Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Simfonia a III-a de Mahler pe scena Filarmonicii „Transilvania“

  • Filarmonica de stat „Transilvania“
  • Muzica
  • Paul Mann
  • Concerte

COMUNICAT DE PRESĂ

Simfonia a III-a de Mahler cu Orchestra şi Corul de femei al Filarmonicii de Stat „Transilvania” şi Corul de copii Junior VIP

17 ianuarie 2014

Stimaţi Parteneri, Dragi Prieteni ai Filarmonicii,
Avem plăcerea de a vă invita la audierea Simfoniei a III-a, o capodoperă muzicală de o oră şi 40 de minute, semnată de Gustav Mahler, vineri, 17 ianuarie 2014, începând cu ora 19, pe scena Colegiului Academic. Orchestrei simfonice i se alătură Corul de femei al Filarmonicii Transilvania, Corul de copii Junior Vip dirijat de Anca Mona-Mariaş, şi maestrul Paul Mann la pupitrul dirijoral.
Dirijorul Paul Mann colaborează frecvent cu orchestre din Europa, Orientul Îndepărtat, Statele Unite şi Australia. Printre ansamblurile la pupitrul cărora s-a aflat recent, se numără Orchestre National de Lille, Orchestra Simfoncă din Barcelona, Filarmonicile din Bergen, Luxemburg, Sankt Petersburg, Copenhaga, Orchestra Radio din Norvegia, Orchestra dell’Arena di Verona, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Regală din Scoţia, Opera din Oslo, Orchestrele BBC, Auckland Philharmonia, RAI Torino sau Filarmonica din Malaezia. Printre angajamentele sale viitoare, regăsim nume ca Orchestra Simfonică din Lucerna, Royal Philharmonic Orchestra, dar şi Orchestrele din Madrid, Bilbao, Sevilla sau Oviedo.
Anii de studenţie ai lui Paul Mann se leagă de Şcoala de Muzică Chetham, apoi Universitatea York, iar recunoaşterea meritelor sale artistice a venit o dată cu debutul ca pianist, ulterior ca maestru al baghetei. Astfel, în 1998, Paul Mann a câştigat Concursul de dirijat Donatella Flick, o rampă de lansare spre succesul din anul următor, când a devenit Dirijor Asistent la London Symphony Orchestra. Primele aplauze în această calitate le-a cules în iunie 1999, acest succes atrăgând numeroase noi colaborări.
Până în 2008, Paul Mann a fost Dirijor Principal la Orchestra Simfonică din Odense (Danemarca), unde activitatea sa a primit atât aprecierile muzicienilor, cât şi ale melomanilor. De asemenea, ca o extensie a activităţii sale de concert, artistul a realizat înregistrări de muzică daneză şi americană şi a imprimat câteva compoziţii aparţinând lui Jon Lord, regretatul membru al trupei Deep Purple.
Totodată, artistul este o prezenţă constantă pe scenele din SUA, unde dirijează orchestre de prestigiu precum cele din Colorado, Oregon, New Mexico, şi conduce spectacole ale companiei New York City Ballet, fondată, în 1948, de către doi artişti celebri – coregraful George Balanchine şi scriitorul Lincoln Kirstein.
Printre proiectele speciale în care a fost implicat, se numără Centenarul Duke Ellington la Barbican Centre şi concertul cu Wynton Marsalis, în compania ansamblului Lincoln Center Jazz Orchestra. Unul dintre cele mai remarcabile şi recunoscute succese a constat în colaborarea dintre London Symphony Orchestra şi formaţia rock Deep Purple, concretizată prin două concerte la Royal Albert Hall. De altfel, prezenţa dirijorului Paul Mann are o semnificaţie aparte pentru Filarmonica „Transilvania”, de care se leagă o frumoasă colaborare, care a avut ca rezultat un amplu turneu de concerte cu aceeaşi renumită formaţie şi Orchestră din Cluj.

Cariera internaţională a solistei Liliana Mattei Ciucă începe în 1997, când este invitată să cânte pe scenele marilor teatre de operă din lume,  precum Staatsoper din Viena, Bayerische Oper din München, Opera Bastille din Paris, operele din Monte Carlo, Luxemburg, Liège, Bruexelles, Amsterdam, Madrid, Toledo, Burgos, Porto, Bordeaux, Nancy, Nantes, Amiens, Limoges, Dijon, Berna, Köln, Karlstadt, Trier, Trieste, Lucca, Pisa, Bologna, Malta, Salonic, Mexico City, Monterey, Mazatlan, Houston, New York.
Participările la diferite festivaluri şi competiţii internaţionale de canto, precum Festivalul CHAIN, Concursul „Sylvia Geszty”, Concursul Tinerilor Solişti din Europa, Festivalul „Hariclea Darclée”, au fost răsplătite constant cu diferite distincţii. Bogatul repertoriu operistic este completat de o mare varietate de lucrări vocal-simfonice, capodopere ale literaturii muzicale universale din diferite epoci şi stiluri.

Pe la mijlocul anilor 1990, o tânără clujeancă visa un cor de copii diferit de toate cele existente, în care micii artişti să se joace pe scenă şi să transmită, în acelaşi timp, un mesaj foarte serios. Acum, formaţia corală care este compusă din 50 de copii a devenit celebră nu doar pe scenele din ţară, dar a colecţionat şi o serie de premii pe scenele Europei. Corul de copii Junior Vip a luat fiinţă în anul 1995, împlinind visul studentei Anca-Mona Mariaş, pe atunci în anul II la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”.

Mariaş a absolvit Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, secţia compoziţie, avându-i ca mentori pe compozitorii şi dascălii Cornel Ţăranu şi Ede Terenyi. În prezent este profesor la Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”, dirijor al Corului de copii Junior Vip şi al corului de fete Transylvania Voces. În aproape 19 ani de existenţă, Junior Vip a susţinut peste 400 de spectacole, concerte şi recitaluri pe scene din ţară şi străinătate.

Corul clujean are în palmares două medalii de argint la Olimpiadele corale internaţionale din Bremen şi Graz. În urmă cu câţiva ani,     Corul Junior Vip şi-a anulat deplasarea la ediţia Olimpiadei corale internaţionale din China, din motive financiare. Cel mai recent turneu s-a desfăşurat în Italia, Corul fiind invitat să concerteze la Accademia di Romania, într-o splendidă seară românească organizată de Ambasada României în Italia. De asemenea, Corul Junior Vip a fost onorat să-i stea alături pe scenă Loredanei,  în cadrul unui turneu naţional.

Colaborator al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, al Operei Magiare şi al Filarmonicii Transilvania, ansamblul s-a bucurat şi de apariţii în operele Carmen de G.Bizet, Boema sau Turandot de G. Puccini, în Legenda Sfintei Elisabeta de F. Liszt sau în Oratoriul Paulus de M. Bartholdy alături de Orchestra şi Corul Filarmonicii Transilvania. Corul a fost totodată o prezenţă constantă la Balul Operei sau alte evenimente desfăşurate sub patronajul Operelor clujene. Cele mai recente colaborări cu Opera Română Cluj sunt cele pentru spectacolul Sunetul Muzicii, respectiv concertul Trei tenori în dar de Crăciun.

În calitate de dirijor al  Corului de copii Junior Vip şi al Corului de fete Transylvania Voces, Anca-Mona Mariaş a participat la  numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale. Dintre acestea se remarcă Olimpiada Naţională de Cânt Coral (2002, 2006, 2008 ) - locul I la toate ediţiile sau Premiul Juriului şi Premiul Fundaţiei “Marin Constantin”. A colaborat alături de Junior Vip cu trupa Răzvan Krivach, fiind totodată şi membră a acestei formaţii în calitate de clăpar şi compozitor/orchestrator. A participat la Cerbul de Aur 2008, câştigat în acel an de trupa Răzvan Krivach şi la Eurovision 2010, clasificându-se în finală.

Vineri, 17 ianuarie 2014, ora 19, Abonament 12
Colegiul Academic

Corul de femei şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Corul de copii Junior Vip
Dirijor: Paul Mann
Solistă: Liliana Mattei – mezzosoprană

Dirijorul Corului: Cornel Groza
Dirijorul Corului de copii: Anca Mona Mariaş

Program:
Gustav Mahler - Simfonia a III-a

Vă rugăm să vă ocupaţi locurile în sală în timp util, întrucât concertul se desfăşoară fără pauză între cele şase părţi!
                
PREŢUL BILETELOR
Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) de luni până joi între orele 10-16 sau vineri între orele 10-14, precum şi cu o oră înainte de concert, la Colegiul Academic (Casa Universitarilor).
Pentru Concertele Simfonice/ Vocal- Simfonice / Recitaluri:
20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

 

  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact