de teatru amator „AMA-torissima”
22 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Seri de lectură AMTeatru
22 Sep 2023 - 15 Oct 2023
Chestionar online / Teatrul Odeon
5 Jul 2023
Teatrul Odeon
A 8-a ediție a festivalului de artă „Teatru sub lună” (30...
30 Jun 2023 - 16 Jul 2023
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact