Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă

vestimentaţie

Pledoarie pentru pălărie - eveniment în cadrul expoziției „Găteala capului“

  • Muzee
  • vestimentaţie
Institutie gazda: 
Muzeul Ţăranului Român
Exponate: 
vestimentaţie
Sectiune: 
Muzee
Vernisaj: 
11 Nov 2014 (All day)
Durata: 
11 Nov 2014 - 16 Nov 2014

11 – 16 noiembrie 2014, Sala Tancred Bănățeanu
Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă invită marți, 11 noiembrie 2014, ora 17.00, la un eveniment inedit: Pledoarie pentru pălărie. În contextul special al expoziției Găteala capului, va fi prezentată colecția particulară de costume și pălării a profesoarei Adina Nanu.

Vernisajul va avea loc în Sala Acvariu, după care se va vizita expoziția deschisă în Sala Tancred Bănățeanu.

O colecție de sute de pălării și costume provenite de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în anii '60 ai secolului trecut, o paradă care va începe cu costumele cu corset și palaria „tocă” și care va continua cu pălăria „lighean”, a anilor 1910, pălăria „castron” a anilor '20, turbanul anilor '30, epoca New Look, și pălăria „țuguiată” și, în sfârșit, anii '60, când pălăria a fost înlocuită (în plin comunism) de basma și de bască...
Deschiderea expoziției va fi urmată de lansarea Calendarului-album 2015, cu tema Găteala capului, a cărui ilustrație a fost asigurată de acuarele aparținând lui Carol Popp de Szathmári, aflate în arhiva Muzeului Țăranului, și de picturi aparținând Hedwigăi-Maria Formagiu, realizate după patrimoniul aflat în colecția Muzeului.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, în perioada 11 – 16 noiembrie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue.net, artline.ro, artout.ro, artactmagazine.ro, decosieco.ro, daciccool.ro, inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, cooperativaurbana.ro, cooperativatraditionala.ro, gratuitor.ro, comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, mediaiq.ro.

 

Găteala capului

  • Etnografie
  • Fashion
  • Muzee
  • vestimentaţie
Institutie gazda: 
Muzeul Ţăranului Român
Exponate: 
vestimentaţie
Sectiune: 
Etnografie
Fashion
Muzee
Vernisaj: 
11 Sep 2014 (All day)
Durata: 
11 Sep 2014 - 16 Nov 2014

11 septembrie – 16 noiembrie 2014, Sala Tancred Bănățeanu
Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 11 septembrie 2014, ora 18, la vernisajul expoziției Găteala capului.

Evenimentul va avea loc în Studioul Horia Bernea și în Sala Tancred Bănățeanu.

Acoperământul capului se constituie într-una dintre cele mai semnificative componente ale costumului popular de femeie și de bărbat atât prin implicațiile sale sociale și etice în societate, cât și prin frumusețea și valoarea artistică a fiecărei piese alcătuitoare.
O îndelungată experiență umană, decurgând din firescul vieții cotidiene, dar și din înclinația spre frumos a semenilor noștri este puternic reflectată și în marea diversitate a gătelilor pentru cap care au marcat, în cadrul colectivității sătești, distincții fie în planul stării civile și ale categoriilor de vârstă fie în cel al stării sociale și materiale, afirmându-se cu deosebire în momentele sărbătorești de peste an sau în cele legate de ciclul vieții (nunta).
Expoziția Găteala capului, deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român, organizată în colaborare cu Muzeul Național Astra Sibiu, în Sala Tancred Bănățeanu, prezintă acoperitorile de cap pentru femei și bărbați având drept criterii grupele de vârstă și categoriile de stare civilă și materială.
De asemenea, expoziția evidențiază legătura directă între găteala capului, pieptănătură și podoabele purtate de fete și feciori, pe de o parte, și de neveste, femei bătrâne și bărbați, pe de altă parte.
Publicul poate admira toate categoriile de acoperitori cu care femeia „se învelește“ în diferite zone ale țării: cu ștergar sau mânăștergură (ca în Moldova), cu pomeselnic (precum în Țara Oltului), cu chindeu de cap (ca în Orăștie), cu prăboada (ca în Țara Hațegului), cu hobot (ca în Apuseni), cu păunițe (ca în Năsăud), cu pânzătura (ca în Maramureș), cu „tas“ (ca în Dobrogea)...
Începând cu sec. al XVIII-lea, odată cu pătrunderea borangicului la sate, ștergarele au început să fie înlocuite cu marame (mai ales la costumul de sărbătoare ale femeilor) așa ca în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova (în sud) sau în unele părți din Țara Bârsei.
Din expoziție nu lipsesc „vălitorile“ purtate de femei în zona Târnavelor, cepsele „cu coarne“ ale femeilor din Hațeg, conciul din bani de argint al bănățencelor, precum și năframele industriale, care au pătruns în costumul femeiesc încă de la sfârșitul sec. al XIX-lea datorat extinderii comerțului rural care a inclus și produsele unor fabrici din zonele vecine.
Expoziția prezintă și o altă piesă importantă inclusă în categoria acoperământului de cap: pălăria, purtată atât de femei cât și de bărbați. Lucrate din postav sau pâslă dar și din pai, pălăriile erau purtate de fete, direct pe păr, iar de neveste peste ștergar, împodobite cu flori, panglică sau cu „struțuri“ (cununi de flori, pene etc.).
Spectaculoase pentru public sunt și cele două modalități de acoperământ a capului la bărbați: căciula purtată în anotimpul rece și pălăria, purtată vara. Bărbații nu umblau cu capul descoperit. Este știut faptul că în satul tradițional bărbații ieșeau „în lume“ cu capul descoperit doar atunci când purtau doliu.
Sunt prezentate în expunere căciulile țuguiate („moțate“) din Pădureni, Hațeg și Hunedoara, cele cu țarc purtate în Câmpia Dunării, căciulile de Banat și Hațeg asemănătoare cu ale dacilor „tarabostes“, cușmele „rotilate“ de Maramureș și Oaș, căciulile „mocănești“ din Sibiu, Sebeș ori Bran, pălăriile din pâslă cu borurile de diferite lățimi, pălăriile vânătorești sau pălăriile din pai de Oaș, Sălaj și Codru.
În expoziție, puteți admira și cea mai spectaculoasă dintre pălării – cea cu garnitură din pene de păun din Năsăud, purtată doar de feciori – așa numita pălărie „cu roată“.
Găteala capului este însă un domeniu al civilizației satului tradițional care are și un pronunțat caracter multicultural. De aceea, în expoziție, publicul va putea vedea și găteli de miri și mirese ale germanilor, maghiarilor ori polonezilor din România, cum sunt: bortenul și caița (scufie brodată) pentru femeile săsoaice, parta, purtată de femeile unguroaice, și korona (sau wieniec) – cununa de mireasă poloneză.
De mare interes este și atelierul de pălărier în care personajul central este nea’ Nicu Zdârcă, celebrul meșter din Pasajul Englez, unul dintre ultimii meșteri care mai lucrează pălării bărbătești, pe care îi mai au Bucureștii.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Tancred Bănățeanu, până pe 16 noiembrie 2014, de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00.

Parteneri: Muzeul Astra, Consiliul Județean Sibiu, Vinarte

Parteneri media: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio România București Fm, RFI, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere.ro, TV City, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, ziare.com, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, 24Fun, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, ArtClue.net, artline.ro, artout.ro, artactmagazine.ro, ecosieco.ro, daciccool.ro, inparc.ro, getlokal.ro, semnebune.ro, cooperativaurbana.ro, cooperativatraditionala.ro, gratuitor.ro, comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, mediaiq.ro.

 

„Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară“: vernisaj si Noaptea Muzeelor la MNIR

  • Fashion
  • Muzee
  • vestimentaţie
Institutie gazda: 
Muzeul Naţional de Istorie a României
Exponate: 
vestimentaţie
Sectiune: 
Fashion
Muzee
Vernisaj: 
15 May 2014 (All day)
Durata: 
15 May 2014 - 21 Sep 2014

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) vernisează expoziția temporară “Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”, joi, 15 mai 2014, începând cu ora 17.00, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, București.
Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Bucureşti, Complexul Muzeal Naţional “Moldova”, Iaşi, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploiești, Muzeul Bucovinei, Suceava şi Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească”, Târgovişte.
Expoziția temporară “Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară” propune o incursiune în istoria vestimentară a spațiului românesc, în perioada cuprinsă între secolele XV – XX. În cadrul acesteia vor fi prezentate veșminte laice și ecleziastice, costume, uniforme, dar și accesorii purtate de anumite catogorii sociale – nobilime, cler, negustori, diplomați, militari, funcționari, oameni de cultură și știință, artiști de renume, dar și simple doamne cochete și “gentelmani” din vremuri trecute.
“Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară” nu presupune doar o simplă prezentare de obiecte vestimentare de demult, ci dorește să surprindă “haina” în complexitatea sa, ca element important al vieții sociale, economice, culturale și ca purtatoare de mesaj ideologic. Totodată, expoziția, prin modalitatea în care este concepută, din punct de vedere tematic și cronologic, oferă vizitatorului posibilitatea de a admira obiecte vestimentare de o deosebită valoare artistică și istorică, în toată plenitudinea lor.
Multe dintre exponate provin de la personalități de marcă ale istoriei României, precum domnitorul Alexandru cel Bun, principii Transilvaniei - Gabriel Bathory și Gabriel Bethlen -, Alexandru Ioan Cuza, regele Carol I, regele Ferdinand I, regina Elisabeta, regina Maria, regele Carol al II-lea, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Ion Heliade Rădulescu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, generalul Averescu etc. 
Expoziția este deschisă la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 15 mai – 21 septembrie 2014 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
În perioada în care expoziția va fi deschisă, MNIR invită publicul doritor să prezinte piese vestimentare și accesorii vechi (ante 1980), deosebite, pentru a fi expuse în cadrul unei microexpoziții ce se va amenaja, ulterior, în cadrul expoziției temporare “Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară”. Doritorii sunt rugați să contacteze, în prealabil, secția Patrimoniu a MNIR, la numărul de telefon 021.315.82.07, interior 1023.


Parteneri: Romanian Design Week, Fundația Dignitas.
Parteneri media: bucharestherald.ro, onlinegallery.ro, orasulvechi.ro.

http://www.mnir.ro/index.php/haina-il-face-pe-om-sase-secole-de-istorie-vestimentara/

 

 

 

 

Textiles Surprenants, Design & Art - Expoziţia Futurotextiles

  • Arta
  • Fashion
  • Institutii culturale
  • Mapamond
  • Muzee
  • vestimentaţie
Institutie gazda: 
Muzeul Naţional de Istorie a României
Exponate: 
vestimentaţie
Sectiune: 
Arta
Fashion
Institutii culturale
Mapamond
Muzee
Vernisaj: 
15 Oct 2013 (All day)
Durata: 
15 Oct 2013 - 17 Nov 2013

COMUNICAT DE PRESĂ

Conferinţa de presă şi Vernisajul expoziţiei

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), alături de Institutul Francez din România (IFR), au plăcerea de a inaugura expoziţia TEXTILES SURPRENANTS, DESIGN & ART – FUTUROTEXTILES.

Vă invităm aşadar, marţi, 15 octombrie 2013, începând cu ora 11.00, la Conferinţa de presă organizată cu această ocazie, la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, în sala Lapidarium, ce va fi urmată de Previzionarea expoziţiei pentru reprezentanţii mass-media prezenţi la eveniment.

Vernisajul expoziţiei va avea loc atât pentru mass media, cât şi pentru publicul larg, în aceeaşi zi (marţi, 15 octombrie a.c.) începând cu ora 19.00, în Sala Mihai Viteazul, et. II, la sediul MNIR, accesul făcându-se prin intrarea B a muzeului, din Str. Poștei colț cu Stavropoleos.

În cadrul conferinţei de presă vor lua cuvântul domnul dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, doamna Caroline David, curator al expoziţiei, domnul Stanislav Pierret, director general al IFR, domnul Cristophe Pomez, director adjunct al IFR, precum şi membri ai echipei lille3000, operator cultural în Franţa.

Expoziția FUTUROTEXTILES a deschis sezonul cultural francez Tendances 2013 -2014 la Timișoara. Cu un total de 5.000 de vizitatori în 17 zile, expoziția a avut un imens succes acolo, o recomandare în plus pentru a nu o rata la București.

FUTUROTEXTILES oferă vizitatorilor prilejul unei călătorii neobișnuite și complexe pentru a descoperi noile generații de textile prin intermediul artei, științei și poeziei. Expoziția este destinată publicului larg, începând cu cei mai mici, de la 3 ani în sus, care au ocazia să învețe lucruri noi despre lumea care-i înconjoară, să descopere diversitatea incredibilă a textilelor în natură și să-și imagineze o frântură din lumea viitorului.

Expoziția este compusă din 3 părți: cea pedagogică, în care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, prin materiale complementare – dosar pedagogic, chestionar ludic sau vizite interactive - cea științifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor și cea artistică, pentru că noile fibre și proprietățile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii și designerii.

„Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naștere unei fibre, unui fir, unei țesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducție, apretare și microîncapsulare, capătă proprietăți cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îți pot modifica anumite condiții fizice în funcție de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice...” - Caroline David, curatorul expoziției.

Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, la inițiativa lille3000, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică la științe aplicate. De la prima ediție, expoziția Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediții (2006, respectiv 2008), expoziția actuală include noile descoperiri și pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer și pe invenții demne.

Expoziţia temporară beneficiază de un catalog bilingv (franceză-engleză), ce va fi pus în vânzare la MNIR și Libraria Franceză Kyralina din București, la prețul de 85 lei.
Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 15 octombrie – 17 noiembrie 2013 şi va putea fi vizitată în zilele de marți, miercuri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 10.00 – 18.00 şi în zilele de joi şi vineri între 11.00 – 19.00.

În perioada menţionată, accesul vizitatorilor în cadrul expoziţiei se va face prin intrarea B a muzeului, din Str. Poștei colț cu Stavropoleos.

Programul special de vizitare a expoziţiei, tarifele de acces, precum şi mai multe detalii, sunt disponibile pe site-ul MNIR, la adresa: http://www.mnir.ro/
 

 

Beautiful Yesterday, expoziție vintage la GALATECA

  • Arta
  • Fashion
  • vestimentaţie
Institutie gazda: 
GalAteCa
Exponate: 
vestimentaţie
Sectiune: 
Arta
Fashion
Vernisaj: 
16 Mar 2013 - 16:00
Durata: 
16 Mar 2013
Locatia expozitiei: 

 

 

 

 

București, 12 martie 2013 – GALATECA, prima galerie de artă aplicată deschisă în București, propune publicului o expoziție în oglindă în cadrul The Rest is Tomorrow. Vernisajul Beautiful Yesterday va avea loc sâmbătă, 16 martie, între orele 16.00 și 20.00 și este gândit în jurul conceptului probează și pozează astfel încât vizitatoarele vor putea experimenta un look vintage şi dacă vor dori, vor fi fotografiate cu obiectul vestimentar favorit.
 
The Rest is Tomorrow continuă şi se îmbogăţeşte la Galeria GALATECA cu o serie de piese vintage prețioase ce fac parte din colecții private. Creațiile contemporane ale celor șase designeri, Doina Levintza, Irina Schrotter, Andreea Bădală, Lucian Broscăţean, Dinu Bodiciu şi Carla Szabo se vor oglindi într-o istorie scrisă cu creativitate şi ingeniozitate ce acoperă toată perioada dintre sfârşitul secolului al XIX-lea şi mijlocul secolului al XX-lea, oscilând între feminitatea absolută a dantelelor edwardiene şi minimalismul anilor '40 sau '60. 
 
„GALATECA se transformă într-un veritabil muzeu al modei,” spune Iulia Gorneanu, Project Manager GALATECA. „Colecției existente i se alătură bijuterii care au încadrat perfect chipurile rebele ale unor femei fatale, pălării care au cunoscut gândurile neştiute ale unor femei cuminţi, voalete ce au ascuns lacrimile unor femei frumoase, poşete ce au tăinuit mesaje pătimaşe, evantaie ce au ascuns priviri îndurerate, geloase, timide, fericite, nefericite. Îndrăgostite...” a mai adăugat colecționara.
 
Exponatele fac parte din colecţiile Oana Creţu, Cristina Deutsch, Raluca Alexandru şi Iulia Gorneanu.
Colecţia personală a Oanei Creţu este una din cele mai importante colecţii de modă veche din România, cu piese datând chiar şi din sec. al XVIII-lea. Unul dintre promotorii curentului vintage în ţară, Oana Creţu a deschis primul magazin vintage online în 2006 - Vintage Boutique.
Cristina Deutsch, o prezență critică şi autentică, animă blogosfera vintage prin numeroasele sale activităţi în domeniu: cel mai mare magazin vintage din România (Vintage Wardrobe), blogul de „poliţie" vintage, prezențe la târgurile de profil.
Raluca Alexandru este un colecţionar specializat pe pălării - un fascinant accesoriu de modă reintrat de curând în atenţie. Colecţia numără peste 400 de obiecte, din perioada 1815-1960.
Iulia Gorneanu este o colecţionară în stilul clasic al doamnelor din alte vremuri, o colecţionară de bun gust în primul rând. Colecţia ei este centrată pe fineţea tehnicii şi cuprinde cele mai variate piese, de la valoroase straie tradiţionale româneşti, la pălării, poşete, dantelă veche.
Expoziția Beautiful Yesterday poate fi vizitată la GALATECA între 16 martie și 20 aprilie.
 
 
 
Pentru mai multe detalii vizitați site-ul www.galateca.ro.
 
 

 

FESTA DI CARNEVALE / PETRECERE DE CARNAVAL la Muzeul Ţăranului Român

  • Alessandro Zanchini
  • artişti de stradă
  • costume
  • Davide Toffanin
  • Dino Bacciolo
  • Etnografie
  • Foto
  • fotografie
  • Gianni Avеsani
  • Giuseppe Martini
  • Institutul Italian de Cultură
  • Mapamond
  • măşti
  • Muzee
  • Renato Fornaseri
  • Renato Greco
  • vestimentaţie
Organizator: 
Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso"
Institutie gazda: 
Muzeul Ţăranului Român
Exponate: 
fotografie
vestimentaţie
Sectiune: 
Etnografie
Foto
Mapamond
Muzee
Vernisaj: 
21 Feb 2013 (All day)

COMUNICAT DE PRESĂ

 Institutul Italian de Cultură din Bucureşti are plăcerea de a vă informa că începând de luni 18 până pe 28 februarie 2013 la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Foaier (Str. Monetăriei 3, Bucureşti) este deschisă expoziţia colectivă de fotografie intitulată

MĂŞTI LA VENEŢIA.

Expoziţia, care prezintă circa şaizeci de fotografii de Renato Fornaseri, Gianni Avеsani, Dino Bacciolo, Renato Greco, Davide Toffanin, Alessandro Zanchini, Giuseppe Martini are scopul de a ne da o idee cât se poate de bogată şi de vivace despre lumea fascinantă a Carnavalului de la Veneţia, unde fantezia, culorile, bucuria şi plăcerea vieţii sunt trăite la maxim.

Sensibilităţile artistice ale autorilor ne dau posibilitatea de a intra în detaliile acestei lumi ireale, în care ne putem integra şi cu care ne putem identifica, nu ca spectatori, ci ca participanţi. Măştile şi veşmintele fastuoase ne răpesc identitatea, dar, în acelaşi timp, ne dau tuturor posibilitatea de a fi protagonişti. Acesta este de fapt adevăratul sens al Carnavalului, o sărbătoare comună, în care fiecare se integrează în mod spontan şi contribuie la buna dispoziţie şi la atmosfera multicoloră.

În cadrul acestei expoziţii spectaculoase Institutul Italian de Cultură organizează joi 21 februarie 2013 la ora 19.00.

PETRECERE DE CARNAVAL

care îşi propune să reproducă atmosfera de veselie trăită în această perioadă în multe pieţe din Italia. Vom putea să observăm cu admiraţie imagini artistice care ne vor conduce în pieţele sau pe aleile veneţiene, dar şi să ascultăm muzică de Vivaldi, Albinoni, Benedetto Marcello şi alţi compozitori veneţieni, să admirăm spectacolul oferit de artişti de stradă şi de acrobaţi şi, în fine, să degustăm dulciuri tipice pentru carnaval din diferite regiuni italiene.

Vă invităm pe toţi să veniţi la petrecere în costume sau cu măşti şi să vă aduceţi contribuţia de bună dispoziţie, veselie şi fantezie.

Intrarea este gratuită şi deschisă tuturor celor care au chef de distracţie.

 

"Bucharest Christmas Market"/ Târgul de Crăciun Bucureşti 2012

  • Arta
  • artă decorativă
  • arta populara
  • arte textile
  • bijuterii
  • ceramica
  • Etnografie
  • vestimentaţie
Institutie gazda: 
Piaţa Universităţii
Exponate: 
artă decorativă
arta populara
arte textile
bijuterii
ceramica
vestimentaţie
Sectiune: 
Arta
Etnografie
Vernisaj: 
5 Dec 2012 - 19:00
Durata: 
5 Dec 2012 - 3 Jan 2013

Un elev olimpic la matematică, asistat de primarul general al capitalei, Sorin Oprescu şi de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a aprins miercuri seară, din Piaţa Universităţii, luminile de sărbători în Bucureşti şi a dat astfel startul sărbătorilor de iarnă.

Luminile au fost aprinse la ora 19.00, de pe esplanada cu statui din Piaţa Universităţii, de către Cosmin Ştefan Gramatovici, în vârstă de 16 ani, elev la Colegiul Naţional "Tudor Vianu" din Capitală, câştigător al medaliei la aur la concursuri internaţionale de matematică.

"La mulţi ani, Bucureşti, la mulţi ani, România!", le-a spus Oprescu, după aprinderea luminilor, bucureştenilor veniţi la Universitate pentru acest eveniment.

Ministrul Educaţiei i-a mulţumit primarului general pentru că a oferit posibilitatea de a aprinde becurile de sărbători unui olimpic internaţional. "Primarul general mi-a făcut o surpriză deosebită că a oferit posibilitatea unui olimpic internaţional de a deschide sărbătorile în Bucureşti. Atât el, cât şi fratele lui provin dintr-o familie de profesori şi cred că merita acest lucru", a spus Ecaterina Andronescu.Sorin Oprescu a spus că este bucuros că a putut aduce bucureştenilor un moment de bucurie şi a precizat că, de acum încolo, esplanada cu statui din Piaţa Universităţii va fi locul unde vor fi organizate evenimentele de Crăciun.

Potrivit municipalităţii, miercuri seară, au fost aprinse luminile pe bulevardele Magheru, Nicolae Bălcescu, I. C. Brătianu, Unirii, de la Piaţa Unirii până la Palatul Parlamentului şi de la Palatul Parlamentului până la intersecţia cu Mircea Vodă, Lascăr Catargiu şi Regina Elisabeta, dar şi pe Şoseaua Kiseleff şi în Piaţa Victoriei, pe Calea Victoriei, la Arcul de Triumf, în Centrul Istoric, în Piaţa Constituţiei, Piaţa Regelui, Piaţa George Enescu şi Piaţa Universităţii.

În noaptea de miercuri spre joi, vor fi aprinse luminile pe Calea Dorobanţi, Bd. Aviatorilor, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, Piaţa Charles de Gaulle, Piaţa Rosetti, Bulevardul Carol şi cele de la Piaţa Presei Libere.

Joi, ornamentele de sărbători vor lumina şi la intrarea în Bucureşti de pe DN1, A2 şi A1, la intrarea în Bucureşti dinspre Giurgiu, pe Bd. Tineretului, la intrarea în Parcul Tineretului, pe Bd. Ferdinand, în Piaţa Operei, precum şi pe Calea Dorobanţilor, între Piaţa Dorobanţi şi Şoseaua Ştefan cel Mare.

Ornamentele puse de municipalitate în Bucureşti au, în total, aproximativ 2,7 milioane de beculeţe de tip LED.La evenimentul de miercuri seară, un alai format din 50 de crăciuniţe şi de 50 de tineri au purtat făclii aprinse, iar corul de copii Andante a interpretat colinde.

Nu au lipsit nici "zânele" şi "spiriduşii" Moşului aducător de daruri, care au creat povestea magică a Crăciunului, în timp ce echipa "Chambres d’OR", formată din artiştii Monica Păduraru, Diana Patriciu şi Chris Agnew, a realizat picturi pe sticlă specifice sărbătorilor de iarnă, proiectate pe sediile BCR şi RAPPS din vecinătatea esplanadei cu statui. O altă proiecţie a fost făcută pe clădirea Universităţii.

Odată cu aprinderea luminilor, a fost deschis târgul de Crăciun al Capitalei, organizat de reprezentanţii Primăriei Capitalei, prin CreArT - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie, în noul spaţiu pietonal creat deasupra parcării subterane de la Universitate.

Târgul, denumit "Bucharest Christmas Market", va fi deschis până în 3 ianuarie 2013, pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.

Astfel, în centrul Capitalei, toţi bucureştenii vor putea vizita târgul de Crăciun, în care sunt deschise 65 de căsuţe decorate de sărbătoare. Anul acesta, bradul de Crăciun are 17 metri, a fost amplasat în cadrul târgului şi a fost împodobit cu 2.500 de becuri galbene şi 600 de lucrări de artă ce formează un puzzle, în vârful bradului fiind aşezaţi doi îngeri cu trâmbiţe.

Copiii care vor vizita târgul de Crăciun vor avea ocazia de a vedea şi sania cu reni şi Casa lui Moş Crăciun.

Primarul Capitalei a vizitat chiar miercuri seară Casa lui Moş Crăciun. El s-a declarat încântat de modul în care arată târgul de Crăciun, precizând că cel mai mult îi place bradul.

Întrebat ce-şi doreşte de Moş Nicolae, Oprescu a răspuns: "Nu ştiu, trebuie să fie o surpriză. De ani de zile îmi aşez ghetuţele, însă, în ultima perioadă, Moşul a fost cam sărac".

Organizatorii au precizat că la "Bucharest Christmas Market" vor fi prezenţi meşteri populari care au pregătit pentru vizitatori obiecte tradiţionale, ceramică pictată, lemn cioplit, icoane şi pânzeturi brodate, costume şi măşti tradiţionale, jucării din lemn şi instrumente muzicale.

În căsuţele de pe aleile târgului se găsesc obiecte şi podoabe specifice Crăciunului, globuri pictate manual, coroniţe, ghirlande de brad, precum şi lumânări parfumate.

Nu vor lipsi nici produsele gastronomice tradiţionale, turta dulce, cozonaci, prăjiturile pentru Crăciun, dar şi alte produse specifice perioadei, care vor putea fi cumpărate şi de la cele două trăsuri prezente în cadrul târgului. Produsele pot fi gustate alături de vin fiert, care va fi servit în căni speciale, pe care vizitatorii le pot lua acasă drept suvenir.

La crearea decorurilor pentru târgul de Crăciun, au fost folosite zece tone de cetină, cu peste 3.000 de becuri colorate, şi aproximativ un kilometru de ghirlande luminoase.

Odată cu organizarea acestui târg, Capitala este inclusă în reţeaua internaţională a celor mai importante târguri de Crăciun din Europa - Christmas Markets, fiind, oficial, membru al acesteia.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, pe perioada sărbătorilor, vor fi organizate mai multe concerte, precum şi o campanie umanitară, intitulată "Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun".

Spectacolele şi concertele vor avea loc pe scena amplasată în Piaţa Universităţii. Loredana şi Agurida, Călin Geambaşu Band, baletul Edi Stancu, Narcisa Suciu, Paula Seling, Ducu Bertzi, DJ Project şi Adela Popescu, Taxi, Bere Gratis şi Provincialii vor susţine spectacole alături de cântăreţi de muzică populară, printre aceştia regăsindu-se nume ca Gheorghe Turda, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu, Gelu Voicu, Lavinia Goste, Marius Zorilă şi Orchestra Naţională de Tineret, dar şi ansambluri de muzică populară, grupuri de copii, colindători şi ansambluri de datini şi obiceiuri. Accesul publicului la toate concertele organizate în acest loc va fi liber pe toată durata târgului de Crăciun.

Reprezentaţii municipalităţii precizează că la Casa lui Moş Crăciun, vizitatorii vor putea dona jucării şi cărţi, în cadrul campaniei "Dăruieşte, fii mai bun! Şi tu poţi fi Moş Crăciun!"

(Mediafax, Bucureşti 5 decembrie 2012)
http://www.mediafax.ro/social/luminile-de-craciun-au-fost-aprinse-in-aceasta-seara-in-centrul-capitalei-live-video-10373250 

 

 

Ritualuri venezuelene la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

  • Ambasada Republicii Bolivariene a Venezuelei în România
  • Arta
  • arta populara
  • Etnografie
  • Mapamond
  • Muzee
  • vestimentaţie
Institutie gazda: 
Muzeul Ţăranului Român
Exponate: 
arta populara
vestimentaţie
Sectiune: 
Arta
Etnografie
Mapamond
Muzee
Vernisaj: 
14 Nov 2012 (All day)
Durata: 
14 Nov 2012 - 21 Nov 2012

14 - 21 noiembrie, Sala Acvariu

Ambasada Republicii Bolivariene a Venezuelei în România şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă invită la vernisajul expoziţiei etnografice şi artizanale Ritualuri venezuelene, care va avea loc miercuri, 14 noiembrie, ora 17.00, la Sala Acvariu.

Evenimentul face parte din seria de activităţi culturale dedicate Lunii Culturii Venezuelene (12 octombrie-14 noiembrie 2012).

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 21 noiembrie 2012, la Sala Acvariu.

 

 

 

Cărările Timpului. O plimbare japoneză prin cele patru anotimpuri

  • Ambasada Japoniei în România
  • ARC
  • Arta
  • arte textile
  • Asociaţia Chado Urasenke Tankokai România
  • Asociaţia Rădăcini Culturale
  • bonsai
  • bonseki
  • Etnografie
  • haiga
  • kimonouri
  • Mapamond
  • origami
  • vestimentaţie
Institutie gazda: 
Teatrul Odeon
Exponate: 
arte textile
vestimentaţie
Sectiune: 
Arta
Etnografie
Mapamond
Vernisaj: 
12 Oct 2012 (All day)

Ambasada Japoniei în România şi Asociaţia Chado Urasenke Tankokai România în parteneriat cu Teatrul Odeon şi Asociaţia Rădăcini Culturale (ARC) vă invită să fiţi oaspeţi într-o casă de ceai, vineri, 12 octombrie 2012, la Sala Studio a Teatrului Odeon.

Organizatorii o au ca invitată pe doamna Michiko NOJIRI, maestră de ceremonia ceaiului care locuieşte în Italia şi conduce Asociaţia Urasenke Europa, pentru două demonstraţii de Chanoyu deschise publicului (intrare liberă), începând cu ora 16:00, respectiv ora 18:30.

Sensei NOJIRI va fi asistată de maestrul de ceai, Gabriel SOGA CĂCIULĂ şi de membrii Asociaţiei Tankokai România şi va răspunde la finalul demonstraţiilor întrebarilor din public. Asociaţia Tankokai România organizează cursuri de ceremonia ceaiului pentru cei interesaţi şi are deja membri care s-au dedicat acestei arte după doar câteva şedinţe la sediul asociaţiei.
În deschiderea evenimentului, de la ora 15:00, sunteţi invitaţi să admiraţi în Galeria Odeon, expoziţia de kimonouri, haiga, bonsai, origami şi bonseki intitulată Cărările Timpului – O plimbare japoneză prin cele patru anotimpuri, răstimp în care puteţi schimba opinii despre ce iubiţi din cultura niponă cu organizatorii: ARC – Asociaţia Rădăcini Culturale (preşedinte Camelia Adriana Peck), doamnele Ioana Dinescu şi Constanţa Erca (pasionate de Haiku şi Haiga) şi Asociaţia Ro-Bonsai (preşedinte Lucian Radu Rusu).

Pentru fiecare sesiune de ceremonia ceaiului intrarea publicului se va face cu 15 minute înainte (accesul nu va fi permis în sală după începerea demonstraţiilor), iar între cele două sesiuni de ceai (ora 18:00), doamna Ioana Dinescu şi doamna Constanţa Erca vă invită la lansarea unui proiect inedit: Calendarul Haiku 2013 şi la o scurtă discuţie despre natură, anotimpuri şi culori în cultura niponă cu doamna Camelia Adriana Peck, profesor de limba japoneză.
 

Colectia Regala de arta traditionala - Regina Elena

  • arta populara
  • Bucuresti
  • Etnografie
  • Fashion
  • Muzee
  • vestimentaţie
Institutie gazda: 
Muzeul Ţăranului Român
Exponate: 
arta populara
vestimentaţie
Sectiune: 
Etnografie
Fashion
Muzee
Vernisaj: 
10 May 2008 (All day)
Durata: 
10 May 2008 - 10 Jun 2008

Muzeul National al Taranului Roman si Asociatia pentru Dezvoltare Durabila – Savarsin au placerea sa va invite in ziua de sambata, 10 mai 2008, la ora 11, in Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei „Colectia Regala de arta traditionala – Regina Elena”.

Reginele si Principesele Romaniei au purtat o mare parte din aceste vesminte de zi cu zi sau vesminte de sarbatoare la diverse ocazii pretuindu-le pentru eleganta si frumusetea lor fara cusur.

Evenimentul va avea loc in prezenta Majestatilor Lor Regele Mihai si Regina Ana si a Altetelor Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu.

Expozitia va fi deschisa in perioada 10 mai – 10 iunie 2008, de marti pana duminica, intre orele 10 – 18.
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • ›
  • »
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact