Acasă

Primary links

  • Stiri
  • Arta
  • Fotografie
  • Muzica
  • Muzee
  • Teatru
  • Etnografie
  • Jazz &...
  • Mapamond
  • Fashion
  • Parteneri
  • Links
  • Contact
Acasă

fotografie

Expozitie de fotografie Daniel Mordzinski la Institutul Cervantes

  • Arta
  • Foto
  • fotografie
  • Institutii culturale
  • Mapamond
Institutie gazda: 
Institutul Cervantes Bucureşti
Exponate: 
fotografie
Sectiune: 
Arta
Foto
Institutii culturale
Mapamond
Vernisaj: 
16 Apr 2014 (All day)
Durata: 
16 Apr 2014 - 30 May 2014

Instituto Cervantes din Bucuresti gazduieste expozitia de fotografie

De tinta y luz. Una mirada al alma de las letras hispanoamericanas

de Daniel Mordzinski

Miercuri, 16 aprilie 2014

Ora 18:30 Prezentarea expozitiei, sustinuta de Daniel Mordzinski

Sala Auditorium a Instituto Cervantes, Bd. Regina Elisabeta 38, Bucuresti

Ora 19:30 Vernisaj

Sala de expoziţii a Instituto Cervantes, Bd. Regina Elisabeta 38, Bucuresti

Expoziţia va fi deschisă până in data de 30 mai 2014.

 

Daniel Mordzinski (Buenos Aires, 1960)

Cunoscut drept «fotograful scriitorilor», Daniel Mordzinski lucreaza de mai bine de treizeci de ani la un ambitios «atlas uman» al literaturii iberoamericane. Fotograful argentinian stabilit la Paris a facut portretele reprezentantilor celor mai de seama ai literaturii de limba spaniola. Talentul si exceptionala sa sensibilitate literara i-au adus stima si prietenia scriitorilor fotografiati. Mordzinski devine astfel complicele a trei generatii de scriitori, unind sub privirea aparatului de fotografiat cele doua tarmuri ale Atlanticului. A fost fotograful oficial al unui numar important de întalniri literare între care Salonul de Carte Iberoamericana de la Gijón, prestigiosul festival literar HAY Festival, apoi LEV de la Matosinhos si VIVAMERICA de la Madrid. Lucrarile sale, care au fost expuse în marile muzee din America Latina si în cele mai importante centre si festivaluri europene, se regasesc si în prestigioase colectii de fotografie contemporana.

 

 

Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti

  • carte
  • fotografie
  • Muzee
  • obiecte personale
  • tehnica
Institutie gazda: 
Muzeul UPB
Exponate: 
carte
fotografie
obiecte personale
tehnica
Sectiune: 
Muzee
Vernisaj: 
3 Dec 2003 (All day)

Primul muzeu tehnic din Romania atestat documentar la 24.12.1884

In baza hotararii Biroului Senatului din data de 14.12.2000, rectorul a emis Decizia Nr. 42/52 privind infiintarea Comisiei pentru organizarea Muzeului Universitatii Politehnica din Bucuresti.
Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor din Ministerul Culturii si Cultelor, analizand documentatiile transmise de UPB, a avizat infiintarea Muzeului Universitatii Politehnica din Bucuresti la data de 10.07.2001.

In luna septembrie 2001, s-a obtinut si avizul de specialitate al Muzeului Municipiului Bucuresti privind cladirile cu valoare de patrimoniu din incinta Polizu implicate in acest proiect prin care se arata ca sunt inscrise ca monumente de importanta nationala cladirile Scolii de Poduri si Sosele (corpurile A + B si F), ale Scolii de Arte si Meserii (corpurile L, T, O [partial], Cm, R, precum si corpurile M si N, urmand a fi declarat monument tehnic si corpul H Tunel Aerodinamic.

Prin Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Nr. 4825/24.10.2001 se aproba schimbarea destinatiei cladirilor corp M si N din incinta Polizu, din spatii de invatamant in spatii pentru Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

In luna ianuarie 2002 s-a incheiat cu S.C. Proiect Bucuresti S.A. un contract privind elaborarea documentatiei Amenajarea Muzeului Universitatii Politehnica din Bucuresti.
In perioada februarie-decembrie 2003, s-au reabilitat si amenajat pentru expunere 5 spatii din corpul M, avand o suprafata totala de 285 metri patrati, treptat constituindu-se atat fondul muzeal cat si structura de personal a Muzeului, care in luna decembrie 2003 numara 8 persoane.

Muzeul Universitatii Politehnica s-a deschis oficial pe data de 3 decembrie 2003, cu inalta participare a Domnului Presedinte al Romaniei Ion Iliescu. Festivitatea de deschidere a fost prilejuita si de comemorarea a 185 de ani de la primele cursuri de inginerie in limba romana tinute de Gheorghe Lazar, in Bucuresti, la Scoala de la Sf. Sava si a 135 de ani de la prima atestare documentara a existentei Bibliotecii Centrale a Scolii.

Patrimoniul Muzeului, prezentat in spatiile expozitionale sau aflator in depozit (in vederea reconditionarii sau in rezerva expozitionala), s-a constituit din donatii si prin transferuri din gestiunile catedrelor.

Dintre donatii mentionam pe cele facute de sau in memoria: Valerian L. Ciofu, Radu Chisleag, Sandu Marin, Doina Mihail, Ovidiu Muntean, Mihai Popescu, Cerchez Lidia-Cecilia, Neculai Paduraru, Stefan Paraschiv, Antonio Eleutherio Suena de Carma (Portugalia), Hagin Faust (Germania), Georgescu Maria, Mihaela Andrei si Anca Dobrescu, Carese Bogdan, Vasile Toadere, Ecaterina Manilici, Silviu Dragomir, Bucur Constantin, Constantin Anton Rohr.

Au transferat obiecte la Muzeu urmatoarele facultati, catedre, departamente si colegii:

Colegiul Universitar nr. 2, Departamentul de fizica,
Catedra de rezistenta materialelor,
Catedra de inginerie chimica,
Catedra de tehnologie chimica anorganica,
Departamentul de management,
Laboratorul de combustibili.
Departamentul de cultura fizica si sport,
Catedra de telecomunicatii,
Catedra de ingineria si managementul elaborarii metalelor,
Catedra de procesarea materialelor si ecometalurgie,
Catedra de masini si sisteme de productie,
Facultatea de transporturi,
Catedra de chimie organica,
Catedra de echipament termotehnic clasic si nuclear,
Catedra de telecomenzi feroviare,
Catedra de mecanica fina,
Facultatea de energetica,
Catedra de material rulant cale ferata,
Catedra de stiinta materialelor si metalurgie fizica,
Catedra de hidraulica,
Facultatea de electrotehnica,
Facultatea de inginerie aerospatiala,
Facultatea de automatica si calculatoare.

Expozitia actuala, prezentata cu ocazia deschiderii Muzeului, este alcatuita din aproximativ 5000 de exponate foarte valoroase pe care va invitam sa le vizionati in Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

 

 

„Cărţi şi Bucate“ la Institutul Cervantes. Expoziţie de fotografie

  • Andrea Costas
  • Arta
  • Foto
  • fotografie
  • Institutii culturale
  • Mapamond
  • Yolanda Castaño
Institutie gazda: 
Institutul Cervantes Bucureşti
Exponate: 
fotografie
Sectiune: 
Arta
Foto
Institutii culturale
Mapamond
Vernisaj: 
11 Apr 2013 - 18:30
Durata: 
11 Apr 2013 - 16 May 2013
Cocinando al pie de la letra / Cărţi şi Bucate
O sugestivă prezentare a relaţiei literatură-fotografie-gastronomie spaniolă
 
Instituto Cervantes din Bucureşti organizează joi, 11 aprilie, ora 18:30,  vernisajul expoziţiei de fotografie “Cocinando al pie de la letra” / “Cărţi şi bucate” precedat de o întâlnire cu autoarele expoziţiei, poeta Yolanda Castaño şi fotografa şi artista plastică Andrea Costas, autoarele cărţii galiciene “Cociñando ao pé da letra “ invitate de Instituto Cervantes din Bucureşti pentru a ne prezenta acest proiect recent al lor. 
Expoziţia care conţine 36 de fotografii ale unor scriitori atât din Galicia cât şi din restul Spaniei va rămâne deschisă până în data de 16 mai 2013.
 
Proiectul celor două artiste din Galicia a pornit de la o cercetare – artistică – a relaţiilor dintre literatură şi alte discipline cum ar fi gastronomia şi fotografia, dar şi a fotografiei ca proces creativ. Un pariu în favoarea literaturii ca meserie versus literatură ca inspiraţie, transă mistică sau muză. În paralel, cele două artiste şi-au propus să mute imaginea tradiţională pe care o avem despre scriitori, mereu sobră şi solemnă, a unor chipuri ascunse după coperta unei cărţi sau fotografiaţi de la înălţimea pupitrului de conferinţă, pentru a-i redescoperi atunci când taie o ceapă sau curăţă un cartof, în imagini foarte apropiate, intime, în ipostaze domestice cu care publicului, în general, îi este mult mai uşor să se identifice.
Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil 1995
În această expoziţie (şi în prezentarea video care o însoţeşte), gastronomia devine firul conducător către o mai mare apropiere de poezie, eseu sau literatură dramatică, trecând prin bucătărie. Iar fotografia, care captează şi reflectă această apropiere, se află în situaţia de a împărtăşi aceleaşi strategii creative atât cu literatura, cât şi cu bucătăria, generând imagini lirice şi savuroase, narative şi suculente, în încercarea de a conecta două lumi creative, aparent foarte îndepărtate. 
 
Yolanda Castaño (Santiago de Compostela, 1977) este poetă, filolog, artistă video, jurnalistă. Este co-prezentatoare a unui program cultural al TV Galicia, conduce ateliere şi întâlniri de poezie şi prezintă recitaluri multimedia atât în Spania, cât şi în străinatate. Yolanda Castaño a primit Premiul Naţional al Criticii 1999, Premiul Espiral Maior 2007 şi Premiul “Ojo Crítico” 2009 pentru volumele sale de poezie, actualmente cinci la număr, ediţii bilingve (galiciană-castiliană), publicate la faimoasa editură de poezie Visor şi trei cărţi de literatură pentru copii. Extrem de interesată de fuziunea dintre poezie şi alte limbaje creative, realizează experienţe poetice în care combină plastica, muzica, performance, dansul şi audiovizualul, fie singură, fie alături de grupul ei “Tender a man”. Opera sa a fost publicată în reviste, volume colective şi antologii, iar autoarea a fost prezentă la numeroase întâlniri şi festivaluri de poezie din Europa şi America, poemele ei fiind traduse în engleză, italiană, germană, arabă, chineză, japoneză, rusă, slovenă, lituaniană şi poloneză. 
 
Andrea Costas (Vigo, 1978) este artistă plastică şi profesoară de fotografie şi design. Creaţia sa artistică utilizează mijloace precum instalaţia, video, performance, dar recunoaşterea artistică derivă din lucrările sale fotografice. A fost distinsă cu premii şi burse precum VI Certame de Artes Plásticas de Ourense (2007), III Bolsa de Creación Fotográfica (Ayuntamiento de Santiago de Compostela 2005), Novos Valores (Pontevedra 2001) şi Premiul Concursului de Fotografie INJUVE (2002). Andrea a participat la numeroase expoziţii colective şi individuale precum Alivio (Sala Alterarte, Orense 2011); Marxes e mapas (Auditorio de Galicia, Santiago de Compostela, 2008); Mapas creativos. Novosnomesna arte galega (Galería Orígenes,La Habana, 2008); La jeune création photographique en Galicia (Toulousse, 2007). Opera ei este reflectată în numeroase publicaţii de specialitate, dar şi în două cărţi de fotografie a căror autoare este: Formas de Ser (CEF 2002), Personal e transferible (CEF 2006). Tematica cotidiană şi universală, reflectată din perspectiva emoţională şi tratată prin intermediul mai multor mijloace expresive, constituie caracteristica esenţială a lucrărilor acestei creatoare multidisciplinare.
 

 

 

Noches de Cabaret - expozitie de fotografie a artistei mexicane Eugenia Arenas

  • Arta
  • Eugenia Arenas
  • Foto
  • fotografie
  • Institutii culturale
  • Mapamond
Institutie gazda: 
Institutul Cervantes Bucureşti
Exponate: 
fotografie
Sectiune: 
Arta
Foto
Institutii culturale
Mapamond
Vernisaj: 
17 May 2013 - 18:00
Durata: 
17 May 2013 - 16 Jul 2013

Ambasada Mexicului in România si Instituto Cervantes organizeaza vineri, 17 mai, ora 18:00, in Sala de Expozitii a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38) , expozitia de fotografie “Nopti la Cabaret” a artistei mexicane Eugenia Arenas.
Expozitia va fi deschisa in perioada 17 mai – 16 iulie 2013.

Eugenia Arenas s-a născut în Ciudad de México și a studiat fotografia în diferite școli. Este foto-reporter la diverse ziare și fotograf de artă scenică și literatură la Centrul Național al Artelor. În afară de munca sa documentară despre cabarete, realizează cicluri de fotografii cu poeți și scriitori.

Ideea acestei expoziții a plecat de la un reportaj realizat în 2008, pentru a salva aceste localuri. Una dintre intenții a fost aceea de a lăsa o mărturie despre Mexicul de acum 70 de ani ".... în țară, să mergi la cabaret însemna să mergi se te distrezi și să dansezi fară nicio prejudecată. Când am intrat în cabaret, am întâlnit femei minunate; sunt ca actrițele care, atunci când ajung la cabaret, se schimbă, se fac frumoase și lasă problemele afară. Această expoziție este un omagiu adus tuturor celor care muncesc noaptea... ”

Selecția este alcătuită din 34 de imagini în alb și negru, realizate în format analog, cu o cameră mecanică de 35 de milimetri, cu developare manuală. Fotografiile au fost făcute fără blitz, doar cu lumina naturală, creând texturi inedite. Expoziția “NOPȚI LA CABARET” a fost prezentată în Ciudad de México, apoi în Madrid, Los Ángeles, San Francisco și Sankt Petersburg.

 

 

FESTA DI CARNEVALE / PETRECERE DE CARNAVAL la Muzeul Ţăranului Român

  • Alessandro Zanchini
  • artişti de stradă
  • costume
  • Davide Toffanin
  • Dino Bacciolo
  • Etnografie
  • Foto
  • fotografie
  • Gianni Avеsani
  • Giuseppe Martini
  • Institutul Italian de Cultură
  • Mapamond
  • măşti
  • Muzee
  • Renato Fornaseri
  • Renato Greco
  • vestimentaţie
Organizator: 
Institutul Italian de Cultura "Vito Grasso"
Institutie gazda: 
Muzeul Ţăranului Român
Exponate: 
fotografie
vestimentaţie
Sectiune: 
Etnografie
Foto
Mapamond
Muzee
Vernisaj: 
21 Feb 2013 (All day)

COMUNICAT DE PRESĂ

 Institutul Italian de Cultură din Bucureşti are plăcerea de a vă informa că începând de luni 18 până pe 28 februarie 2013 la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Foaier (Str. Monetăriei 3, Bucureşti) este deschisă expoziţia colectivă de fotografie intitulată

MĂŞTI LA VENEŢIA.

Expoziţia, care prezintă circa şaizeci de fotografii de Renato Fornaseri, Gianni Avеsani, Dino Bacciolo, Renato Greco, Davide Toffanin, Alessandro Zanchini, Giuseppe Martini are scopul de a ne da o idee cât se poate de bogată şi de vivace despre lumea fascinantă a Carnavalului de la Veneţia, unde fantezia, culorile, bucuria şi plăcerea vieţii sunt trăite la maxim.

Sensibilităţile artistice ale autorilor ne dau posibilitatea de a intra în detaliile acestei lumi ireale, în care ne putem integra şi cu care ne putem identifica, nu ca spectatori, ci ca participanţi. Măştile şi veşmintele fastuoase ne răpesc identitatea, dar, în acelaşi timp, ne dau tuturor posibilitatea de a fi protagonişti. Acesta este de fapt adevăratul sens al Carnavalului, o sărbătoare comună, în care fiecare se integrează în mod spontan şi contribuie la buna dispoziţie şi la atmosfera multicoloră.

În cadrul acestei expoziţii spectaculoase Institutul Italian de Cultură organizează joi 21 februarie 2013 la ora 19.00.

PETRECERE DE CARNAVAL

care îşi propune să reproducă atmosfera de veselie trăită în această perioadă în multe pieţe din Italia. Vom putea să observăm cu admiraţie imagini artistice care ne vor conduce în pieţele sau pe aleile veneţiene, dar şi să ascultăm muzică de Vivaldi, Albinoni, Benedetto Marcello şi alţi compozitori veneţieni, să admirăm spectacolul oferit de artişti de stradă şi de acrobaţi şi, în fine, să degustăm dulciuri tipice pentru carnaval din diferite regiuni italiene.

Vă invităm pe toţi să veniţi la petrecere în costume sau cu măşti şi să vă aduceţi contribuţia de bună dispoziţie, veselie şi fantezie.

Intrarea este gratuită şi deschisă tuturor celor care au chef de distracţie.

 

Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele şi fotografia de război

  • Alfonso Sánchez
  • Arta
  • Augustí Centelles
  • David Seymour
  • Estanislao de Grandes Pascual
  • Foto
  • fotografie
  • Francisco de Goya
  • Gerda Taro
  • gravură
  • Juan Bordes
  • Juan Carlos Vidal
  • Mapamond
  • Muzee
  • Robert Capa
  • Roxana Theodorescu
Institutie gazda: 
Muzeul Naţional de Artă al României
Exponate: 
fotografie
gravură
Sectiune: 
Arta
Foto
Mapamond
Muzee
Vernisaj: 
29 Nov 2012 - 18:00

COMUNICAT DE PRESĂ

Goya, cronicarul tuturor războaielor:
Dezastrele şi fotografia de război

Expozitia: Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele şi fotografia de război
Conferinţă de presă: joi, 29 noiembrie 2012, orele 11.00
Vernisaj: joi, 29 noiembrie 2012, orele 18.00
Durata expozitiei: 2 decembrie 2012 – 27 ianuarie 2013
Locul: Muzeul Național de Artă al României, Rotonda sălii Auditorium
Program de vizitare: miercuri – duminică, 10.00- 18.00
Gratuit: prima miercuri din lună

Muzeul Naţional de Artă al României şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită joi, 29 noiembrie 2012, orele 11.00 la conferinţa de presă prilejuită de deschiderea expoziţiei Goya, cronicarul tuturor războaielor: Dezastrele şi fotografia de război. Evenimentul are loc în Rotonda sălii Auditorium a MNAR (intrarea din str. Ştirbei Vodă nr. 1).

Vernisajul are loc joi, 29 noiembrie 2012, orele 18.00, în prezenţa doamnei Roxana Theodorescu, Director General al Muzeului Naţional de Artă al României, a Excelenţei Sale domnul Estanislao de Grandes Pascual, Ambasadorul Spaniei în România, a domnului Juan Carlos Vidal, Directorul Institutului Cervantes din Bucureşti şi a domnului Juan Bordes, curatorul expoziţiei.

Expoziţia prezintă cele 82 de gravuri din celebra serie Dezastrele războiului realizată de pictorul spaniol Francisco de Goya în perioada 1810-1820, care ilustrează scene din timpul războiului împotriva trupelor napoleoniene (Războiul de independenţă spaniol, 1808-1814).

Prin intermediul acestor gravuri, Goya denunţă ororile războiului: cruzimea, fanatismul, teroarea, nedreptatea, suferinţa şi moartea. Atitudinea sa imparţială, prin ilustrarea atrocităţilor comise de ambele tabere implicate în conflict, transformă actul creativ într-unul de protest, de condamnare a războiului, fără precedent în istoria artei.

În paralel cu gravurile lui Goya sunt expuse fotografii din timpul Războiului civil spaniol (1936-1939), eveniment care s-a aflat în atenţia presei internaţionale, beneficiind de prezenţa unor fotografi renumiţi precum Robert Capa, David Seymour, Gerda Taro, Augustí Centelles sau Alfonso Sánchez, cărora li se adaugă nenumăraţi fotografi locali sau anonimi.

Această alăturare este menită să extindă denunţul lui Goya până în zilele noastre, să identifice în discursul fotoreporterilor de război ecoul atitudinii lui Goya faţă de conflictele armate.

Dincolo de valoarea artistică şi calităţile tehnice incontestabile, gravurile din seria Dezastrelor au rol de mărturie (Am văzut, Aşa s-a întâmplat – sunt titlurile unor planşe), de cronică a unor evenimente reale. De un mare impact vizual, în aceste gravuri pot fi identificate caracteristici care anticipează estetica fotografiei de presă: evitarea compoziţiilor complexe, surprinderea spontanului, a insolitului, prezenţa zonelor parazitare de negru sau a zonelor goale care au rolul de a concentra atenţia asupra porţiunii din imagine care conţine informaţia principală.

În expoziţie gravurile sunt grupate pe şapte teme majore: frontul, victimele, execuţiile, exodul şi jafurile, foametea, ipostaze ale femeii în război şi perioada de după război – o critică la adresa regimului absolutist instaurat de regele Ferdinand al VII-lea.

Din vasta arhivă fotografică spaniolă a Războiului civil au fost selectate fotografii care corespund grupărilor tematice ale gravurilor lui Goya, tocmai pentru a pune în evidenţă forţa universală a imaginilor din seria Dezastrele războiului - precursoare a cronicilor fotografice ale viitoarelor războaie.

Goya a început seria Dezastrelor în 1810, dar ultimele plăci vor fi terminate spre 1820, timp în care a realizat mai multe planşe de probă şi a imprimat doar 3 exemplare complete ale seriei, sub titlul Fatalele consecinţe ale sângerosului război cu Bonaparte în Spania.
În 1862 Academia de Arte Frumoase San Fernando a achiziţionat 80 de plăci gravate din cadrul seriei, celelalte două fiind donate în 1870. Titlul Dezastrele războiului apare în prima ediţie publicată de Calcografia Naţională în 1863.
Până în prezent au fost imprimate şase tiraje ale seriei, iar primul tiraj complet, cu 82 de gravuri, a fost realizat în 1963.

 

 

„Direct pentru copii“. Expozitie de fotografie Andreea Macri, la Carturesti

  • Andreea Macri
  • Arta
  • Asociatia OvidiuRo
  • Carturesti
  • Foto
  • fotografie
  • Leslie Hawke
  • Maria Gheorghiu
  • Radu Pilat
  • Târlungeni Braşov
Institutie gazda: 
Cărtureşti
Exponate: 
fotografie
Sectiune: 
Arta
Foto
Vernisaj: 
12 Dec 2012 (All day)
Durata: 
12 Dec 2012 - 31 Dec 2012

Expozitie de fotografie organizata in sprijinul programului "Fiecare Copil in Gradinita" al Asociatiei OvidiuRo
Portrete de copii din satul Târlungeni, Braşov - by Andreea Macri

Asociația OvidiuRo, fondată de Leslie Hawke și Maria Gheorghiu, alaturi de Carturesti, de Radu Pilat – Managing Partner Heist Industries si de fotograful Andreea Macri (Fashion Director The One) lanseaza un proiect-pilot de strangere de fonduri cu ocazia Sarbatorilor.

OvidiuRo e una din organizatiile care au inteles ca donatiile per se nu ajuta decat punctual si in contextul unui moment. De aceea, ei au preferat sa construiasca un sistem, prin care sustin si prolifereaza educatia in randul copiilor cu probleme materiale, pornind de la gradinita.
Radu Pilat a descoperit o metoda inedita de a promova sistemul de sustinere a copiilor in gradinita denumit “Direct pentru Copii”, anume un proiect de fotografie. A ales o comunitate (satul Tarlungeni jud Brasov) si un fotograf. Pozele rezultate fac obiectul unei expozitii online (social media) si offline (Cafe Verona), dand posibilitatea doritorilor de donatii de a cunoaste “in persoana” copiii ajutati.

“Prin Direct pentru Copii recomandăm un sistem de donații pe termen lung prin care contribuția socială devine o investiție în viitorul țării și nu doar un simplu act de caritate”, spune Leslie Hawke.

“E extrem de important sa iei cunostinta cat mai personal cu acesti copii. Sunt extraordinari de destepti, de frumosi, de expresivi…Merita o sansa ca orice alti copii.” precizeaza Andreea Macri.

“Mi-as dori ca proiectul acesta, acum in faza pilot, sa cunoasca o ampla dezvoltare. La modul ideal ar trebui ca toti fotografii din tara sa se stranga, sa bata tara in lung si in lat si sa creeze o uriasa baza de date de portrete. Atunci sistemul de donatii OvidiuRo ar deveni o miscare” afirma Radu Pilat.

Campania Direct pentru Copii se bazează pe online banking și folosește serviciul debit direct/plată recurentă/plată programată (denumirea variază în funcție de bancă). Este o metodă simplă, sigură și ușor de folosit prin care donația se face o singură data (durează cinci minute) pe o perioadă mai lungă și are o frecvență lunară. Cu alte cuvinte, suma va fi trimisă către asociație în mod automat, fără ca donatorul să fie nevoit să inițieze tranzacția în fiecare lună: “Propunerea noastră pentru cei care cred că educația este singura șansă pentru copiii săraci, pentru ca ei să poată iesi din cercul vicios al sărăciei, este să doneze 50 de lei pe lună timp de un an. Acesta este costul tichetelor sociale pe care părinții copiilor din programul Fiecare Copil în Gradiniță le primesc lunar dacă își aduc copiii zilnic la grădiniță și dacă participă activ la activitățile cu copiii și alți părinți” explică directorul executiv al asociației, Maria Gheorghiu, care coordonează implementarea programului la nivel național.

Mecanismul campaniei presupune următorii pași:

Autentificați-vă în contul dumneavoastră de online banking
Setați Plată Recurentă Online, Ordin de Plată Programat, Transfer Programat,

(numele tranzacției poate varia în funcție de bancă) – AICI puteți găsi pașii detaliați pentru 21 de băncI

Introduceți suma, perioada (ex: 12 luni) și frecvența (lunar).
Introduceți detaliile beneficiarului (aflate mai jos):

Nume beneficiar: Asociatia OvidiuRo
Cod Fiscal: 16405035
Banca: RAIFFEISEN Bank

Pentru donaţii în RON:
RO13RZBR0000060010043248

Pentru donații în valută (SWIFT: RZBRROBU):
EUR – RO86RZBR0000060007140082
USD – RO64RZBR0000060007140090

Grădinița este esențială pentru copiii săraci care nu au parte de activitate intelectuală în mediul familial. Fără o educație timpurie de calitate, ei rămân cu mult în urma celorlalți copii și sunt condamnați să nu recupereze niciodată acest decalaj.

Prin programul Fiecare Copil în Gradiniță, care a obținut anul acesta premiul pentru cel mai bun program educațional în cadrul Galei Societății Civile, 1400 de copii dezavantajați din 41 de grădinițe din 12 județe (inclusiv București) au șansa să învețe lucruri pe care nu le pot afla de la părinții lor, majoritatea lipsiți de educație. Rata medie a prezenței zilnice la grădiniță a copiilor din program a ajuns la 85%, ceea ce înseamnă că aproape toți copiii frecventează zilnic grădinița, un rezultat fără precedent în astfel de comunități. Programul a început în anul 2010, însă fondatoarele asociației lucrează împreună de 12 ani și au derulat o serie întreagă de programe sociale cu scopul de a crește nivelul educațional al copiilor săraci.

“Pentru a continua să susținem copiii cu risc de abandon școlar și a determina guvernul să extindă programul la nivel național, avem nevoie de sprijin. Mai ales acum, când fondurile alocate de sectorul corporativ pentru ONG-uri au scăzut semnificativ. Alăturați-vă campaniei noastre pentru educația timpurie. Ar putea deveni gestul cu cel mai mare impact asupra viitorului pe care l-ați făcut anul acesta!” spune Leslie Hawke.

NOTA:
Mai multe detalii despre campania Direct pentru Copii se află pe site-ul asociației www.ovid.ro  unde găsiți și instrucțiuni de utilizare a serviciului debit direct pentru fiecare bancă.

Expozitia foto "DIRECT PENTRU COPII" este disponibila in Cafe Verona [Carturesti] (12- 31 decembrie) si pe pagina de facebook OvidiuRo

 

Charles Leirens – Inteligenţa privirii. Portrete de artişti 1933 – 1960

  • Arta
  • Foto
  • fotografie
  • Mapamond
  • Muzee
Institutie gazda: 
Muzeul Naţional de Artă al României
Exponate: 
fotografie
Sectiune: 
Arta
Foto
Mapamond
Muzee
Vernisaj: 
28 Sep 2012 (All day)
Durata: 
28 Sep 2012 - 2 Dec 2012

28 septembrie 2012 - 2 decembrie 2012
Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu

Muzeul Naţional de Artă al României, Wallonie-Bruxelles International, Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti şi Muzeul Fotografiei din Charleroi, Belgia vă invită la expoziţia de fotografie Charles Leirens – Inteligenţa privirii. Portrete de artişti 1933 – 1960, eveniment organizat în cadrul programului special prilejuit de aniversarea a zece ani de existenţă a Delegaţiei Wallonie-Bruxelles la Bucureşti.

Expoziţia prezintă o selecţie de 60 de fotografii-portret ale unor mari personalităţi culturale ale secolului XX - scriitori, muzicieni, artişti plastici, cineaşti, filosofi, istorici de artă -, realizate de Charles Leirens în perioada 1933-1960. Printre chipurile imortalizate de Leirens îi întâlnim în expoziţie pe: Eugen Ionescu, André Gide, Jean Cocteau, Paul Valéry, André Malreaux, Béla Bartók, Nicolas Nabokov, Marc Chagall, James Ensor, Aristide Maillol, René Magritte şi mulţi alţii. Lucrările provin de la Muzeul Fotografiei din Charleroi.

Cu studii în drept şi o bogată carieră de muzician, Charles Leirens (1888-1963) se face remarcat ca animator al vieţii culturale din capitala Belgiei, în calitate de fondator al Maison d’Art din Bruxelles – un loc în care se organizează spectacole, expoziţii, conferinţe şi dezbateri, dar mai ales un spaţiu în care artiştii se întâlnesc cu publicul lor, în care se stabilesc legături şi se fac schimburi de idei.

În 1933 Leirens redescoperă fotografia - o mai veche pasiune a sa - şi începe să realizeze, ca autodidact, primele portrete. Până la sfârşitul vieţii va realiza aproape 250 de portrete de artişti, mulţi dintre aceştia fiind prieteni apropiaţi de-ai lui.

Pentru Leirens, fotografierea unui artist înseamnă cel mai sincer şi autentic mijloc de a cunoaşte omul din spatele operei. Primele imagini îi suprind pe artişti în atitudini fireşti, naturale, într-un mediu familiar – adesea în locuinţa proprie, niciodată într-un studio de fotografie. Pe Leirens îl interesează expresivitatea chipurilor, gesturile caracteristice personajelor sale.

Din anii 1950 Charles Leirens se dedică în exclusivitate fotografiei, iar în portretele pe care le realizează se observă o preocupare accentuată pentru „regia” imaginii, pentru construcţia mai elaborată a compoziţiilor, favorizând accesoriile, elementele de recuzită în detrimentul modelului

Apeducte din Portugalia - expoziţie de fotografie Pedro Inácio, la MNIR

  • arhitectură
  • Camões
  • Foto
  • fotografie
  • Fundaţia Culturală “Elena Surdu-Stănescu”
  • Instituto da Cooperação e da Língua
  • Mapamond
  • Muzee
  • Muzeul Apei din Lisabona
  • Pedro Inácio
Institutie gazda: 
Muzeul Naţional de Istorie a României
Exponate: 
arhitectură
fotografie
Sectiune: 
Foto
Mapamond
Muzee
Vernisaj: 
16 Oct 2012 - 17:30
Durata: 
16 Oct 2012 - 28 Oct 2012

Marţi, 16 octombrie 2012, ora 17.30, Camões, Instituto da Cooperação e da Língua, Fundaţia Culturală “Elena Surdu-Stănescu” şi Muzeul Naţional de Istorie a României vă invită la inaugurarea Expoziţiei de fotografie “Apeducte din Portugalia”, semnată de Pedro Inácio, în Sala Lapidarium a MNIR.

Proiectul concretizat la Bucureşti prin intermediul Fundaţiei Culturale “Elena Surdu- Stănescu” şi al Camões, Instituto da Cooperação e da Língua în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, este mai mult decât o expoziţie de fotografie: el se integrează în dialogul artistic iniţiat în 2011 la Muzeul Apei din Lisabona, prin expoziţia Imagens de amor a Elenei Surdu Stănescu (sculptură) şi a Georgetei Grabovschi (pictură), organizată de Institutul Cultural Român.
Se construieşte astfel o cale de comunicare între expresii artistice diferite, pe care deschiderea către colaborare le-a adus mai aproape.

Apeductele, o prezenţă naturală în Portugalia, nu se numără printre reperele peisagistice din România. De aceea fotografiile lui Pedro Inácio sunt o invitaţie de a descoperi cum au apărut ele şi cum apoi oraşele au crescut în jurul lor. Expoziţia propune o altfel de călătorie prin Portugalia, o perspectivă mai complexă, care se adresează atât celor interesaţi de istorie, de arhitectură, cât şi celor interesaţi de specificul lusitan.
Acest patrimoniu cultural, difuzat pentru prima dată la nivel internaţional, evidenţiază monumente legate de istoria artei şi de aprovizionarea cu apă din Portugalia, construite, majoritatea, între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea. Structurile sunt prezentate în funcţie de localizarea geografică, de la nord la sudul ţării, un factor important pentru tipologia fiecărui apeduct.
Această iniţiativă fotografică urmăreşte atât cercetarea apeductelor portugheze, cât şi să aducă un tribut tuturor celor care le-au înfăptuit (portughezi şi străini,) punând accent pe arta şi priceperea cu care au construit o moştenire culturală şi istorică aparte. (Pedro Inácio)

Pedro Inácio este muzeolog, coordonatorul Muzeului de Apă a Companiei Portugheze a Apelor Libere (EPAL) şi vicepreşedinte al Asociaţiei Portugheze de Muzeologie (APOM). Participă în expoziţii colective şi individuale din 2005, în diferite muzee şi spaţii culturale din Portugalia şi din străinătate: biblioteci, castele, galerii, muzee, mănăstiri.
A participat în peste treizeci de expoziţii, dedicate următoarelor subiecte: apă, artă sacră, apeducte, berze, pâine şi stânci.
În 2011 publică două cărţi: “Liniştea berzelor”, împreună cu fratele său Carlos Inácio şi “Apeducte din Portugalia, artă şi patrimoniu”, editată de EPAL.
Lucrările sale au fost publicate şi premiate nu numai o dată, şi sunt reprezentate în colecţii publice şi private.
Natura şi arheologia industrială sunt două din temele sale preferate.

Cele douăzeci de fotografii ale lui Pedro Inácio poartă până la Bucureşti, precum apeductele care purtau apa de la izvor, poveşti din istoria şi arhitectura Portugaliei, pe care vă invităm să le descoperiţi în această expoziţie.
--
Expoziţia va fi deschisă între 16-28 octombrie 2012, în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a Romîniei şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 – 18.00. Costul unui bilet este de 4 lei şi oferă acces de asemenea la expoziţia permanentă a Muzeului.

 

 

Marín. Fotografías 1908-1940 - la Instituto Cervantes din Bucuresti

  • Foto
  • fotografie
  • Institutii culturale
  • Mapamond
Institutie gazda: 
Institutul Cervantes Bucureşti
Exponate: 
fotografie
Sectiune: 
Foto
Institutii culturale
Mapamond
Vernisaj: 
20 Oct 2012 - 19:00

Joi, 20 septembrie, ora 19:00, Instituto Cervantes din Bucuresti va asteapta la primul eveniment cultural organizat in noul sau sediu din Bd. Regina Elisabeta 38

El próximo jueves, 20 de septiembre de 2012, a las 19:00 horas, tendrá lugar el primer evento cultural en la nueva sede del Instituto Cervantes de Bucarest, en Bd. Regina Elisabeta 38

Instituto Cervantes din Bucuresti are placerea de a va invita la primul eveniment cultural pe care il organizeaza in noul sau sediu: vernisajul expozitiei de fotografie Marín. Fotografii 1908-1940 in colaborare cu Fundatia Pablo Iglesias.

Participa:
E.S. Dl. Estanislao de Grandes Pascual - Ambasadorul Spaniei în România
Lucía Ramón Pla - fiica artistului Óscar Martín del Barrio - coordonatorul expozitiei (Fundatia Pablo Iglesias)

Vernisajul expozitiei va avea loc joi, 20 septembrie, ora 19:00, in noul sediu al Instituto Cervantes din Bucuresti, Bd. Regina Elisabeta 38.

El Instituto Cervantes de Bucarest, tiene el gusto de invitarles al primer evento cultural que organiza en su nueva sede:
Inauguración de la exposición Marín. Fotografías 1908-1940 en colaboración con la Fundación Pablo Iglesias.

Participan:
El Excmo. Sr. D. Estanislao de Grandes Pascual- Embajador de España en Rumanía
Lucía Ramón Pla - hija del artista Óscar Martín del Barrio - coordinador de la muestra (Fundación Pablo Iglesias).

El acto se celebrará el día 20 de septiembre, a las 19:00 horas, en la sede del Instituto Cervantes, Bd. Regina Elisabeta 38.

Expozitia Marín. Fotografii 1908-1940 isi propune sa recupereze una dintre figurile fundamentale ale fotografiei si fotojurnalismului grafic spaniol ale secolului XX, pe nedrept uitata pentru o perioada indelungata de timp. Expozitia prezinta 60 de fotografii alb negru, còpii actuale provenind din arhiva fotografica a Fundatiei Pablo Iglesias. Sunt imagini din arhiva fotografului, pastrate de sotia si fiica acestuia, si transmise spre conservare fundatiei amintite.

 

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • ›
  • »
© 2003 - 2023 Toate drepturile rezervate Caligraf
    • Stiri
    • Arta
    • Fotografie
    • Muzica
    • Muzee
    • Teatru
    • Etnografie
    • Jazz &...
    • Mapamond
    • Fashion
    • Parteneri
    • Links
    • Contact