Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Premieră extraordinară la ONB: FALLING ANGELS

  • Bucuresti
  • Muzica
  • Teatru
  • Spectacole
Opera Naţionala Bucureşti

COMUNICAT  DE  PRESĂ

FALLING ANGELS: premieră naţională
- dansatorii ONB pentru prima oară într-o coregrafie semnată de JIRI KYLIAN -

Jiří Kylián, considerat de mulţi specialişti drept cel mai important coregraf al lumii contemporane, „Falling Angels” – una dintre lucrările sale de referinţă - şi compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti sunt elementele care înseamnă împreună un eveniment extraordinar pe scena ONB! Premiera naţională a creaţiei coregrafice „Falling Angels” va avea loc pe data de 1 mai 2011.

Omagiu adus femeilor balerine, “Falling Angels” este o lucrare creată pentru opt interprete, descriind lupta lor permanentă pentru a atinge perfecţiunea. Premiera mondială a avut loc pe 23 noiembrie 1989, în interpretarea companiei de dans contemporan Nederlands Dans Theater. Creaţia lui Jiří Kylián este construită în jurul a două teme: disciplina şi libertatea – două aspecte opuse, caracteristice oricărei lucrări de artă. “Falling Angels” este un spectacol despre artişti şi arta lor, cu tot ceea ce implică ea, de la anxietate, vulnerabilitate, complexul inferiorităţii şi până la umor, o coregrafie a cărei montare va aduce compania de balet a Operei Naţionale Bucureşti în rândul celor mai importante din lume. 

Născut în 1947 în Cehoslovacia, coregraful Jiří Kylián a semnat aproape o sută de creaţii puse în scenă de peste optzeci de companii din întreaga lume. Şi-a început studiile de balet în cadrul Şcolii Naţionale de Balet din Praga, în 1962 a devenit student al Conservatorului din acelaşi oraş, pentru ca în 1967 să îşi continue pregătirea la Şcoala Regală de Balet din Londra. După acest moment, Jiří Kylián s-a alăturat colectivului de la Stuttgart Ballet - condus în acel moment de John Cranko - prima creaţie coregrafică a artistului fiind concepută pentru această companie. Numele său se leagă însă de istoria altei trupe: Nederlands Dans Theater (Olanda), al cărei director artistic a devenit în 1975. Majoritatea lucrărilor sale sunt astăzi dansate pe toate scenele mari din întreaga lume, fiind construite în jurul unor teme universale. Dintre titlurile cele mai importante se pot aminti: „Sinfonietta”, „Silent Cries”, „Forgotten Land”, „Bella Figura”, „Symphony of Psalms”, „Petite Mort”, „Mémoires d'Oubliettes”.

„Falling Angles” este pus în scenă la Bucureşti de Nancy Euverink, asistentă a coregrafului Jiří Kylián. Muzica este compusă de Steve Reich ("Drumming", partea I), costumele sunt create de Joke Visser, luminile poartă semnătura lui Joop Caboort, iar coordonarea tehnică a producţiei va fi asigurată de Erik van Houten. Pentru pregătirea acestui eveniment extraordinar au lucrat, de asemenea, maeştrii de repetiţii: Simona Şomăcescu – şefă a companiei de balet a ONB şi Tiberiu Almosnino; asistent scenografie: Dragoş Abagiu şi asistent maestru de sunet: Antonel Oprescu.

Seară de Balet

Partea I

„Vals Fantezie”

„Valse Fantaisie”, Balet Balanchine ® este prezentat prin acord cu The George Balanchine Trust şi a fost realizat în conformitate cu standardele privind serviciile de Stil Balanchine ® şi Tehnica Balanchine ®, stabilite şi furnizate de către Trust

coregrafia: George Balanchine
pus în scenă de: Paul Joseph Boos
muzica: Mihail Ivanovici Glinka
costume: Barbara Karinska
lumini: Mark Stanley

Premiera Mondială: 6 ianuarie 1953, New York City Ballet, Centrul Metropolitan de Muzică şi Teatru
Premiera Naţională: 17 aprilie 2010, Opera Naţională Bucureşti

„Serenada”

„Serenade”, Balet Balanchine ® este prezentat prin acord cu The George Balanchine Trust şi a fost realizat în conformitate cu standardele privind serviciile de Stil Balanchine ® şi Tehnica Balanchine ®, stabilite şi furnizate de către Trust

coregrafia: George Balanchine
pus în scenă de: Paul Joseph Boos
muzica: Piotr Ilici Ceaikovski
costume: Barbara Karinska
lumini: David Grill

Premiera Mondială: 9 iunie 1934, Şcoala Americană de Balet White Plains N.Y.
Premiera Naţională: 17 aprilie 2010, Opera Naţională Bucureşti

Partea a II-a

Premieră Naţională 2011: „Falling Angels”

conceptul şi coregrafia: Jiři Kylián
asistent al coregrafului: Nancy Euverink
muzica: Steve Reich, Drumming, Part I (1970 – 1971)
costumele: Joke Visser
lighting design: Joop Caboort
supervizor tehnic lighting – decoruri: Erik van Houten

Premiera Mondială: 23 noiembrie 1989, AT&T Danstheater, The Hague – NL, Nederlands Dans Theater
Premiera Naţională: 1 mai 2011, Opera Naţională Bucureşti

Falling Angels

conceptul şi coregrafia: Jiři Kylián
asistent al coregrafului: Nancy Euverink
muzica: Steve Reich, Drumming, Part I (1970 – 1971)
costumele: Joke Visser
lighting design: Joop Caboort
supervizor tehnic lighting – decoruri: Erik van Houten
Premiera Mondială: 23 noiembrie 1989, AT&T Danstheater, The Hague – NL, Nederlands Dans Theater
Premiera Naţională: 1 mai 2011, Opera Naţională Bucureşti

maeştri de repetiţii: Simona Şomăcescu, Tiberiu Almosnino
asistent scenografie: Dragoş Abagiu
asistent maestru de sunet: Antonel Oprescu

Distribuție premieră naţională ONB, 1 mai 2011:

Adina Tudor / Marina Minoiu
Andra Ionete / Diana Tudor
Corina Tudosan / Megumi Koshi
Cristina Dijmaru / Raluca Ciocoiu
Florentina Răducu / Bianca Ungureanu
Bianca Stoicheciu / Alina Oprescu
Alexandra Gavrilescu / Laura Blică Toader
Megumi Koshi / Mihaela Soare

Jiří Kylián
- coregraf -

Coregraful de origine cehă Jiří Kylián şi-a început cariera de dansator la vârsta de 9 ani, la Şcoala Naţională de Balet din Praga. În 1962 a devenit student al Conservatorului din Praga, dar în 1967 a părăsit ţara natală în urma primirii unei burse din partea Şcolii Regale de Balet din Londra. După absolvire, s-a alăturat Companiei de Balet din Stuttgart, condusă de John Cranko.

Kylián a debutat în calitate de coregraf cu lucrarea “Paradox”, creată pentru Societatea “Noverre”. După ce a realizat trei balete pentru Nederlands Dans Theater, “Viewers” (“Privitori”), “Stoolgame” (“Jocul taburetului”) şi “La Cathédrale Engloutie” (“Catedrala scufundată”), a devenit director artistic al acestei companii în anul 1975.

În 1978 a lansat compania Nederlands Dans Theater pe plan internaţional cu lucrarea sa “Sinfonietta”. În acelaşi an, împreună cu Carel Birnie, a fondat Nederlands Dans Theater II, trupă menită a crea o legătură între şcoala de dans şi compania profesionistă, o “pepinieră” pentru tinerele talente. În 1991 a creat Nederlands Dans Theater III, iniţiativă care îşi propunea să menţină în atenţia publicului artişti dansatori aflaţi în jurul vârstei de 40 de ani. Această structură tridimensională a companiei Nederlands Dans Theater a reprezentat o premieră pentru lumea dansului. În 1999, Jiří Kylián a cedat conducerea companiei olandeze, dar a rămas coregraf al acesteia până în 2009.

Jiří Kylián a creat aproape 100 de lucrări dintre care multe sunt puse în scenă în întreaga lume. A conceput spectacole şi pentru Baletul din Stuttgart, Baletul Operei din Paris, Baletul Operei de Stat din München, Baletul din Tokyo. 

Până în prezent a colaborat cu personalităţi de talie internaţională precum compozitorii Toru Takemitsu pentru ”Dream Time” (“Timpul visului”, 1983), Arne Nordheim pentru “Ariadne” (1997), scenografii Walter Nobbe pentru “Sinfonietta” (1978), Bill Katz pentru “Symphony of Psalms” (“Simfonia psalmilor”, 1978), John Macfarlane pentru “Forgotten Land” (“Pământ uitat”, 1980), Michael Simon pentru “Stepping Stones” (“Pietre călcate”, 1991), Atsushi Kitagawara pentru “One of a Kind” (“Unicul”, 1998), Susumu Shingu pentru “Toss of a Dice” (“Aruncătură de zar”, 2005), Yoshiki Hishinuma pentru “Zugvögel” (“Păsările migratoare”, 2009).

În vara anului 2006, împreună cu regizorul de film Boris Paval Conen a creat filmul “CAR-MEN”. Filmările au avut loc la mine de cărbune brun din Cehia.

De-a lungul carierei, Jiří Kylián a primit mai multe premii internaţionale printre care titlul de Doctor de Onoare al prestigioasei Şcoli de Balet Julliard din New York, trei Premii “Nijinski” la Monte Carlo (pentru Cel mai bun coregraf, Cea mai bună companie, Cel mai bun spectacol), Premiul Benoit de la Dance la Moscova şi Berlin. I-au fost acordate Medalia de Onoare din partea Preşedinţiei Republicii Cehe, titlul de Comandant al Legiunii de Onoare a Franţei, iar în 2008 a fost distins cu una dintre cele mai mari onoruri regale, Medalia Ordinului Casei de Orania, titlu oferit de Majestatea Sa Regina Beatrix a Olandei.
   
Jiří Kylián despre “Falling Angels”

“Falling Angels” este o lucrare pentru opt femei. A fost concepută ca un “omagiu vesel” adresat dansatoarelor. Deşi muzica lui Steve Reich creează o structură strictă, ea lasă în acelaşi timp multă libertate coregrafului şi interpretării. Din punct de vedere coregrafic, această lucrare este un studiu al celor mai puternice contradicții ale unei opere de artă: disciplina şi libertatea. Să încerc să las aceste două elemente să coexiste unul alături de celălalt a fost pentru mine o acţiune interesantă.

Cele opt femei dansează în această lucrare de la început până la sfârşit. Ele nu părăsesc scena. Independenţa lor şi dorinţa lor de a ieşi din tipar este evidentă pe parcursul întregii lucrări. Lumina disecă scena în spaţii geometrice şi astfel determină spațiile unde au loc momentele de grup şi unde au loc solo-urile.

“Falling Angels” este o lucrare despre interpreţi şi arta interpretării, cu toate problemele ei, anxietate, vulnerabilitate, complex de inferioritate şi umor. Este un simbol al conflictului dintre a aparţine cuiva şi independenţă, o dilemă care ne însoţeşte de la naştere până la moarte.”

Jiří Kylián, Den Haag, 16 aprilie 2008

Nancy Euverink

- asistent – coregraf -

    Nancy Euverink a început studiul dansului la Academia de Balet a Conservatorului Regal de la Haga, apoi a urmat Şcoala de Vară a Baletului din Boston.
    În 1986 a fost finalistă a Premiului Lausanne (Elveţia), în acelaşi an dansând în cadrul companiei Baletul din Boston. S-a alăturat companiei Nederlands Dans Theater II în 1987 şi NDT I în 1989.
    Nancy Euverink a interpretat partituri coregrafice create special pentru ea şi lucrări ale unor cunoscuţi coregrafi precum Jiří Kylián, Mats Ek, William Forsythe, Ohad Naharin, Nacho Duato, Jorma Elo şi a interpretat lucrări semnate de echipa de creatori Paul Lightfoot şi Sol León.
    A creat numeroase balete pentru atelierul anual al Nederlands Dans Theater (NDT), creând pentru acestea şi ilustraţia muzicală. Nancy Euverink a fost premiată pentru întreaga activitate de către Fundaţia Dansatorilor ’79 în ianuarie 2005.
    Până în prezent, Nancy Euverink a fost maestră de balet în cadrul NDT pentru lucrările “Petite Mort” (“Mica moarte”) şi “Whereabouts Unknown” (“Undeva în jurul necunoscutului”), create de Jiří Kylián. De asemenea, a asistat echipa de creatori Lightfoot / León la Baletul Naţional Norvegian şi Baletul din Mainz. În plus, a fost asistent coregraf al creatoarei Jorma Elo pentru mai multe lucrări montate la Compania de Street Dance Hubbard, Teatrul American de Balet, Baletul din San Francisco, Baletul Regal Danez, Baletul Naţional Norvegian, Baletul din Boston, Baletul Operei de Stat din Viena, Baletul Naţional al Canadei, Baletul din Suttgart, Baletul din Gothenburg. A pus în scenă „Plan to A” pentru Baletul Regal al Noii Zeelande şi Baletul din Basel. Nancy Euverink a mai colaborat cu Baletul Operei din Lyon, Baletul Naţional al Finlandei, Baletul Zürcher, Baletul de Stat din Georgia, unde a pus în scenă lucrări ale lui Jiří Kylián.

Steve Reich
- compozitor –

Numit de The New York Times „cel mai mare compozitor american în viaţă”, Steve Reich combină în compoziţiile sale elemente ale muzicii clasice cu structuri şi armonii din alte spaţii decât cel vestic.
Născut la New York, dar crescut în statul California, Steve Reich a absolvit filosofia în cadrul Universităţii Cornell în 1957. În următorii doi ani a studiat compoziţia, iar între anii 1958 şi 1961 a studiat la Şcoala de Muzică Juilliard din New York. La Mills College, unde a obţinut masterul în muzică, a studiat cu Luciano Berio şi Darius Milhaud.
Preocupat de sonorităţi speciale, Steve Reich a studiat de asemenea muzica ghaneză, balineză şi forme tradiţionale de cânt de origine semită. În 1966, el a fondat propria orchestră, iar din 1971 a efectuat împreună cu aceasta numeroase turnee în întreaga lume.
În 1990, Steve Reich a câştigat Premiul Grammy pentru Cea mai bună compoziţie contemporană pentru lucrarea „Different Trains” („Trenuri diferite”), urmat în 1999 de un al doilea premiul Grammy oferit pentru lucrarea „Music for 18 Musicians” („Muzică pentru 18 muzicieni”). La acest palmares se adaugă multe alte premii oferite de înalte foruri americane.
    Muzica lui Steve Reich a fost interpretată de mari orchestre şi ansambluri ale lumii precum Filarmonica din Londra condusă de Michael Tilson Thomas, Filarmonica din New York condusă de Zubin Mehta, Filarmonica din Los Angeles condusă de Neal Stulberg, Filarmonica BBC condusă de Peter Eötvös ş.a.m.d.
    Mai mulţi coregrafi importanţi ai lumii au creat pe muzica lui Steve Reich. Pe lângă Jiří Kylián, printre aceştia se numără Maurice Béjart, Anne Teresa de Keersmaeker, Jerome Robbins, Laura Dean, Eliot Feld, Alvin Ailey, Lar Lubovitch, Lucinda Childs, Siobhan Davies şi Richard Alston.
    În aprilie 2009, Steve Reich a primit Premiul Pulitzer în domeniul Muzică pentru lucrarea sa “Double Sextet” (“Sextet dublu”).

Joke Visser
- creatoare de costume -

Creatoarea de costume Joke Visser a activat timp de zece ani ca liber profesionistă, colaborând cu instituţii de spectacol precum Baletul Naţional Olandez, Nederlands Dans Theater (NDT) şi Fundaţia de Operă Olandeză. Apoi s-a alăturat echipei de la Nederlands Dans Theater, în 1987. Din 1989 a devenit şef al departamentului Costume pentru această companie. Din acel moment a colaborat cu Jiří Kylián la majoritatea producţiilor acestuia. Astfel, a lucrat cu Kylián la creaţiile „Bella Figura” („Figură frumoasă”, 1995), „Wings of Wax” („Aripi de ceară”, 1997), „A Way A Lone” („O cale singură”, 1998), „One of a Kind” („Unicul”, 1998), “Indigo Rose” („Trandafirul indigo”, 1998), “Half Past” („Jumătate trecut”, 1999), „Doux Mensonges” („Minciuni dulci”, Opera din Paris, 1999), „Arcimboldo 2000”, „Click-Pause-Silence” („Clic – Pauză – Tăcere”, 2001), „Birth-day” („Ziua de naştere”, 2001), „27’52”” (2002), „Claude Pascal” (2002), “When Time takes Time” (“Când timpul zăboveşte”, 2002), “Far too close” (“Mult prea aproape”, 2003), “Last Touch” (“Ultima atingere”, 2003), “Sleepless” (“Fără somn”, 2004), “Toss of a Dice” („Aruncătură de zar”, 2005), “Chapeau” („Pălărie”, 2005), “Tar and Feathers” („Gudron şi pene”, 2006), “Vanishing Twin” („Geamăn care dispare”, 2008), “Gods and Dogs” („Zei şi câini”, 2008) şi “Mémoires d’oubliettes” („Amintiri uitate”, 2009).
    Pe lângă colaborările sale cu alţi coregrafi, Joke Visser supervizează costumele pentru lucrările lui Kylián realizate pe alte scene ale lumii.

Joop Caboort
- lighting designer -

Născut într-o familie de oameni de teatru la Haga, în 1944, Joop Caboort s-a alăturat echipei de la Nederlands Dans Theater în 1965 ca asistent maestru de lumini. În perioada 1970 – 1995 a fost director tehnic al acestei instituţii. De asemenea, din 1970 a devenit maestru de lumini al companiei şi a creat luminile pentru circa 600 de spectacole, inclusiv balete ale unor coregrafi ca Hans van Manen, Jirí Kylián, Nacho Duato, Jennifer Muller, Louis Falco, Glen Tetley, Maurice Béjart, Nils Christe ş.a.m.d. Caboort a colaborat de asemenea cu scenografii Jean-Paul Vroom, Keso Dekker, William Katz, Walter Nobbe, Nadine Bayliss, John F. Macfarlane, Michael Simon etc.

Caboort a lucrat în peste 100 de teatre şi opere din lume, printre care Royal Opera House Covent Garden din Londra, Opera din Paris, Opera de Stat din Viena, Baletul Operei de Stat din München şi Metropolitan Opera House din New York. În 1995, Joop Caboort a înfiinţat propria firmă de lighting design şi consultanţă pe probleme de teatru şi de atunci lucrează ca liber profesionist. Susţine în plus cursuri de tehnică de teatru la Liceul Grafic din Rotterdam.

 

Din cadrul companiei de balet a ONB, distribuţia le va reuni pe:  Adina Tudor / Marina Minoiu, Andra Ionete / Diana Tudor, Corina Tudosan / Megumi Koshi, Cristina Dijmaru / Raluca Ciocoiu, Florentina Răducu / Bianca Ungureanu, Bianca Stoicheciu / Alina Oprescu, Alexandra Gavrilescu / Laura Blică Toader, Megumi Koshi / Mihaela Soare.

Creaţia „Falling Angels” va fi prezentată în formula unei seri extraordinare de balet care va cuprinde, în prima parte a spectacolului, două lucrări coregrafice semnate de George Balanchine – „Vals fantezie” şi „Serenada”***, care au avut premiera naţională pe scena ONB în aprilie 2010.

Premiera naţională „Falling Angels” este un eveniment realizat graţie sprijinului oferit de Asociaţia „Friends of Opera”, JTI, Simona Şomăcescu, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos (Embassy of the Kingdom of the Netherlands), ARMP – Asociaţia Română de Medicină Perinatală, Colina Motors, Adesgo, BRD, CRIsoft, ELVILA, Omnilogic, ASTRA asigurări şi Nely Beauty.

*** Balet Balanchine ® este prezentat prin acord cu The George Balanchine Trust şi a fost realizat în conformitate cu standardele privind serviciile de Stil Balanchine ® şi Tehnica Balanchine ®, stabilite şi furnizate de către Trust.

 

  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact