Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Recviem-ul de Verdi, sub bagheta dirijorului Walter Hilgers

  • Filarmonica de stat „Transilvania“
  • Muzica
  • Concerte

COMUNICAT DE PRESĂ

1 noiembrie 2013

Stimaţi Parteneri, Dragi Prieteni ai Filarmonicii,

Filarmonica de Stat „Transilvania” are plăcerea de a vă invita la o audiţie deosebită a Recviem-ului de Giuseppe Verdi, vineri, 1 noiembrie, de la ora 19, în sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic.
Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” vor concerta alături de soliştii vocali: Nicoleta Ardelean, Andrada Ioana Roşu, Hector Lopez şi Gelu Dobrea, sub bagheta dirijorului Walter Hilgers şi a maestrului de cor, Cornel Groza.

Walter Hilgers şi-a început cariera muzicală studiind tuba, contrabasul şi pianul la Universitatea de Muzică din Aachen. Au urmat imediat colaborări ca tubist, cu Orchestra Filarmonicii de Stat şi Orchestra Simfonică NDR din Hamburg, dar şi cu Orchestra Filarmonicii din Viena. În acelaşi timp, Walter Hilgers a fost şi membru al Orchestrei Festivalului din Bayreuth timp de 12 ani şi membru fondator al Ansamblului German de Alămuri, în cadrul căruia a activat timp de 25 de ani.
Între 1989/1995, a fost profesor la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Hamburg, ulterior devenind profesor de muzică de cameră pentru alămuri la Hochschule für Musik „Franz Liszt” din Weimar.
În cei 30 de ani de activitate orchestrală, Walter Hilgers a cântat sub bagheta unor dirijori ca Daniel Barenboim, Claudio Abbado, Herbert von Karajan, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Georg Solti sau Günter Wand. Colaborarea cu aceşti artişti de prim rang a avut o influenţă extraordinară asupra dirijorului Walter Hilgers.  
Premiul pentru cel mai bun participant la International Conductors Workshop din Košice (1995) a fost şi primul pas într-o lungă colaborare ulterioară cu Orchestra Filarmonicii de Stat din acest oraş. Au urmat invitaţii din partea altor ansambluri din Germania şi din afara ei. Orchestra Filarmonicii din Zagreb,  Orchestra Simfonică Naţională din Buenos Aires, Orchestra de Stat Brandenburg din Frankfurt (Oder), Orchestra Radio din München au fost urmate, în ultimii ani, de colaborări frecvente cu Orchestra Simfonică Radio şi Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, cu Orchestrele Filarmonicilor din Sibiu şi Timişoara sau cu Orchestra Filarmonicii din Nice.
Începând cu stagiunea 2007/2008, Walter Hilgers este dirijor invitat permanent al Filarmonicii din Timişoara.

Născută la Satu Mare, soprana Nicoleta Ardelean a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (în 1997 Facultatea de Pedagogie Muzicală, secţia Muzică Religioasă,  în 1999 Facultatea de Interpretare Vocală, în 2000 Studiile Masterale; din 2012, este doctorand al instituţiei).
Este laureată (Marele Premiu) a Concursului Naţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi” (Timişoara, 1999) şi a Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (Premiul III, Brăila,1999). În anul 2000 a fost distinsă cu Premiul „Nicolae Bretan” la Concursul Internaţional de Interpretare Vocală cu acelaşi nume (Cluj-Napoca) şi cu Premiul II şi Premiul Criticilor Muzicali la Concursul Internaţional de Canto din Bilbao, Spania. În anul 2001, în urma debutului internaţional pe scena Operei din Strasbourg, primeşte un  premiu de recunoaştere a talentului  artistic din partea Fundaţiei Europene de Cultură de pe lângă Parlamentul European.
Şi-a făcut debutul scenic în 1999, la Opera din Cluj-Napoca, în rolul Contesei din opera Nunta lui Figaro de Mozart. În perioada 2000/2004 a fost angajata Operei din Constanţa, unde a interpretat rolurile Mimi din Boema de Puccini, Micaela din  Carmen de Bizet, Violetta din La Traviata de Verdi. După debutul său internaţional din Strasbourg (Micaela), este reinvitată aici pentru a cânta Antonia din Povestirile lui Hoffmann de Offenbach (2002) şi Ines din  L'Africaine de Meyerbeer (2004). Opera din Marseille o invită în 2003 pentru Mimi din  Boema  şi pentru Liu din  Turandot  în 2006 , iar Teatrul din Toulouse în 2004 pentru Nedda din  I Pagliacci  de Leoncavallo. În 2003 îşi face debutul la Opera din Liège în rolul Antonia, fiind reinvitată, un an mai târziu, pentru  Anai din Moise şi Faraon de Rossini, sub bagheta maestrului Alberto Zedda.
În 2001, Nicoleta Ardelean apare pentru prima dată în Germania, în Concertul de Anul Nou susţinut de Orchestra Simfonică din Berlin, urmând apoi Micaela în 2002 şi Antonia în 2004 la Opera din Leipzig. La Santiago de Chile a interpretat Euridice din  Orfeu şi Euridice de Gluck (2002), Giulietta din  I Capuleti e I Montecchi de Bellini (2003), rol pe care îl reia la Festivalul Internaţional de Operă din Savonlinna, Finlanda.
S-a reîntors în Santiago de Chile în 2005, unde a interpretat rolul Micaela, apoi, Donna Anna din Don  Giovanni (2006) şi Contessa în  Nunta lui Figaro (2008),  în regia lui Michael Hampe.
Anul 2004 îi aduce bucuria primului succes pe scena celebrei Opere  La Scala din Milano, cu rolul titular din opera  Beatrice di Tenda de Bellini, sub bagheta maestrului Renato Palumbo. Este reinvitată  în acelaşi an  pentru Micaela din Carmen , avându-l la pupitru pe maestrul Michel Plasson,  regia aparţinându-i lui Nicolas Joel, şi   Antonia din Povestirile lui Hoffmann cu maestrul Gary Bertini. În 2005, artista interpretează rolul Amenaide din opera Tancredi de Rossini (alături de Eva Podles), pe scena Operei din Toulon, Franţa şi pe cea a Operei din Toronto, Canada, unde se reîntoarce  în 2007 , cu rolul Violettei din  La Traviata (dirijor Daniele Callegari).
Au urmat succese răsunătoare la Operele din Bordeaux, Avignon, Rouen, Madrid, Ancona, Lausanne şi Massi, dar şi la Tel Aviv, unde a interpretat rolul titular din La Traviata, în regia şi scenografia lui Franco Zeffirelli.
În 2007, apare pentru prima dată pe scena Operei din Bucureşti,  în cadrul  Festivalului „George Enescu”, cu rolul Micaela. În 2010, a interpretat rolul Neddei pe scena Operei de Stat din Viena, alături de tenorul José Cura şi baritonul Lado Ataneli.
În egală măsură, Nicoleta Ardelean răspunde şi invitaţiilor instituţiilor de profil din România: Filarmonica din Satu Mare, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Muzeul „George Enescu”, Operele din Cluj sau Timişoara. Un succes recent a fost înregistrat în cadrul Festivalului „George Enescu” 2013, unde soprana a intepretat rolul Desdemonei din Otello de Verdi.
În cadrul Galei Premiilor VIP 2012, artista a fost distinsă cu Premiul pentru Reprezentarea Artei Lirice Româneşti în lume.

Absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a beneficiat de îndrumarea Elenei Andrieş, Andrada Ioana Roşu este solistă a Operei Naţionale din Cluj-Napoca. În repertoriul mezzosopranei, se înscriu roluri din opere ca Idomeneo, Don Giovanni, Nunta lui Figaro de Mozart,  Aida, Un bal mascat, Don Carlos, Trubadurul de Verdi, Boema şi Suor Angelica de Puccini, Cavaleria rusticană de Mascagni sau Oedipe de Enescu.
Andrada Ioana Roşu abordează, în egală măsură, şi lucrări vocal-simfonice (Recviemul de Mozart, Simfonia a IX-a de Beethoven sau Recviemul de Verdi), precum şi creaţia de lied a lui Schumann, Brahms, Spohr, Richard Strauss, Mahler sau de Falla.
Mezzosoprana a colaborat cu teatrele lirice din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Braşov, precum şi cu Filarmonica din Iaşi.

Hector Lopez şi-a început cariera muzicală la Conservatorul din Mexico City, unde a studiat violoncelul (cu Sona Poshotian), saxofonul (Joel David Katz) şi arta cântului (Francisco Araiza, Irma Gonzalez). Mulţumită unei burse primite din partea Societăţii Internaţionale a Valorilor Artei Mexicane, Hector Lopez s-a bucurat de îndrumarea unor muzicieni ca Renata Scotto, Enrique Patrón, Teresa Rodriguez, Nico Castel, Denise Massé, Joan Dornemann.
În 2003, a câştigat Concursul Naţional „Carlo Morelli”, fiind recompensat ulterior cu o bursă de studii care i-a dat şansa de a colabora cu Portland Opera Performance Studio şi cu personalităţi ca Tito Capobianco, Justino Diaz, Shirley Verret, Daniel Orlando sau David Lofton.
În 2004, Ludovic Spiess l-a invitat pe Hector Lopez să colaboreze cu Opera Naţională din Bucureşti, tenorul fiind de atunci membru al ansamblului instituţiei. De atunci, a lucrat cu artişti ca Viorica Cortez, Ludovic Spiess, Cornel Stavru, Ion Piso, Ionel Pantea, Eduard Tumagian, Nelly Miricioiu, Kaludi Kaludov sau Sorina Munteanu.
În repertoriul tenorului, se regăsesc roluri din opere ca Don Giovanni, Răpirea din Serai şi Cosi fan tutte de Mozart, Lucia di Lammermoor, Elixirul dragostei şi Roberto Deveraux de Donizetti, La Traviata, I due foscari, Alzira, Rigoletto, Macbeth, Nabucco, Trubadurul, Un bal mascat şi Ernani de Verdi, Faust şi Romeo şi Julieta de Gounod, Boema, Madama Butterfly, Tosca şi Il Tabarro de Puccini, Carmen de Bizet, Werther şi Manon de Massenet, Andrea Chenier de Giordano, Lakmé de Délibes sau Damnaţiunea lui Faust de Berlioz. Din repertoriul vocal-simfonic, Hector Lopez a abordat Recviemul de Mozart, Anotimpurile de Haydn, Stabat Mater de Rossini sau Recviemul de Verdi.

Născut în 1987 la Arad, Gelu Dobrea a absolvit Facultatea de Muzică din Timişoara, participând, în paralel, la cursurile de măiestrie susţinute de David Crescenzi, Ionel Pantea, Mariana Nicolesco, Petre Sbârcea şi Gheorghe Victor Dumănescu. Din anul 2008, este artist liric la Opera Naţională din Timişoara.
A colaborat cu Opera Maghiară din Cluj, Opera din Braşov, Filarmonica din Arad, Klassik Festival Schloss Kirchstetten, Kufstein Operetten Sommer Festival.
Gelu Dobrea şi-a înscris în repertoriu opere ca Nunta lui Figaro, Flautul fermecat şi Don Giovanni  de Mozart, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Tosca şi Boema de Puccini, La Gioconda de Ponchielli sau Rigoletto de Verdi.

Vineri, 1 noiembrie 2013, ora 19, Abonament 5
Colegiul Academic
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Dirijor: Walter Hilgers / Dirijorul Corului: Cornel Groza
Solişti:
Nicoleta Ardelean - Soprană
Andrada Ioana Roşu - Mezzosoprană
Hector Lopez - Tenor
Gelu Dobrea - Bariton

Program:
Giuseppe Verdi - Messa da Requiem

PREŢUL BILETELOR
Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) de luni până joi între orele 10-16 sau vineri între orele 10-14, precum şi cu o oră înainte de concert, la Colegiul Academic (Casa Universitarilor).

20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

 

  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact