Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Aurul Rinului de Richard Wagner în gala de închidere a Toamnei Muzicale Clujene

  • Café Bulgakov
  • Muzica
  • Toamna Muzicala Clujeana
  • Festivaluri

Comunicat de presă

Concert extraordinar de închidere a festivalului Toamna Muzicală Clujeană – ediţia a 51-a
Aurul Rinului

Filarmonica de Stat „Transilvania” invită publicul la Gala de închidere a celei de-a 51-a ediţii a Festivalului Internaţional Toamna Muzicală Clujeană, ocazie cu care se va desfăşura o producţie impresionantă, opera în concert „Aurul Rinului” (Das Rheingold) de Richard Wagner. Pentru acest proiect avem invitaţi la Cluj câţiva artişti de renume mondial, precum mezzosoprana Ruxandra Donose, bas-baritonul Carsten Wittmoser şi baritonul Michael Mrosek. Concertul va fi dirijat de Gabriel Bebeşelea, asistat de Cristian Spătaru.

Pentru că ne dorim ca această producţie să poată fi vizionată de cât mai multă lume, fiind un eveniment unic în România, publicul este invitat atât la repetiţia generală din 27 octombrie, cât şi la închiderea oficială a festivalului Toamna Muzicală Clujeană, în 28 octombrie, începând cu ora 19, la Colegiul Academic. Opera este supratitrată în limba română, iar întreg spectacolul durează 2 ore şi jumătate, fără pauză.

Introducerea publicului în Tărâmul Nibelungilor va fi posibilă atât prin calitatea muzicală, pentru care orchestra şi soliştii implicaţi se pregătesc de foarte mult timp, iar intregirea instrumentelor vine cu forţe din Bucureşti şi Budapesta – instrumente create special pentru opera lui Wagner, de care Clujul nu dispune – precum tubele wagneriene, o trompetă bas şi un trombon contrabas, dar şi prin spectacolul deosebit de lumini pregătit pentru acest eveniment.

Totodată, joi, 26 octombrie, de la ora 17, invităm publicul la Bulgakov Café, la Stories First, Music After – unde îi vor putea întâlni şi vor putea dialoga cu invitaţii noştri, care se vor transforma vineri şi sâmbătă în personajele din Aurul Rinului - Wotan, Fricka şi Alberich. Intrarea la acest eveniment este liberă.

Joi, 26 octombrie 2017, ora 17

Café Bulgakov

Stories First, Music After
– din culisele concertelor –

Invitaţi:
Gabriel Bebeşelea dirijor
Ruxandra Donose mezzosoprană
Carsten Wittmoser bariton
Michael Mrosek bariton
Marius Tabacu moderator

Gabriel Bebeşelea este câştigător al Competiţiei de Dirijat „Lovro von Matačić” de la Zagreb şi este deţinătorul Premiului I la Concursul de Dirijat „Jeunesses Musicales” din 2010. A fost numit dirijor principal al Operei din Iaşi, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România. Odată cu stagiunea 2014/2015, a devenit Dirijor Principal la Filarmonica din Sibiu, iar un an mai târziu Dirijor Principal al Operei Române din Cluj. Din stagiunea 2016/2017, Gabriel Bebeşelea este Dirijorul Principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță la pupitrul unor orchestre precum Philharmonia Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, SWR Symphonieorchester Stuttgart, Ulster Orchestra Belfast, Orchestra Simfonică de Stat a Rusiei „Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională a Filarmonicii din Rusia, Opera Naţională a Ucrainei, Orchestra Filarmonicii din Zagreb, Würth Philharmoniker etc. De asemenea, momente remarcabile ale stagiunii 2017/18 reprezintă debuturile sale la Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena și Palatul Artelor din Budapesta.

Un punct de cotitură în evoluţia sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis o rezidenţă la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetiţiile şi concertele susţinute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman şi Eliahu Inbal.

În 2014, Gabriel Bebeşelea a primit Premiul pentru cel mai bun dirijor al Operelor Naţionale Române. În luna decembrie a aceluiaşi an, a fost semifinalist al Competiţiei „Donatella Flick” organizată în colaborare cu London Symphony Orchestra. În 2015, a fost selectat ca participant activ la cursurile a doi dirijori de renume mondial: Bernard Haitink (la Festivalul de la Lucerna) şi Kurt Masur (la Aurora Classical Festival). În vara anului 2016, Gabriel Bebeşelea a dirijat noua producţie a operei rossiniene Il viaggio a Reims la Festivalul de Operă „Rossini” de la Pesaro.

Bas-baritonul Carsten Wittmoser şi-a început cariera la Opera de Stat din Stuttgart, devenind apoi solist principal al Staatstheater din acelaşi oraş. A fost apoi angajat la Landestheater Linz, la Opera din Freiburg şi la Opera de Stat din Hamburg. Începând cu anul 2008, Carsten Wittmoser a fost invitat în teatre de operă ca Staatsoper, Komische Oper şi Deutsche Oper din Berlin, Opera din Stat din München, Teatro Real din Madrid, Operele din Monte Carlo, Seattle, Detroit, Bogotá, Opera de Bellas Artes din Mexico City şi, cel mai recent, Opera Metropolitan din New York. A fost invitat la Festivalurile de la Bayreuth, Lucerna, Taiwan, Singapore, la Festivalul „Gergiev” din Rotterdam, la Bard Summercape din New York.

Bas-baritonul a cântat în unele dintre cele mai importante săli ale lumii, ca Musikverein din Viena, São Paulo Concert Hall, Herkulessaal din München, Brucknerhaus din Linz, KKL din Lucerna şi Carnegie Hall din New York. Printre dirijorii cu care a colaborat, îi regăsim pe Simon Rattle, Christian Thielemann, Valery Gergiev, Mariss Jansons, Michael Boder, Simone Young, Ton Koopman, Pinchas Steinberg, Paavo Järvi, Semyon Bychkov, Sebastian Weigle, Dennis Russell Davies şi James Levine.

Una dintre cele mai renumite mezzosoprane ale lumii, Ruxandra Donose a captivat publicul celor mai mare scene lirice, ca Royal Opera House Covent Garden şi English National Opera din Londra, Metropolitan din New York, Operele din San Francisco, Paris, Dijon, Viena, Berlin, Dresda, Barcelona, Copenhaga, Helsinki, Cincinnati, Seattle, Pittsburgh, Dallas, San Diego, Los Angeles, Madrid şi Tokyo, Teatrul Balşoi din Moscova. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu dirijori care au făcut istorie: Claudio Abbado, Sergiu Celibidache, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Sir Colin Davis, Charles Dutoit, Christoph von Dohnányi, Mariss Jansons, Donald Runnicles, Vladimir Jurowski şi Pierre Boulez. Apreciată pentru interpretarea unor roluri precum Elektra din opera cu acelaşi nume de Richard Strauss, Charlotte din Werther de Massenet, Carmen din opera omonimă a lui Bizet, Marguerite din Damnaţiunea lui Faust de Berlioz, Cherubino din Nunta lui Figaro, Sesto din La clemenza di Tito şi Idamante din Idomeneo de Mozart, Ruxandra Donose este recunoscută pentru ambitusul extins, pentru timbrul profund al vocii sale, precum şi pentru uşurinţa cu care abordează un repertoriu de la Baroc până la epoca contemporană.

Ca solistă de concert, mezzosoprana a cântat cu Orchestra Simfonică şi Filarmonica din Berlin, SWR Symphonieorchester din Stuttgart, Orchestra Tonhalle din Zürich, Orchestre National du Capitôle de Toulouse, Orchestre de Paris, Gewandhausorchester Leipzig, Orchestra Bavareză Radio şi Filarmonica din München, Orchestra Radio din Viena, Orchester der Beethovenhalle din Bonn, Philadelphia Orchestra, Pittsburgh Symphony, Boston Symphony Orchestra, Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestrele Simfonice din Cleveland şi Dallas, BBC Scottish Symphony Orchestra, Philharmonia Orchestra şi Royal Philharmonic Orchestra din Londra.

Absolvent al Universităţii de Arte din Berlin, unde a studiat cu Dietmar Hackel, baritonul Michael Mrosek şi-a continuat apoi pregătirea sub îndrumarea basului Alfred Muff şi a baritonilor Ivan Konsulov şi Michael Rhodes. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de nume legendare ale artei cântului: Dietrich Fischer-Dieskau, Christa Ludwig şi Elisabeth Schwarzkopf. Între 2001 şi 2009 a fost membru al Operei din Zürich, în prezent fiind solist al Operei din Koblenz. Aici a interpretat roluri din operele Wozzeck de Alban Berg, Don Quichotte de Massenet, Nasul de Şostakovici, Povestirile lui Hoffmann de Offenbach, Flautul fermecat de Mozart, Lohengrin şi Olandezul zburător de Wagner, Salomé de Richard Strauss, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Samson şi Dalila de Saint‑Saëns.

Vineri, 27 octombrie 2017, ora 19
Colegiul Academic

Repetiţie generală cu public

Richard Wagner
Aurul Rinului – operă în patru scene

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, ora 19
Colegiul Academic

Concertul de închidere
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Gabriel Bebeşelea dirijor

Zeii:
Carsten Wittmoser Wotan
Ruxandra Donose Fricka
Apollónia Egyed Freia
Tiberius Simu Loge
Lorant Barta Froh
Sándor Balla Donner
Liza Kadelnik Erda

Nibelungii:
Michael Mrosek Alberich
Adrian Dumitru Mime

Uriaşii:
Cristian Hodrea Fasolt
Sándor Köpeczi Fafner

Fiicele Rinului:
Oana-Maria Trîmbiţaş Woglinde
Daniela Păcurar Wellgunde
Melinda Duffner Flosshilde

Richard Wagner
Aurul Rinului – operă în patru scene

Concepţie scenică: Gabriel Bebeşelea
Asistent: Silvia Papadopoulos
Dirijor asistent: Cristian Spătaru
Pregătirea muzicală: Adina Mureşan, Alexandru Lazăr
Lumini: Attila Almási

Spectacol cu supratitrare în limba română
Durata 2h30 – fără pauză

Preţuri bilete

Repetiţie general cu public – Aurul Rinului – cat. I – 70 lei, cat. II – 40 lei, cat. III -25 lei
Concert de închidere – Aurul Rinului – cat. I – 100 lei, cat. II – 70 lei, cat. III – 40 lei

Biletele se pot achiziţiona online de pe biletmaster.ro sau de la agenţia de bilete a Filarmonicii, cu sediul la parterul Casei de Cultură a Studenţilor (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3).
Program agenţie de bilete: L – J – 10-16, V – 10 -14
În zilele cu concerte, agenţia de bilete se închide la ora 14, iar biletele se pot achiziţiona şi în seara concertelor, de la faţa locului, cu o oră înainte de începere.


Festivalul Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană” este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Sponsori: Energobit, Eximtur, Electrica, Weberbau, Autotransilvania, Panemar, PMA Invest, Opera Plazza, Florăria Dorothy’s.

Parteneri ai evenimentului: Societatea Filarmonica Transilvania, Asociaţia Nişte Oameni, Academia de Muzică Gheorghe Dima, Integrated Consoulting Grup, Asociaţia Egyesület şi Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

 

 

  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact