Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal

  • Cristian Mandeal
  • Filarmonica de Stat Transilvania
  • Muzica
  • Concerte

COMUNICAT DE PRESĂ

Vineri, 29 mai, începând cu ora 19, Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită să-l reîntâlniţi pe maestrul Cristian Mandeal, într-un Concert vocal-simfonic ce prezintă lucrări semnate de Gustav Mahler și Anton Bruckner.
Alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii, pe scena Colegiului Academic se vor afla în calitate de invitaţi speciali şi soporana Iulia Isaev, mezzosoporana Liliana Mattei, tenorul Ruben Mureșan și basul Sándor Árpád.
Corul Filarmonicii va fi pregătit de dirijorul Cornel Groza.

În cei 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorităţii orchestrelor din România, dar şi al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaţionale.
După absolvirea Liceului de Muzică din Braşov şi finalizarea Academiei de Muzică din Bucureşti, unde a urmat studiul pianului, compoziţiei şi dirijatului, Cristian Mandeal s-a perfecţionat la Berlin cu Herbert von Karajan şi la München cu Sergiu Celibidache. Actualmente, Cristian Mandeal este director general şi dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, precum şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”.
În calitate de dirijor, Cristian Mandeal s-a afirmat atât pe scenele româneşti, cât şi pe cele din străinătate, numele său fiind apreciat în peste treizeci de ţări. Astfel, Cristian Mandeal a fost invitat să dirijeze ansambluri orchestrale de renume situate pe nu mai puţin de patru continente diferite. În această calitate a ajuns să colaboreze cu nenumăraţi artişti de prim rang pe plan mondial: Radu Lupu, Mstislav Rostropovici, Ivo Pogorelici, Krystian Zimerman, Bruno Leonardo Gelber etc. Colaborând cu casele de discuri Electrocord, MBG Classics (Arte Nova) şi Claves, Cristian Mandeal a înregistrat integrala simfoniilor de Bruckner, creaţiei brahmsiene simfonice şi vocal-simfonice, precum şi lucrările simfonice enesciene.
Un punct de maxim interes din perioada recentă de activitate a lui Cristian Mandeal este reprezentat de colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o educă şi dirijează constant încă de la înfiinţare (2008), aducând-o, într-un timp record, la un nivel emblematic pentru cultura românească actuală.

Soprana Iulia Isaev a absolvit Academia de Muzică din Bucureşti, debutând imediat după aceea la Opera Naţională Bucureşti, în rolurile Micaela din Carmen de Bizet, Pamina din Flautul fermecat de Mozart, Mimi din Boema şi Cio-cio-san din Madama Butterfly de Puccini, Nedda din Paiaţe de Leoncavallo. Este laureată a mai multor concursuri internaţionale de canto: Loire Atlantique din Nantes (Franţa, 1990), „George Enescu” din Bucureşti (1991) şi „Madama Butterfly” din Barcelona (Spania, 1992).
În 1992 a debutat la nivel internaţional la Festivalul „Mozart” de la Schönbrunn (Viena), cu rolul Donna Anna din Don Giovanni, apoi a cântat rolul Contesei din Nunta lui Figaro la acelaşi festival, în 1994. A interpretat rolul Donna Anna din Don Giovanni la Opera din Nancy, la Opera de Stat din Viena (1997-1999), la Festivalul din Schwetzingen, la Opéra du Rhin, Strasbourg, la Bunkamura Hall din Tokyo, la Teatrul Naţional din Tokyo, la Semper Oper din Dresda şi la Opera de Stat Bavareză din München. A debutat în rolul Fiordiligi din Così fan tutte la Amsterdam, rol pe care l-a interpretat şi la Opera din Zürich, la Deutsche Oper din Berlin, la Festivalurile de la Innsbruck şi Montreux sau la Opera de Stat din Hamburg.
Iulia Isaev a susţinut şi numeroase concerte vocal-simfonice: Requiem de Giuseppe Verdi la Concertgebouw din Amsterdam şi la Festivalul din Gstaad, rolul Cleopatra din La Mort de Cleopatra de Hector Berlioz la Sala de Concerte Megaron din Atena. La Teatro Massimo din Palermo a cântat în Ein deutsches Requiem de Johannes Brahms, iar la Théâtre de Champs Élysées din Paris a evoluat în Requiem de Mozart, dirijat de René Jacobs. A susţinut concerte cu arii de operă alături de Angela Gheorghiu şi Placido Domingo la Teatro Liceu din Barcelona, la Tokyo, Nagasaki, Seul, iar în 2006 a cântat la Palais Garnier din Paris. A colaborat cu dirijori precum Rafael Frühbeck de Burgos, Asher Fisch, Adam Fischer, René Jacobs, Carlo Rizzi, Peter Schneider, Daniel Harding, Franz Welser-Möst, Gianluigi Gelmetti, Mstislav Rostropovich, Michel Plasson.

Absolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, Liliana Mattei Ciucă a urmat apoi cursurile secţiei de canto de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, fiind îndrumată de Edith Simon şi Ana Manciulea. Imediat după absolvire, Liliana Mattei a obţinut o bursă de trei ani la Conservatorul de Muzică din Luxemburg (absolvind cu Grand Prix Supérieur), fapt care a deschis o altă perspectivă asupra carierei sale artistice. În anul 1997, este admisă la Academia de Muzică din Viena. A studiat timp de trei ani cu soprana Editha Gruberova la München, cu tenorul Ramon Vargas la Paris şi Viena, şi concomitent cu dirijorul Leo Müller de la Metropolitan Opera din New York.
Cariera sa internaţională începe în 1997, când este invitată să cânte pe scenele marilor teatre de operă din lume, precum Staatsoper din Viena, Bayerische Oper din München, Opera Bastille din Paris, operele din Monte Carlo, Luxemburg, Liège, Bruxelles, Amsterdam, Madrid, Toledo, Burgos, Porto, Bordeaux, Nancy, Nantes, Amiens, Limoges, Dijon, Berna, Köln, Karlstadt, Trier, Trieste, Lucca, Pisa, Bologna, Malta, Salonic, Mexico City, Monterey, Mazatlan, Houston, New York.
Participările la diferite festivaluri şi competiţii internaţionale de canto, precum Festivalul CHAIN, Concursul „Sylvia Geszty”, Concursul Tinerilor Solişti din Europa, Festivalul „Hariclea Darclée”, au fost răsplătite constant cu diferite distincţii. Bogatul repertoriu operistic este completat de o mare varietate de lucrări vocal‑simfonice, capodopere ale literaturii muzicale universale din diferite epoci şi stiluri.
Repertoriul de operă cuprinde, printre altele, roluri ca Amneris în Aida de Verdi, Carmen în Carmen de Bizet, Dalila în Samson şi Dalila de Saint-Saëns, Charlotte în Werther de Massenet, Malikah în Lakmé de Delibes, Olga din Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Enriqueta din I Puritanii de Bellini, Pierrotto din Linda di Chamounix de Donizetti, Lola din Cavalleria rusticana de Mascagni, Pauline din Dama de pică de Ceaikovski, Zulma din Italianca în Alger de Rossini, Suzuki din Madama Butterfly de Puccini, Flosshilde din Aurul Rinului şi Amurgul Zeilor, precum şi Grimgerde din Walkiria de Wagner, Meg Page din Falstaff de Verdi, Bersi în Andrea Chenier de Giordano, Hedwige în Wilhelm Tell de Rossini, Giovana din Ernani de Verdi.
Repertoriul vocal-simfonic este, la rândul lui, foarte vast, de la lucrări clasice până la contemporane, precum şi lucrări prezentate în primă audiţie mondială.
Liliana Mattei a cântat Requiem-ul de Verdi în Franţa, Requiem‑ul de Mozart la Viena, Simfonia a IX-a de Beethoven la Köln, alături de Barbara Hendricks, El amor brujo de Manuel de Falla la Festivalul de la Esternach Luxemburg, Oratoriul de Crăciun de Bach la Cluj, Johaness Passion şi Matthäus Passion de Bach în Germania, Stabat Mater de Rossini la Luxemburg şi Cluj ş.a.m.d. A susţinut recitaluri de lieduri de Strauss, Brahms, Schumann, Schubert în Luxemburg, Mexic, Franţa şi Germania.
Mezzosoprana a colaborat cu dirijori de renume ca Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Marcello Viotti, Marco Armiliato, Nello Santi, Bruno Campanella, Fabio Luisi, Bertrand de Billy sau Donald Runicle.

Absolvent al studiilor de master ale Universităţii de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Georgetei Stoleriu, şi a celebrei Longy School of Music din Boston, unde a studiat cu Donna Roll, tenorul Ruben Mureşan a fost distins cu Premiul II la Concursul Internaţional „George Enescu” (2001). Din 2005 până în 2007, a activat ca profesor de canto la Gordon College din Wenham, Massachusetts.
Manifestând un interes deosebit pentru creaţia vocal-simfonică, Ruben Mureşan şi-a înscris în repertoriu lucrări reprezentative de gen, ca Magnificat şi Oratoriul de Crăciun de Johann Sebastian Bach, Judas Maccabaeus, Messiah şi Acis and Galatea de Georg Friedrich Händel, Harmoniemesse şi Lord Nelson Mass de Joseph Haydn, Missa Brevis KV 192, Misa în Do major KV 220, Vesperae Solennes de Confessore şi Requiem de Wolfgang Amadeus Mozart, Simfonia a IX-a, Missa în Do major şi Missa Solemnis de Ludwig van Beethoven, Lobgesang, Elias, Paulus şi Die erste Walpurgisnacht de Felix Mendelssohn Bartholdy, Stabat Mater de Antonín Dvořák, Ein deutsches Requiem de Johannes Brahms, Missa în Fa major şi Te Deum de Anton Bruckner, Kindertotenlieder de Gustav Mahler, Clopotele de Serghei Rahmaninov, L’enfant prodigue de Claude Debussy sau Five Mystical Songs şi Four Hymns for Tenor de Ralph Vaughan Williams. A colaborat cu dirijorii Cristian Mandeal, Florentin Mihăescu, Iosif Ion Prunner, Horia Andreescu, Ludovic Bács, Ervin Acél Jochen Wehner, Konrad von Abel, Kenneth Tucker, Christoph Adt, Urs Schneider, Misha Katz, Marc Tardue, Paul Nadler, Amaury du Closel sau James Buswell şi cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Orchestrele Filarmonicilor din Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Orchestra Naţională Radio, Gordon Symphonic Orchestra sau Filarmonica din Ruse.
Ruben Mureşan nu neglijează nici creaţia de operă, interpretând roluri din Don Giovanni şi Cosi fan tutte de Mozart, Fidelio de Beethoven, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Yolanta şi Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Elixirul dragostei şi Lucia di Lammermoor de Donizzeti, Bal mascat, Trubadurul, Rigoletto, Forţa destinului şi Traviata de Verdi, Tosca şi Madama Butterfly de Puccini, The Tender Land de Copland sau West Side Story de Bernstein.

Absolvent al secţiei de Canto a Academiei de Muzică „Gh. Dima”, la prof. Iulian Jurja, Sándor Árpád a acumulat în scurt timp un repertoriu bogat şi divers, atât din genul dramatic al operei, cât şi din cel al literaturii vocal-simfonice. Astfel, lucrările abordate până acum sunt înscrise într-o arie stilistică larg cuprinzătoare, din Clasicism (Haydn şi Mozart), şi din Romantism (Offenbach, Bizet, Verdi). Din creaţia secolului al XX-lea, Sándor Árpád este interpret a nu mai puţin de zece opere, abordând, în repertoriul vocal-simfonic, şi lucrări de Rahmaninov sau Şostakovici. Până în prezent, a realizat colaborări cu Filarmonica din Târgu-Mureş, din Satu-Mare, din Iaşi, dar şi cu Societatea Româna de Radiodifuziune din Bucureşti. Ca solist, a concertat şi peste hotare, în turnee în Ungaria, Elveţia, Italia şi Germania.
Originar din Odorheiul Secuiesc, Árpád Sándor a urmat studiile Liceului de Artă „Pallo Imre” din oraşul natal, urmând apoi Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj, la clasa renumitului Iulian Jurja. Activitatea sa ca solist a început la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, colaborând adesea cu Operele din Budapesta, din Miskolc, din Cluj, dar şi cu Filarmonicile din Cluj, Satu-Mare, Târgu-Mureş, Oradea, fiind prezent şi la Radiofuziunea din Bucureşti. Numele său a fost prezent în turnee europene susţinute în Ungaria, Italia, Germania, Belgia, Olanda şi Elveţia. În anul 2005, basul Árpád Sándor a fost laureat al Concursului „Haricleea Darclée” din Brăila. Repertoriul de care dispune artistul se axează pe perioada clasicismului şi romantismului, susţinând roluri importante în opere şi lucrări vocal-simfonice. Din creaţia modernă, basul Árpád Sándor a susţinut roluri solistice din creaţiile lui Rahmaninov şi Şostakovici.

Vineri, 29 mai 2015, ora 19, Abonament nr. 28
Colegiul Academic

Concert vocal-simfonic
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

Cristian Mandeal dirijor
Iulia Isaev soprană
Liliana Mattei mezzosoprană
Ruben Mureşan tenor
Sándor Árpád bas
Cornel Groza dirijorul Corului

Program:
Anton Bruckner – Te Deum, WAB 45
Gustav Mahler – Simfonia a IV-a

PREŢUL BILETELOR
Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

 

 

  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact