Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

MNAC@Noaptea Muzeelor / MNAC@Night of Museums

  • Muzee
  • Expoziţii
Muzeul Naţional de Artă Contemporană al României

MNAC@Noaptea Muzeelor, 17 Mai 2014
Program: 21h00 - 03h00

Muzeul National de Arta Contemporana,
Palatul Parlamentului, Str. Izvor 2-4 (intrarea prin Calea 13 Septembrie)

Acces gratuit

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a zecea ediţie.

Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor puteţi găsi la adresa: www.nuitdesmusees.culture.fr Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României.

Proiectul “Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite”, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește în acest an evenimentul prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din București, Cluj şi Timişoara.
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi Muzeul de Artă din Timişoara

SARKIS - La celălalt capăt al curcubeului/ A l’autre bout de l’arc-en-ciel
Vernisaj MNAC: Joi, 15 Mai, 20h00
Organizator: Institutul Francez București
Curator: Irina Cios
Parteneri : MNȚR, The Ark / CIAC

Artist emblematic al artei conceptuale Sarkis își actualizează în pemanență demersul analizând realitățile lumii contemporane prin mijlocirea unui parcurs vizual ce ia în considerație trecutul și se proiectează în viitor. La București Sarkis propune un filtru de imagini și concepte care ne ofera o perspectivă diferită în percepția cotidianului, dezvăluind fațete ascunse și emoții noi. Procesul său de lectură invită la un dialog între locuri – ce conțin istorie, memorie, trăiri - și obiectele / imaginile pe care le propune, purtătoare, la rândul lor, de locuri si experiențe, repere în memoria colectivă a binelui și răului pe care umanitatea le-a semănat în trecerea sa prin timp.
Curcubeul este elementul cel mai recent din repertoriul de semne și imagini al lui Sarkis. El funcționează in majoritatea credințelor ca o promisiune a salvării, a mântuirii, este puntea care leagă pământul de cer, este oferta unei a doua șanse, a unui nou început.
Curcubeul lui Sarkis se obiectifică și, prin traseele cromatice pe care le conține, poartă în el toate perturbările și schimbările de sens ce definesc lumea contemporană.
Există o mulțime de legende care vorbesc despre ceea ce se află la capătul curcubeului : un tezaur, o promisiune, o altă dimensiune a existenței. Proiectul de la București ne invită să imaginăm ce se află la celălalt capăt, să încercăm să determinăm finalitatea unei construcții imaginare bazată pe percepția imaterială a lumii vizibile. Este în fapt demersul iubirii, al spiritualității și al artei.
La București Sarkis a imaginat un traseu vizual care să lege între ele trei spații de referintă în relația dintre oraș, istoria sa recentă și cultura contemporană : Muzeul Național al Tăranului Român – legatar al identității românești, Muzeul Național de Artă Contemporană – principala scenă a energiilor creative, și The Ark ce găzduiește Centrul Internațional pentru Artă Contemporană – exemplu de conversie urbana creativă. Discursul artistic se articulează în relație cu spiritul locului
____________________________________________

ÎNTRE CER ȘI PĂMÂNT
MNAC parter / 15.05-07.09.2014

Spațiul artei se situează între cer și pământ precum acela al curcubeului. Discursul propus pentru acest spațiu articulează imagini și obiecte ca elemente de legătură între ipostaze diferite ale existenței definind un spațiu de tranziție, un spațiu de derivă, un spațiu de meditație în care ne identificăm temerile și aspirațiile. Sunetul piesei lui Cage ”Litany for a Whale” este elementul sonor care articulează relația dintre trecut si viitor.

--------------------------------------------------------------------------------

Partener principal: BRD – Groupe Société General
Cu sprijinul: Galeria MANA, Istanbul și Galeria NATHALIE OBADIA, Paris, Universitatea Bilgi Istanbul, Imprimeria Arta Grafica, Apa Nova
Partener: Crama Oprişor
Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București fm, RFI, Digi 24, Bucureşti Mall, Phoenix Media, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, Regard, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue.net, artline.ro, artout.ro, artactmagazine.ro, decosieco.ro, daciccool.ro, inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, cooperativaurbana.ro, cooperativatraditionala.ro, gratuitor.ro, comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, All Hollow, meidaiq.ro, feeder.ro, Sapte Seri

IMAGINE. ARHIVĂ
MNAC, etaj 2 / 20.12.2013 – 30.06.2014

În perioda 19 decembrie 2013 – 31 mai 2014 Muzeul Național de Artă Contemporană expune segmentul inactiv (până în acest moment) al colecției sale de fotografii, într-un discurs curatorial care încearcă să juxtapună două ipostaze diferite ale documentelor vizuale expuse: pe de o parte, „materia primă” ne-ordonată și ne-clasificată, dar tocmai din acest motiv producătoare de potențiale semnificații (fișete metalice ce conțin cutii cu clișee fotografice pe sticlă sau peliculă) iar pe de altă parte, arhive alternative realizate de Mihai Oroveanu, grupul subREAL și Ciprian Mureșan.
Conținutul eterogen al dulapurilor de arhivare, lipsa unei structurări inteligibile și a unei catalogări ordonatoare a negativelor permit în acest moment interpretări, analize și explorări multiple. În momentul în care „lumea magiei în care totul se repetă și în care totul participă la un context plin de semnificații” (Vilem Flusser – Pentru o filosofie a fotografiei) va fi descifrată în texte / cuvinte simplificatoare pentru a face materialul mai ușor accesibil – ceea ce expoziția își propune – , valorizarea și interpretarea informației conținute va fi facută (în mare parte) prin intermediul acestor coduri. Pentru a întări această perspectivă am adăugat expoziției trei narațiuni, ca exemple de traiectorii posibile atât pentru exploatarea/manipularea arhivelor cât și pentru evaluarea/investigarea funcțiilor și caracteristicilor acestora.
Primul exemplu se referă la imaginarea unei selecții de tip curatorial, amplificată de sensibilitatea artistului fotograf și de subiectivitatea colecționarului: fotografii prezentate anterior la MNAC, grupate într-o serie tematică – Plaja – de către Mihai Oroveanu, căruia îi datorăm printre altele, constituirea colecției de clișee și a corpusului documentar al muzeului. Subiectul acestei selecții s-a revelat, ca și multe altele de-a lungul timpului (parte dintre ele prezentate la aici sub forma unui slide-show), pe parcursul numeroaselor reorganizări (neconvenționale) ale arhivei personale.
Cel de-al doilea exemplu este „cazul” subREAL. Începând din 1995, anul în care au preluat/salvat arhiva revistei Arta, cei doi membri ai grupului (Călin Dan și Iosif Király) au dezvoltat o serie de proiecte care inițial deconstruiau colecția de obiecte ready-made prin investigarea operațiunilor tehnice ale actului fotografierii („Expunerea unor asemenea imagini, demascarea tehnicilor anti-arhivistice care permit funcţionarea mecanismelor de semnificare, echivalează cu identificarea modalităţii în care muzeul însuşi produce semnificaţie”, Sven Spieker, SubREAL în anii 1990: monumente ironice, sânge infestat şi realism vampiric în vremea tranziţiei, text în curs de apariție) pentru ca ulterior să-și construiască o arhivă proprie, derivată conceptual din seriile Arhiva de Istoria Artei (Art History Archive) și Servind Arta (Serving Art). Pentru a putea oferi o imagine cât mai comprehensivă demersului artistic de peste zece ani al grupului am ales să prezentăm atât “punctul zero” – fotografiile Dataroom și Deconstruction – cât și filiațiile dezvoltărilor ulterioare, într-o ordonare vizuală realizată de Arnold Estefan.
Cel de-al treilea exemplu a fost ales ca o posibilă încercare de a depăși „criza istorică”, linearitatea inerentă nu doar arhivelor, ci și fotografiei în sine. Foto-instalația „Auto-da-Fé” a artistului Ciprian Mureșan (2008) documentează în imagini intervenții de tip graffiti pe pereții diferitelor clădiri din orașe românești. Textele fotografiate sunt transcrieri subiective ale unor fragmente din textul ‘Die Blendung’/ ‘Auto-da-Fé’ scris de Elias Canetti în 1932 (text considerat de criticii literari un document important pentru sfârșitul modernismului). Combinând realul (fragmentele urbane, informațiile disponibile) cu imaginarul (“dialogul interior” transpus în textul retranscris) Ciprian Mureșan face textul din nou reprezentabil, pentru a-l încărca magic. Chiar dacă discursul său e decodat și comunicat în contextul narațiunilor prezentate mai sus, această lucrare este cea mai fidelă funcției primare a imaginii – de mediere între lume și oameni.
Pe parcursul celor cinci luni, publicul va putea asista la procesul de inventariere și de digitalizare (parțială) a clișeelor. Aceste imagini digitale vor putea fi privite prin intermediul unei video-proiecții. Invităm publicul să participe la exercițiul propus de noi și să imagineze categorii, cuvinte cheie inspirate de succesiunea aleatorie a fotografiilor scanate. Fantezia și rigoarea științifică ar putea revela asocieri uimitoare… Și din acel moment, arhiva inertă va deveni material activ pentru inevitabilele sale transformări.

Raluca Velisar, curator MNAC
Multumiri speciale: Anca Oroveanu, Attila Kim
Cu sprijinul: Amicii MNAC
Sponsor: Crama Oprișor
Parteneri Media: Igloo, Zeppelin, Şapte Seri, Radio France Internationale, All Hollow

Proiecţie specială: "BEFORE THE FALL" de TOM WILSON
MNAC, etaj 3 / Eveniment special de Noaptea Muzeelor

SHAPE.NOISE
MNAC, Etaj 4, 25 Aprilie - 18 Mai
Artiști: Aparatus 22, Monotremu, Sillyconductor, Sergiu Doroftei, Bogdan Susma, Ion Cotenescu
Curator: Rokolectiv
Detalii: www.rokolectiv.ro

Apparatus 22 (RO)
7 Uncertain Scripts / instalație video, / video installation, 2014

“7 Uncertain Scripts” este prima dintr-o serie de instalații inițiate ca urmare a interesului colectivului Apparatus 22 în studiul ambivalenței unor cuvinte şi noțiuni lingvistice ce apar atât în sfera sacrului, cât şi în vocabularul culturii pop.

Partener: Festivalul de muzică electronică şi arte conexe Rokolectiv



MNAC@Night of Museums, 17th of May 2014
Program: 21h00 - 03h00

National Museum of Contemporary Art,
2-4 Izvor St, Palace of the Parliament, Sector 5, Bucharest (entrance from 13 Septembrie Avenue)

Free acces

The European Night of Museums is a successful event inaugurated by the French Ministry of Culture and Communication and already at its 10th edition.

Approximately 3.000 European museums are celebrating the event. For further details please visit www.nuitdesmusees.culture.fr The National Network of Romanian Museums (RNMR) is the official partner of the international event. It supports the Night of Museums by consistently promoting the activities organized by the participating Romanian museums, through the national media and through the site www.noapteamuzeelor.ro. Starting in 2011, RNMR is coordinating the museum circuit in Bucharest.

The project “Night of Museums. The same night, different sceneries” coordinated by the National Network of Romanian Museums enriches the event in 2014 with three routes among museums in Bucharest, Cluj, Timişoara. Thus, in order to plan out much easier their own possible itinerary, the visitors are kindly invited to use the maps containing the Night of Museums program in these three cities.
Cultural project funded by the National Cultural Fund Administration.
Partner museums: The Art Museum Cluj-Napoca, The Art Museum Timişoara

SARKIS - At the other end of the rainbow/ A l’autre bout de l’arc-en-ciel
MNAC Opening: THU, 15th of May, 20h00
Organizer/ Producer: Institut Français de Roumanie
Curator: Irina Cios
Partners: MNŢR, The Ark / CIAC

One of the key representatives of conceptual art Sarkis is an artist continuously updating his approach. His art reflects on contemporary realities by means of a visual process that considers the past and projects it into the future. Sarkis sets up a filter of images and concepts that enable a different perspective in the perception of everyday live, unveiling hidden facets and stirring new emotions. His work creates a dialogue between places – that contain the history, the memory, the living – and the objects / images he creates, that embody places, experiences, landmarks of collective memory of the good an the evil that mankind has sawn in its passage through time.
The rainbow is the most recent element in Sarkis’ visual scape. In most of the beliefs it works as a promise of salvation, of absolution, is the bridge between earth and sky, the offer of a second chance, of a new beginning.
Sarkis’ rainbow is objectified. It embodies through the colored paths all the disturbances and abrupt changes that define contemporary world.

There are many legends about what is hidden at the end of the rainbow: a treasure, a promise, another existential dimension. The project in Bucharest invites us to imagine what may be at the other end of the rainbow, to try to define an imaginary construction based on the immaterial perception of the visible world. It invites to experience the endeavor that is proper to love, spirituality and art.
Sarkis imagined for Bucharest a visual path that connects three landmarks in the relation between the city, its recent history and contemporary culture: The National Museum of Romanian Peasant – keeper of Romanian identity, The National Museum of Contemporary Art – main scene of creative energies, and The Ark hosting the International Center for Contemporary Art – an example of creative urban conversion. The artistic discourse is articulated in relation with the specificity of each place.
____________________________________________

BETWEEN THE SKY AND THE EARTH/ ENTRE LE CIEL ET LA TERRE
MNAC, Ground floor / 15th of May – 7th of September, 2014

The space of art like the space of the rainbow is in between the sky and the earth. Sarkis’ proposal for this space articulates images and objects as hyphens between different stages of being, defining a transitional environment, for drifting or for meditating on our fears and aspirations. The sound of J. Cage’s “Litany for a Whale” is the element that leads the way from the past to the future.

--------------------------------------------------------------------------------

Main Partner: BRD: Groupe Société General
With the kind support of: MANA Gallery, Istanbul and NATHALIE OBADIA Gallery, Paris, Bilgi University Istanbul, Imprimeria Arta Grafica, Apa Nova
Partner: Crama Oprişor
Media partners: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București fm, RFI, Digi 24, Bucureşti Mall, Phoenix Media, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, Regard, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue.net, artline.ro, artout.ro, artactmagazine.ro, decosieco.ro, daciccool.ro, inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, cooperativaurbana.ro, cooperativatraditionala.ro, gratuitor.ro, comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, All Hollow, meidaiq.ro, feeder.ro, Sapte Seri

IMAGE. ARCHIVE

MNAC, 2nd floor / 20th of Decemeber, 2013 – 30th of June, 2014

Between the 19th of December 2013 and 31st of May 2014, MNAC puts on display the inactive (untill now) part of its collection of negatives as part of a curatorial discourse that tries to juxtapose two different hypostases of the exhibited visual documents: on one hand, the „primary material” un-organized and un-classified, but for this reason producer of potential meanings (metal cabinets full with boxes that contain glass and film clichés) and, on the other hand, the alternative archives realized by Mihai Oroveanu, subREAL group and Ciprian Mureșan.
The heterogeneous content of the archiving cabinets, the lack of an intelligible structure and methodical classification, allow for multiple interpretations, analyses and explorations. In the moment when this “magic world, where everything recurs and contributes to a context full of meaning (Vilem Flusser – For a Philosophy of Photography) will be deciphered in simplifying texts / words intended to make the images more easily accessible, the valorisation and interpretation of the contained information will be (predominantly) done via these codes. So as to strengthen this perspective we have added to the exhibition three types of narrations, as examples of possible trajectories for both the exploitation / manipulation of the archives and the evaluation / The first example refers to the imaginative curatorial selection, amplified by the sensibility of the photographer and by the collector’s subjectivity: photographs previously presented at MNAC, grouped in a thematically organised series – The Beach – by Mihai Oroveanu, to whom we owe, among other things the setting up of the clichés collection, and the establishment of the documentary corpus of the museum. The theme of this selection revealed itself, as many others along the time (some of them presented here as a slide-show), during the numerous (unconventional) reorganizations of the personal archive.
The second example is dedicated to the subREAL “case”. Starting with 1995 when the two members of the group (Călin Dan și Iosif Király) developed a series of projects that initially deconstructed the collection of ready-made objects by questioning the technical process of the act of taking photos (“To exhibit such images, and to reveal the counter-archival techniques that allow them to function as mechanisms of signification, is to lay one’s finger on the meaning production of the museum itself.”, Sven Spieker, SubREAL During the 1990s: Ironic Monuments, Tainted Blood, and Vampiric Realism in a Time of Transition, text to be printed). Their second step was to build their own archive, conceptually derived from the Art History Archive and Serving Art series. With the aim of creating a comprehensive overview of a more than ten years artistic investigations, we decided to present the “ground zero” moment – Dataroom and Deconstruction – along with the subsequent filiations of the later works, visually organized by Arnold Estefan.
The third example has been chosen for its possible attempt to overpass the “historical crisis”, the inherent linearity for both the archives and the photography itself. The photo-installation „Auto-da-Fé” of the artist Ciprian Mureșan (2008) visually documents graffiti –type interventions on the walls of some buildings in different Romanian cities. The photographed texts are subjective transcriptions of a few pages belonging to the text ‘Die Blendung’/ ‘Auto-da-Fé’ written by Elias Canetti in 1932 (a text considered by the literary critics to be an important document for the end of modernism). Combining the real (the urban fragments, the available information) with the imaginary (the “interior dialogue” translated into the written texts) Ciprian Mureșan makes the text representable again, thus magically charging it. Even if its discourse is decoded and communicated in the context of the other narratives presented before, this work is the closest approach to the original function of the image – that of the mediation between the world and the people.
For the duration of the five months when this exhibition is open, the public has the chance to be the witness of the inventory process and the (partial) digitization of the clichés. These digital images will be in their sight by way of a video-projection. We invite the public to participate in our proposed exercise for this segment of the exhibition and to imagine categories or keywords inspired by the randomly succession of the scanned photos. Fantasia mixed with scientific rigour could reveal amazing associations. From that point on, the inert archive will become active material for its inevitable transformations.

Raluca Velisar, MNAC curator
Special thanks: Anca Oroveanu, Attila Kim
With the support of Friends of MNAC
Sponsor: Crama Oprisor
Media Partners: Igloo, Zeppelin, Şapte Seri, Radio France Internationale, All Hollow

Special screening: "BEFORE THE FALL " by TOM WILSON
MNAC, 3rd floor / Special Event Night of Museums

SHAPE.NOISE
MNAC, 4th floor / 25th of April – 18th of May, 2014
Artists: Aparatus 22, Monotremu, Sillyconductor, Sergiu Doroftei, Bogdan Susma, Ion Cotenescu
Curator: Rokolectiv
More: www.rokolective.ro

Apparatus 22 (RO)
7 Uncertain Scripts/ video installation, 2014

"7 Uncertain Scripts" is the first of a series of installations initiated following our research on the ambivalence of words used both in the sacred sphere and the pop culture vocabulary

Partner: Rokolectiv Festival

 

  • Share/Save

Stiri Muzee

TÂRGUL DE SFÂNTUL DUMITRU - de antichități țărănești - la...
28 Oct 2023 - 29 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
LOST SIGNAL. Intervenții: Miki Velciov la Muzeul Național al...
19 Oct 2023 - 25 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc...
24 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
Ziua cinematografelor la MNAR
22 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
„Portretul Regelui. Carol I în Colecția Filatelică a României...
21 Sep 2023 - 1 Apr 2024
Muzeul Naţional de Istorie a României
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan
21 Sep 2023 - 15 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Proiectul “albastru cer” găzduit la Palatele Brâncovenești de...
12 Aug 2023 - 27 Aug 2023
Palatul Mogoşoaia
FLĂCĂRI ȘI CORĂBII, mărturii din Banat și Transilvania,...
11 Aug 2023 - 9 Sep 2023
Muzeul Ţăranului Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact