Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

România la Biennale di Venezia

  • Adrian Ghenie
  • Arta
  • Institutii culturale
  • Institutul Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică
  • Mapamond

RO     IT
Participarea României la cea de-a 56-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia

Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român
Comisar: Monica Morariu
Vicecomisar: Alexandru Damian

România participă la cea de‒a 56‒a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Artă - la Biennale di Venezia, cu două proiecte, Adrian Ghenie: Darwin’s Room și Inventing the Truth.On Fiction and Reality organizate în Pavilionul Naţional din Giardini di Castello şi Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia.

Adrian Ghenie: Darwin’s Room
Artist: Adrian Ghenie
Curator: Mihai Pop
Coordonator general al proiectului şi curator evenimente publice: Corina Şuteu
Coordonare: Corina Bucea, Oana Radu, Cristian Neagoe, Mihaela Luțea
Arhitect expoziţie: Attila Kim
Co-editor al catalogului expoziției: Juerg Judin
Parteneri: Proiect inițiat de Fabrica de Pensule, Cluj, în parteneriat cu Asociaţia Film ETC; Pace Gallery (New York); Galerie Thaddaeus Ropac (Paris); Tim Van Laere Gallery (Anvers); Galerie Judin (Berlin); Fundaţia Plan B (Cluj); Nicodim Gallery (Los Angeles/Bucureşti); Universitatea Naţională de Arte Bucureşti; Universitatea de Artă şi Design (Cluj); Universitatea de Arte „George Enescu” (Iaşi); Editura Hatje Cantz (Berlin); Asociaţia Galeriilor de Artă Contemporană din România; Asociația Amicii Muzeului Național de Artă Contemporană.
Spaţiu expoziţional: Pavilionul Naţional din Giardini di Castello

Adrian Ghenie aparţine unei generaţii care a demonstrat capacitatea sa de a reflecta cu luciditate asupra fundamentelor dificile și adesea traumatice ale istoriilor locale. Cercetarea sa se dizolvă în cum contemporaneitatea este modelată de memorie și de dorinţă, de convulsie și de spectacol, găsind un rol fundamental în opera sa.
Ghenie este, alături de alţi reprezentanţi ai aceleiaşi comunităţi artistice, unul din fondatorii Fabricii de Pensule din Cluj, un centru cultural care reuneşte câteva din cele mai dinamice iniţiative artistice ale României.
În pavilionul României din Giardini va fi prezentată expoziţia Darwin’s Room, îngrijită de Mihai Pop. Expoziţia va prezenta o selecţie de picturi expuse în trei camere ‒ conform arhitecturii interne originare a Pavilionului (din 1938) ‒ şi va include o temă specifică pentru fiecare dintre aceste camere: “furtuna”, “galeria de portrete” (Autoportret ca Charles Darwin) şi “disonanţele istoriei”.
Dezvoltând “laboratorul” lui Darwin, Ghenie propune o cale interpretativă a noţiunii de supravieţuire. De aceea cercetează lectura teoriei evoluţionismului biologic și modalităţile în care a fost deformat pentru a transforma societatea. De asemenea, utilizează și alte izvoare istorice în aducerea la zi a imaginii (fundamentală pentru auto‒percepţia noastră), „contaminând‒o” cu o reflexie incisivă asupra competitivităţii neoliberale, care se extinde în toate zonele și meandrele vieţii sociale și afective. Atelierul lui Darwin lărgeşte domeniul de aplicare și devine un incubator, unde ideile viitoare cresc și se dezvoltă. Este vorba de o împletire de istorii trăite și viitoare, care nu deţine probele sau speculaţiile asupra evoluţiei speciei, care nu alterează și nu idealizează, ci deschide o cale spre o reformulare a valorilor sociale care compun existenţa contemporană. În acelaşi mod, revine la un moment esenţial, când tabelele epistemologice au fost transformate, folosind tabula rasa științifică a lui Darwin pentru a proiecta sau a înscrie o nouă imagine a viitorului nostru. Privirea spre viitor devine o acţiune ce se bazează pe revizitarea trecutului cu privire lucidă, examinând traseul și miturile care reprezintă fundamentul pentru scrierea istoriei, povestirile care definesc naţiuni, naraţiunile fabricare ce fragmentează istoria în centre și periferii ocupate de învingători și învinşi.
Expoziţia va fi însoţită de un volum editat de Juerg Judin şi Mihai Pop, și publicat de Hatje Cantz Verlag, intitulat Adrian Ghenie – Darwin’s Room. Ediţia în limba română va fi publicată de editura Humanitas.

Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate / Inventing the Truth.On Fiction and Reality
Artişti: Michele Bressan, Carmen Dobre-Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovsky, Ştefan Sava şi Larisa Sitar
Curator: Diana Marincu
Manager de proiect: Asociaţia Ephemair
Parteneri: Muzeul Naţional de Artă Contemporană; Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii al Universităţii din Bucureşti (CESI); Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti; Ambasada României în Republica Lituania; Corcova Roy &Dâmboviceanu; Galeria Sabot; Galeria Ivan; Fabrik; Flash Lighting services SA; X Design Services.
Spaţiu expoziţional: Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia

Expoziția Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate se raportează la contextul cultural actual, răspunzând temei enunțate de curatorul bienalei, Okwui Enwezor, prin apelul la ficțiune ca instrument de înțelegere a lumii. Estomparea graniței dintre ficțiune și realitate permite articularea unor ipoteze creative despre trecut și prezent, activând un nou raport între ce există și ce ar putea exista în realitate.
Reflecțiile artiștilor, prin obiect, fotografie, video sau performance, aduc în prim plan atât procesul interpretării, cât și pe cel al producerii unor povești. Construcția vizuală a fiecărui proiect își asumă convențiile ficțiunii, chiar și atunci când nucleul este unul documentarist, lăsând la vedere urmele autorului și „cusăturile” subtile între autenticitate și invenție. Imposibilitatea de a identifica unde începe povestea și unde se termină realitatea pune spectatorul în ipostaza de a oscila între cât de convingătoare sau cât de stridentă e înscenarea. Proiectul fotografic Consuming History al artistei Carmen Dobre-Hametner se apropie de experiența extremă de a descoperi istoria „pe viu”, prin reenactement. Ștefan Sava propune un video-eseu despre potențialul, dar și limitele interpretării unei arhive personale de fotografii, problematizând reprezentarea unui trecut traumatic prin imagine. Larisa Sitar prezintă un proiect despre ideologie și istorie, propunând o nouă viziune asupra „grădinii dezordinii” prin aproprierea unor gravuri din diferite perioade care vorbesc despre violență, ruină și personajele anonime care au influențat parcursul umanității. Michele Bressan se folosește de eroarea fixării temporale a unui eveniment pentru a abstractiza acel gest, suspendându-l în afara convențiilor cronologice. Lea Rasovszky compune o poveste din fragmente ale unor întâmplări reale, amintiri personale și citate din cărți, ficțiunea devenind o parte integrantă a vieții naratorului. Alex Mirutziu apelează la conceptele de „obiect birocratic” și „design ontologic” în relația pe care o stabilește între cuvânt și spațiu sau corp și obiect.
Activând această graniță „permeabilă” între realitate și imaginație, expoziția Inventând adevărul. Despre ficțiune și realitate reinterpretează fragmente ale istoriei și inventează noi strategii de a depăși dihotomia adevăr – ficțiune.

Conferință de presă:
7 mai, ora 16
Pavilionul României din Giardini di Castello

Deschiderea expozițiilor:

Adrian Ghenie: Darwin’s Room: 7 mai, ora 17
Inventând adevărul.Despre ficțiune și realitate / Inventing the Truth.On Fiction and Reality: 8 mai, ora 17, urmată de performance The Finnish Metod, realizat de Alex Mirutziu – 17.30


RO     IT

La Romania alla 56. Esposizione Internazionale d’Arte – la Biennale di Venezia

Commissario: Monica Morariu
Commissario aggiunto: Alexandru Damian

La Romania sarà rappresentata alla 56. Esposizione Internazionale d’Arte – la Biennale di Venezia da due mostre: Adrian Ghenie: Darwin’s Room e Inventing the Truth. On Fiction and Reality.

Adrian Ghenie: Darwin’s Room
Espositore: Adrian Ghenie
Curatore: Mihai Pop
Coordinatrice del progetto & curatore degli eventi pubblici: Corina Șuteu
Architetto della mostra: Attila Kim
Coeditore del catalogo della mostra: Juerg Judin
Sostenitori: Progetto avviato dalla Fabrica de Pensule di Cluj in partenariato con l’Associazione Film ETC. di Bucarest, in collaborazione con: PACE Gallery di New York; Galleria Thaddaeus Ropac, Parigi; Galleria Judin, Berlino; Galleria Tim Van Laere, Anversa; Fondazione Plan B, Cluj; Galleria Nicodim, Los Angeles/Bucarest; Università Nazionale d'Arte, Bucarest; Accademia d’Arte e Design, Cluj; Accademia d'Arte “George Enescu”, Iași; Hatje Cantz Publishing, Germania; Associazione delle Gallerie d'Arte Contemporanea di Romania; Associazione Amici del Museo Nazionale d’Arte Contemporanea.
Sede: Padiglione della Romania, Giardini di Castello

Adrian Ghenie appartiene a una generazione che ha dimostrato la sua capacità di riflettere con lucidità sui fondamenti difficili e spesso traumatici di storie locali. Una ricerca che sfuma nel come il contemporaneo è modellato dalla memoria e dal desiderio, dalla convulsione e dallo spettacolo, trova un ruolo fondamentale nella sua opera.
Ghenie è, insieme ad altri notevoli rappresentanti della stessa comunità artistica, uno dei fondatori della Fabrica de Pensule di Cluj, un centro culturale che riunisce alcune delle più dinamiche iniziative artistiche della Romania.
Nel Padiglione della Romania nei Giardini sarà esibita la mostra Darwin’s Room, a cura di Mihai Pop. La mostra presenterà una selezione di quadri esposti in tre camere - secondo l'architettura interna originaria del Padiglione (del 1938) - e comprenderà un tema specifico per ciascuna delle tre camere: “la tempesta”, “la galleria dei ritratti” (Autoritratto quale Charles Darwin), e “le dissonanze della storia”.
Sviluppando il “laboratorio” di Darwin, Ghenie propone un percorso interpretativo della nozione di sopravvivenza. Per tanto indaga sulla lettura della teoria dell'evoluzionismo biologico e sulle modalità in cui è stato deformato per trasformare le società. Adopera anche altre fonti storiche nel suo aggiornamento dell’immagine (fondamentale per la nostra auto-percezione), “contaminandola” con una riflessione incisiva sulla competitività neoliberale, che si estende in tutte le aree e le pieghe della vita sociale e affettiva. Il laboratorio di Darwin allarga il suo campo di applicazione e diventa un incubatore, dove le idee future crescono e si sviluppano. Si tratta di un intreccio di storie vissute e future, che non detiene la prova o la speculazione sull'evoluzione delle specie, che non altera e non idealizza, ma apre un sentiero verso una riformulazione dei valori sociali che compongono l'esistenza contemporanea. Allo stesso modo, torna a un momento essenziale, quando le tabelle epistemologiche sono state trasformate, usando la tabula rasa scientifica di Darwin per proiettare o inscrivere una nuova immagine del nostro futuro.
Guardare verso il futuro diventa un atto che si fonda sulla rivisitazione del passato con uno sguardo lucido, esaminando sul tragitto i miti che rappresentano il fondamento per la scrittura della storia, i racconti che definiscono nazioni, le narrazioni fabbricate che frammentano la storia in centri e periferie occupate da vincitori e vinti.

La mostra sarà accompagnata dal volume edito da Juerg Judin e Mihai Pop, e pubblicato da Hatje Cantz Verlag, intitolato Adrian Ghenie – Darwin’s Room. L'edizione romena sarà pubblicata dalla casa editrice Humanitas.

Inventing the Truth. On Fiction and Reality
Espositori: Michele Bressan, Carmen Dobre – Hametner, Alex Mirutziu, Lea Rasovszky, Ștefan Sava, Larisa Sitar
Curatore: Diana Marincu
Project manager: Ephemair Association (Suzana Dan, Silvia Rogozea)
Sostenitori: Museo Nazionale d’Arte di Romania (Bucarest); Centro di Eccellenza nello Studio dell’Imagine (CESI) dell’Università di Bucarest; Facoltà di Lettere dell'Università di Bucarest; Ambasciata di Romania nella Repubblica di Lituania; Corcova Roy & Dâmboviceanu; Galleria Sabot; Galleria Ivan; Flash Lighting Services S.A.; Fabrik; X Design Services
Sede: Nuova Galleria dell’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia (Campo Santa Fosca, Palazzo Correr, Cannaregio 2214, 30121 Venezia)

La mostra Inventing the Truth. On Fiction and Reality riflette sulle possibilità di finzione quali strumenti per comprendere il mondo e per risaltare il presente. L’oscuramento della linea tra finzione e realtà ci permette di articolare alcune ipotesi creative sul presente e sul passato. Le riflessioni degli artisti evidenziano il processo d’interpretazione, da un lato, e la complessità della produzione di una storia, dall’altro. La costruzione visiva di ciascun progetto utilizza la convenzione della finzione, anche se il nucleo resta di tipo documentarista, lasciando visibili le tracce dell’autore e le fini “cuciture” tra autenticità e invenzione. L’impossibilità di identificare il luogo dove la storia inizia e dove finisce la realtà fa vacillare il visitatore tra quanto convincente e quanto stridente è la messa in scena.
Il progetto fotografico di Carmen Dobre-Hametner ricostruisce l’esperienza traumatica di vivere nell’Unione Sovietica tramite il re-enactement, concepito come una simulazione più morbida di un bunker abbandonato nei pressi di Vilnius, Lituania. Ștefan Sava propone un saggio video sul potenziale, ma anche sui limiti d’interpretazione personale di un archivio fotografico, interrogandosi sulle rappresentazioni di un passato traumatico. Il progetto di Larisa Sitar parla degli scambi tra ideologia e storia e propone una nuova visione del “giardino del disordine”, appropriandosi varie incisioni di diversi periodi rappresentanti violenza, rovina e personaggi anonimi che hanno influito sulla storia dell’umanità. Michele Bresan utilizza l'errore di piazzamento temporale di un evento, per trasformarlo in maniera astratta e per sospenderlo aldilà delle convenzioni cronologiche. Lea Rasovszky mette insieme una storia fatta di frammenti di eventi reali, memorie personali e citazioni tratte dai libri. Alex Mirutziu si appella a concetti quali “oggetto burocratico” e “design ontologico” nelle relazioni che stabilisce tra parola e spazio, corpo e oggetto.

Conferenza stampa:
7 maggio, ore 16.00

Inaugurazioni:
Darwin’s Room: 7 maggio, ore 17:00
Inventing the Truth. On Fiction and Reality: 8 maggio, ore 17:00 e a seguire una performance di Alex Mirutziu -The Finnish Method alle ore 17:30

Organizzatori:
Ministero della Cultura della Romania
Ministero degli Affari Esteri della Romania
Istituto Culturale Romeno e Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia
RO     IT

 

  • Share/Save

Stiri Arta

Elite Art Gallery sprijină tinerii artiști și anunță lansarea...
15 Nov 2023
Elite Art Gallery
Propuneri evenimente ale Uniunii Artistilor Plastici din...
22 Oct 2023
LOST SIGNAL. Intervenții: Miki Velciov la Muzeul Național al...
19 Oct 2023 - 25 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
Cadourile lui Nicolae Ceaușescu, care au parcurs „Drumul...
27 Sep 2023
Expoziția „Nicolae Grigorescu, pictor al ethosului românesc...
24 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
Recomandări ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania - 18...
24 Sep 2023
Ziua cinematografelor la MNAR
22 Sep 2023
Muzeul Naţional de Artă al României
LOST SIGNAL. Recuperări: cazul Eugeniei Mureșan
21 Sep 2023 - 15 Oct 2023
Muzeul Ţăranului Român
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Expoziția de pictură „Porțile sufletului” la Artoteca BMB
21 Sep 2023 - 9 Oct 2023
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact