Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Reacția Muzeului „Antipa“ la dispoziția Ministerului Educației Naționale cu privire la vizitarea Muzeului

  • Muzee
  • The Human Body
  • Expoziţii
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“

COMUNICAT DE PRESĂ

Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” solicită Ministerului Educației Naționale semnalarea publică a ”aspectelor controversate, generate de tipul de exponate ” din expoziția temporară ”The Human Body” și a influențelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expoziției.
Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” a aflat din presă despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisă de către Ministerul Educației Naționale, Direcția Generală Educație și Învățare pe tot Parcursul Vieții, semnată de către Liliana Preoteasa, Director General, Mihaela Tania Sandu – Director, Eugen Stoica – Director.
În acest sens, Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” ține să-și exprime nu doar nedumerirea, ci și dezamăgirea față de lipsa de comunicare a Ministerului Educației Naționale cu Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, având în vedere faptul că instituția noastră nu a primit niciun fel de informare cu privire la această decizie și nici nu i s-au cerut planul expoziției, textele complementare sau detalii despre piesele expuse.
Menționăm că în ziua de 21 martie 2013, în intervalul 10.00 – 20.00, profesorii școlilor din București au fost invitați să vizioneze, în mod gratuit, expoziția ”The Human Body” tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporară care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori.
Cum în adresa menționată mai sus, se insistă asupra ”existenței unor aspect controversate generate de tipul de exponate, precum și un posibil impact emoțional negative al acestor exponate” , Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” precizează că, în România, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expoziției ”The Human Body”. Nu avem cunoștință despre pericolul generat de vizitarea expoziției ”The Human Body” de către elevi, semnalat de o persoană autorizată precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat în psihologia copilului.
În aceste condiții, ținem să mai precizăm că diseminarea informației cu privire la adresa de mai sus este corectă și justificată în ceea ce privește solicitarea acordului părinților elevilor care doresc să viziteze cu școala expoziția ”The Human Body”. Rămâne, însă, de neînțeles și fără suport real avertismentul față de ”un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi”, cu atât mai mult cu cât recomandarea privește toți elevii, indicați, în adresă, ca ”minori”. Nu toți elevii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?

Demersul Ministerului Educației Naționale este nejustificat și pentru că:
studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toți cei 12 ani de învățământ preuniversitar, în care se predă această materie;
începând cu clasa a IX-a, biologia nu mai figurează ca disciplină în învățământul românesc, deși, în mod paradoxal, examenul de Bacalaureat se poate da și la biologie/anatomie umană;
admiterea la facultăți precum Biologia, Medicina Umană, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza susținerii examenului la disciplina anatomie umană;
pentru multe dintre școlile din România, dotarea cabinetului de biologie (dacă acesta există) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux;
așa cum prezentarea teoriei creaționiste este obiectivul principal de învățământ al orelor de religie, teoria evoluționistă ar trebui să nu reprezinte motiv de îngrijorare sau de înfiorare pentru nimeni.
Din păcate, demersul Ministerului Educației Naționale nu are darul de a stimula pregătirea elevilor și nici nu contribuie la protejarea psihoemoțională a acestora, având în vedere că expoziția ”The Human Body” are un singur obiectiv, acela de transmitere corectă și concretă a adevărurilor științifice legate de felul în care arată corpul nostru, organele noastre interne în varianta morfofiziologică normală și patologică.
Lăsând la o parte prejudiciul de imagine adus Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, din păcate, atât pentru noi, cât și pentru oficialii Ministerului Educației Naționale, adresa trimisă a ajuns să fie comunicată de unii dintre inspectorii județeni către unitățile din subordine cu textul: ”Bună ziua! În săptămâna educativă, cei care și-au propus excursii la București, la recomandarea domnului ministru, nu aveți voie să vizitați Muzeul Grigore Antipa”.
Ținem să aducem la cunoștința opiniei publice următoarele: Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” a primit, și în acest an, Premiul pentru Educație, acordat anual de către Radio România Cultural instituțiilor care se remarcă prin contribuții deosebite în acest domeniu, este câștigătorul a 8 premii acordate de către Ministerul Culturii pentru proiectele sale educaționale, dovedindu-se, de-a lungul timpului, un partener deschis oricărei propuneri de colaborare în beneficiul elevilor, venită fie din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, fie a oricărei instituții de învățământ din România. Prin proiectele educaționale speciale, derulate în ultimii 2 ani, Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” este prima instituție de profil din România care și-a accesibilizat sălile de vizitare și patrimoniul pentru copiii cu deficiențe de vedere.
Pe lângă toate acestea, ca dovezi ale dorinței noastre reale de a atrage copiii către Muzeu și adevărul științific, fără a viza profitul material, reamintim că elevii au acces gratuit în ”Antipa”, în toate vacanțele școlare, întocmai ca și toate grupurilor organizate de copii defavorizați social sau cu dizabilități, care pot, însă, vizita gratuit Muzeul, de-a lungul întregului an.
În speranța că această situație gravă, prin care oficiali din Ministerul Educației Naționale și inspectorii școlari au restricționat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi într-o expoziție temporară sau în Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, nu putem să nu solicităm luarea tuturor măsurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nicio instituție de cultură să nu mai fie ”recomandată” ca locație interzisă elevilor. Solicităm Ministerului Educației Naționale să comunice public contribuțiile sau prejudiciile aduse de către Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” la îmbogățirea cunoștințelor biologice, la dezvoltarea gustului pentru cultură, la stimularea respectul pentru patrimoniul național natural și cultural.

 

 

  • Share/Save

Stiri Muzee

TÂRGUL DE SFÂNTUL DUMITRU - de antichități țărănești - la...
28 Oct 2023 - 29 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
LOST SIGNAL. Intervenții: Miki Velciov la Muzeul Național al...
19 Oct 2023 - 25 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc...
24 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
Ziua cinematografelor la MNAR
22 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan
21 Sep 2023 - 15 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
„Portretul Regelui. Carol I în Colecția Filatelică a României...
21 Sep 2023 - 1 Apr 2024
Muzeul Naţional de Istorie a României
Proiectul “albastru cer” găzduit la Palatele Brâncovenești de...
12 Aug 2023 - 27 Aug 2023
Palatul Mogoşoaia
FLĂCĂRI ȘI CORĂBII, mărturii din Banat și Transilvania,...
11 Aug 2023 - 9 Sep 2023
Muzeul Ţăranului Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact