Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă
Aniversari
Anticariate, librarii
Arhitectura
Arta
Balet
Burse
Casting
Cluburi, cafenele
Comemorari
Concerte
Concursuri
Conferinte
Cursuri
Dans
Dezbateri
Educatie
Emisiuni
Etnografie
Evenimente
Expoziţii
Fashion
Festivaluri
Film
Finantari
Forum
Foto
General
Institutii culturale
interviu
Istorie, arheologie
Jazz & ...
Lansari de carte
Lansari de disc
Lectură
Licitaţii
Mapamond
Muzee
Muzica
Premiere
Premii
Programe pentru adolescenti
Programe pentru copii
Programe pentru familii
Proiecte
Proiecţii
Publicatii
Seminare
Simpozion
Spectacole
Sport
Tabăra de creaţie
Targuri
Teatru
Turnee
Vernisaje
Workshops

Stradivarius din 1729 şi tânărul violonist Răzvan Stoica în deschiderea stagiunii Orchestrei de Cameră Radio

  • Muzica
  • Orchestra de Cameră Radio
  • Concerte

Foto: Alexandru Dolea

După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015! Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hit-uri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună!

Cele două ansambluri ale instituţiei dedicate muzicii clasice vor fi primele aliniate la „startul” noii stagiuni: Orchestra de Cameră Radio îşi deschide stagiunea miercuri, 8 octombrie, alături de Corul Academic Radio, iar vineri, 17 octombrie va fi rândul Orchestrei Naţionale Radio să invite iubitorii de muzică la un eveniment special.

Pentru o astfel de ocazie, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO vă propune miercuri, 8 octombrie (19.00) o întâlnire specială cu violonistul multipremiat internaţional RĂZVAN STOICA, deţinător al premiului I la EURORADIO New Talent Competition (Slovacia, 2013), considerat unul dintre cei mai mari tineri violonişti europeni. Artistul are privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius din 1729. Fie ca solist invitat sau membru al Duo-ului Stoica (alături de pianista Andreea Stoica, sora sa), Răzvan a cântat pe unele dintre cele mai celebre scene muzicale ale Europei: Royal Concertgebouw Amsterdam, Théâtre des Champs-Elysées - Paris, Teatro Carlo Felice - Genova, Palacio de Festivales Santander,  Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, Musikverein Viena etc.

Concertul se derulează sub bagheta dirijorului german GERD SCHALLER, care se bucură de o activitate foarte bogată la  pupitrul celor mai cunoscute orchestre germane şi are un repertoriu impresionant (peste 100 de simfonii, peste 50 de titluri de operă şi balet, numeroase lucrări concertante).
În programul serii veţi asculta Concertul în re major pentru vioară şi orchestră semnat de Beethoven şi Misa nr. 5 în la bemol major, creaţie a lui Schubert.
În cea de-a doua parte a concertului, alături de Orchestra de Cameră Radio şi de Corul Academic Radio (dirijor: DAN MIHAI GOIA), Misa lui Schubert va fi interpretată de patru artişti lirici apreciaţi pe scenele din ţară şi din străinătate: PAULA IANCIC – soprană,  IULIA MERCA – mezzosoprană, TIBERIUS SIMU - tenor şi ARPAD SANDOR – bas.

După absolvirea cursurilor de dirijat orchestră la Musikhochschule din Würzburg în 1993, GERD SCHALLER s-a îndreptat spre genul liric fiind angajat la Staatsoper Hanovra. În 1998 a devenit prim-dirijor la Staatstheater Braunschweig, iar în perioada 2003 – 2006 a ocupat o importantă funcţie de conducere la Teatrul de Operă din Magdeburg.
Repertoriul său se desfăşoară în perimetrul muzicii de operă italiene şi germane, dirijează frecvent simfoniile de G. Mahler, A. Bruckner, L. van Beethoven, P. I. Ceaikovski, iar marile creaţii din patrimoniul francez, semnate de H. Berlioz, M. Ravel, Cl. Debussy constituie un alt „centru de greutate” al preferinţelor sale. Gerd Schaller este preocupat şi de îmbogăţirea repertoriului cu prime audiţii de muzică contemporană. A realizat multe premiere germane ale unor creaţii contemporane, fiind şi iniţiatorul unui festival intitulat „Neasculate încă - muzică nouă – Magdeburg”.

După absolvirea Liceului de Muzică „George Enescu” - Bucureşti, RĂZVAN STOICA a urmat cursurile Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda). Răzvan Stoica a participat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, fiind câştigătorul a peste 24 de premii printre care Concursul Perosi (Tortona), olimpiadele de muzică (vioară) din România şi Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). Fiind laureat cu premiul I în cadrul Strad Prize – Salzburg, 2009, i-a fost oferită posibilitatea de a cânta pe o vioară Stradivarius, datând din anul 1729. Concomitent cu activitatea concertistică, Răzvan Stoica realizează numeroase înregistrări pentru diferite posturi de radio şi televiziune şi fixează pe CD proiecte muzicale foarte apreciate de criticii de specialitate şi de public.

Tânăra soprană PAULA IANCIC, o apariţie evidenţiată deja pe scena lirică din România, este studentă a Academiei de muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, la clasa conf. univ. dr. Marius Vlad Budoiu. Remarcată de timpuriu, soprana Paula Iancic a fost solicitată atât pentru proiecte lirice, cât şi pentru cele vocal-simfonice.
A făcut parte din distribuţiile mai multor producţii ale Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. A fost invitată la Festivalul de Operă şi Operetă de la Timişoara, 2010, la concertul de Crăciun „Stele de lângă tine”, alături de tenorul Hector Lopez şi baritonul Florin Estefan - Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, 2013, la concertul de Anul Nou – Filarmonica Târgu Mureş, 2014.
    
Solistă a Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, IULIA MERCA a participat la cursuri de măiestrie susţinute de solişti şi profesori de renume: Anthony Spiry în Schwetzinger, Germania – 2004, Sona Ghazarian în Viena, Austria – 2004, Mariana Nicolesco în Brăila, România – 2002 şi 2004, Ionel Pantea în Bucureşti, România – 2001. Tânăra artistă lirică a beneficiat de o bursă Erasmus la Conservatorul „Benedetto Marcello” din Veneţia. Cu un repertoriu bogat ce cuprinde peste 25 de roluri importante din creaţiile lirice şi tot atâtea partituri din creaţiile vocal-simfonice, Iulia Merca a fost prezentă pe scene din România - Cluj-Napoca, Bucureşti, Brăila, etc., dar şi pe scene din Spania, Austria, Italia, Germania, Japonia, Franţa, Cehia, SUA ş.a.

După absolvirea cursurilor de master în Cluj-Napoca, TIBERIUS SIMU a fost admis la Academia Teatrului La Scala din Milano unde a avut şansa de a lucra cu Luigi Alva, Leyla Gencer şi Luciana Serra şi a participat la cursurile de măiestrie ale lui Renato Bruson şi Mirella Freni.
Tânărul tenor Tiberius Simu a debutat pe scena Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca în rolul Alfredo Germont din „La Traviata” de Verdi, acest rol fiind cel care îi va marca şi debutul internaţional la Opera din Leizpig. În 2006 a cântat rolul Almaviva în versiunea scenică a lui J.P. Ponnelle a operei „Bărbierul din Sevilla” la Teatrul Arcimboldi şi a debutat în rolul Aceste din opera „Ascanio in Alba” de W.A. Mozart la Scala din Milano. Tânărul tenor Tiberius Simu a făcut parte din distribuţia spectacolului „Il mundo della luna” de Joseph Haydn, care a avut premiera în 2013 la Teatrul Arriaga, din Bilbao.
În martie 2014, la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Tiberius Simu a semnat regia spectacolului „Văduva veselă” de Franz Lehar, un eveniment apreciat atât de public cât şi de critica de specialitate.

Basul ÁRPÁD SÁNDOR este solist al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, solicitat în permanenţă să colaboreze şi cu alte scene lirice şi de concert atât din ţară cât şi din străinătate.
Calităţile vocii sale de bas au determinat invitarea sa în spectacolele Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Bucureşti, pe toate scenele din Ungaria - Opera din Budapesta, Teatrului Naţional Ungar din Miskolc, Esztergom, Gyula, Eger, Nyirbator, la Opera Naţională Kosice, Slovacia etc. Árpád Sándor fost aplaudat în turneele efectuate în: Ungaria, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Elveţia, Franţa.

Biletele sunt disponibile pe bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.  

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 şi 44 până la staţia „Radio România” – Piaţa Virgiliu (Str. Berzei la intersecţia cu Ştirbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteţi de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere – Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Ştirbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.

 

  • Share/Save

Stiri Muzica

Cum a cântat Beethoven din memorie la premieră? Concertul nr...
20 Oct 2023
Weekend record cu 14 spectacole pe 4 scene la Opera Comică...
23 Sep 2023 - 24 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
TRIADE la Festivalul Internațional „George Enescu” Un trio de...
22 Sep 2023
George Enescu și muzica secolului XX . Simpozion...
22 Sep 2023
Muzeul Naţional „George Enescu“
BIG BAND-UL RADIO: „THE MAGIC OF JAZZ GIANTS” concert cu...
22 Sep 2023
„Annie JR”, premiera de la început de stagiune la Opera...
22 Sep 2023
Opera Comică pentru copii Bucureşti
Festivalul Classic for Teens revine cu ediția a IV-a, între...
21 Sep 2023 - 28 Sep 2023
Festivalul Internațional Vara Magică se apropie de final cu...
16 Aug 2023 - 23 Aug 2023
Ateneul Român
PROIECTUL “EMOTIE PRIN CULOARE SI MUZICA”
31 Jul 2023
RĂMAS BUN, MAESTRE VALENTIN GHEORGHIU! (21 martie 1928 - 17...
17 Jul 2023
Ateneul Român
mai multe
 
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact